sanitka-zachranka__192x128_.jpgV odlehlých místech mohou lidé na sanitku čekat více jak čtvrt hodiny a to chce ministr zdravotnictví Tomáš Julínek změnit novou vyhláškou. K 262 stanovištím záchranné služby přibude do tří let 44 nových stanovišť. Julínek to ve čtvrtek oznámil novinářům při návštěvě Územního střediska záchranné služby Středočeského kraje v Kladně.

"Nová stanoviště vzniknou v oblastech, kde se nyní profesionální pomoc nedostává pacientovi včas. Nejvíce stanic přibude podél pomezí Moravy a Čech, v Krkonoších, jižních a středních Čechách," upřesnil ministr.

Čtěte také

 

Dodal, že do připomínkového řízení předal zákon o zdravotnických záchranných službách, který mimo jiné vyřeší i spolupráci záchranných služeb při zásazích mimo hranice kraje. Vozy budou vyjíždět vždy z nejbližší stanice od místa dojezdu. "Výrazně se tak zlepší spolupráce jednotlivých středisek, například v případě kalamity nebo rozsáhlé dopravní nehody na hranicích několika krajů," vysvětlil ministr.

Zákon stanoví dojezdové doby od pěti do 20 minut. Podle Julínka to v každém případě znamená pro občany zlepšení, delší časová hranice je určena pro místa, kde nyní jezdí záchranné služby i déle než za půl hodiny. "V každém případě budou posádky povinny vyjet nejpozději do dvou minut od převzetí pokynu k výjezdu," dodala ministrova náměstkyně Markéta Hellerová.