Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při čtvrtečních sněmovních interpelacích potvrdil, že součástí dohody vládní koalice o navýšení minimální mzdy o 700 korun byla i podpora ČSSD pro kandidátku hnutí ANO Věru Jourovou na místo eurokomisařku. Sobotka to řekl v odpovědi na interpelaci předsedy ODS Petra Fialy.

Vláda se nejprve v červnu na tripartitě dohodla, že minimální mzda vzroste o 500 korun, dodatečně ale přišla s návrhem, aby se zvýšila až o 700 korun na 9200 Kč.

Záměr zvednout minimální mzdu o 700 korun se objevil bezprostředně poté, co kabinet vybral na eurokomisařku ministryni Jourovou.

Sobotka argumentoval tím, že v lednu příštího roku uplyne rok a půl od posledního zvýšení minimální mzdy, a proto je na místě, aby vzrostla nikoli o 500, ale o 700 korun. Podotkl, že se podařilo dosáhnout kompromisu i v navýšení platů zaměstnanců sociálních služeb.

"A protože tady musí dojít vždycky k určitému kompromisu a vyváženému kompromisu, tak součástí té dohody byl také fakt, že my jsme jako koaliční partner podpořili nominaci hnutí ANO na pozici evropského komisaře, a stáhli jsme nominaci Pavla Mertlíka, kterého jsme pokládali a pokládáme za stejně dobrého a schopného kandidáta, jako je paní Jourová," řekl Sobotka.

Fiala prohlásil, že pokud je to pravda, pak koalice vyměnila lukrativní post pro jednu osobu za opatření, které se dotkne tisíců občanů a ovlivní celou ekonomiku. Podle něj to nebyla příliš rozumná dohoda.

K ústním dotazům na premiéra se ve čtvrtek dostali kvůli rozlosování především sociální demokraté. Dali předsedovi vlády a své strany příležitost zopakovat mimo jiné opatření, které vláda chystá v boji proti nezaměstnanosti například v Moravskoslezském kraji.

Premiér ujistil bývalého jihočeského hejtmana Jana Zahradníka (ODS), že dálniční obchvat Českých Budějovic je prioritou a že současné prověřování a hledání možných úprav stavby kvůli jejímu zlevnění dramaticky neohrozí zahájení a realizaci projektu. "Nemělo by se jednat o změnu trasy," dodal.

Radim Holeček (ODS) žádal Sobotku o přislíbenou finanční pomoc státu pro ústecké Muzeum dějin a kultury Němců a společnost Collegium Bohemicum, jež má výstavu připravit. Premiér mu odpověděl, že situace je komplikovaná, neboť Collegium Bohemicum mimo jiné porušilo dotační pravidla z hlediska grantu, který mu dalo ministerstvo kultury.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) dodal, že na příští rok je pro projekt vyčleněno 48 milionů Kč. Chybějící tři miliony korun dodá ministerstvo ze svého rozpočtu na základě chystaného pověření od vlády. Ministr řekl, že muzeum má jeho plnou podporu.