Zabavení nelegálního majetku bylo velkým tématem ČSSD před loňskými volbami a za své si ho vzal prezident Miloš Zeman i tříbarevná koaliční vláda. Analýza ministerstva financí doporučovala, aby se odčerpáváním majetku s nedoloženým původem zabývaly speciální soudy.

Přesto vláda resortu nařídila, aby našel způsob, jak se s problémem vypořádat prostřednictvím doměření daně. Politici totiž chtějí vidět peníze rychle ve státní kase a připravit nové soudní řízení by trvalo dlouho.

Daňová cesta má však několik úskalí. Berní úřady budou moci po vlastnících podezřelého majetku žádat doklady o příjmu jenom tři roky zpětně. "Nejvyšší správní soud nám dal na srozuměnou, že kdybychom lhůtu prodloužili, otočí se důkazní břemeno a bude muset dokazovat stát," řekla již dříve Simona Hornochová, náměstkyně ministra financí.

V důsledku bude tomu, kdo si pořídil třeba dům za nelegální peníze, stačit, když úřadu vzkáže, že si na něj vydělal před osmi lety. Pokud finanční správa nepřijde alespoň na indicii, že příjmy pocházejí z minulých tří let, má smůlu.

Původ majetku

Koaliční slib

Vláda se zavázala, že přichystá zákon, který vyřeší prokazování původu majetku a jeho zabavení tehdy, když bude odůvodněné podezření, že si na něj vlastník vydělal nezákonně. ČSSD chtěla stoprocentní doměření daně - to znamená zabavení majetku.

Analýza ministerstva

Odborníci z ministerstva financí doporučili zavést zvláštní soudní řízení. V nich by musel podezřelý sám dokazovat, že k majetku přišel poctivě. To je rozdíl oproti současným trestním soudům, kdy musí žalobce nade vši pochybnost prokázat, že se zločin stal.

Vládní zadání

Vláda ministerstvu financí uložila, aby přichystalo zákon, kde se nelegální příjmy vyřeší doměřením daně. Pokud někdo neprokáže, kde k příjmům přišel, úřad mu zdaní rozdíl mezi hodnotou majetku a přiznanými příjmy, plus penále.

V opačném případě zdaní rozdíl mezi prokázanými příjmy a majetkem patnáctiprocentní daní z příjmů a přidá penále. To už dělá berní úřad dnes, pokud někdo zatají část zisků. Doloží-li je zpětně, penále je 20 procent. A tehdy, když majitel drahých domů nebo jachet nedokáže úřad přesvědčit, že si na ně poctivě vydělal, hodlá ministerstvo nasadit ještě vyšší sazbu.

Zatím není rozhodnuto, jak má být vysoká, ale jisté je, že nepůjde o hodnoty, jaké svým voličům slibovala ČSSD: ta prosazovala až stoprocentní zdanění, což znamená zabavení majetku.

Jenomže vláda už přistoupila na argument ministerstva financí, že daň nemůže nahrazovat konfiskaci. Berní úředníci nemohou rozhodovat, jestli je majetek získaný z nelegálních peněz, mohou jen říci, že jim ho poplatník zapřel.

Posílení finanční správy

Nakonec tak zákon víceméně míří k tomu, že se posílí finanční správa. Především personálně, protože už dnes je málo daňových kontrolorů. Přibudou také nové možnosti analýz, například propojení a automatizace databází. Jak ovšem zmínila náměstkyně Hornochová, elektronizace kontrol se zavádějí ve finanční správě tak jako tak.

Politická vůle je v tomto případě opakem analýzy ministerských odborníků. "Preferuji rychlé zavedení prokazování původu majetku s maximálním zapojením finančních úřadů," uvedl premiér Bohuslav Sobotka, a zcela se tak shodl s názorem ministra financí Andreje Babiše, který také hlasoval proti doporučení svých úředníků.

Oba chtějí splnit závazek, že dokážou vybrat více daní a že to svedou rychle. Příprava jistější cesty přes speciální soudní řízení, která by mohla zabavit podezřelý majetek celý, by trvala příliš dlouho. Naopak doměřování daně může začít běžet už během následujícího roku. Ani to ale neznamená, že v rozpočtu na stránce příjmů naskáčou ihned vyšší čísla.

Berní úřad sice může říci, že poplatník příjmy neprokázal, ale ten se může standardně odvolat v rámci finanční správy a pak i u soudu.

Jak říká Hornochová, tehdy musí fungovat hlavně policie a žalobci. S tím rozdílem, že v trestním řízení to budou oni, kdo musí prokázat, že podezřelý přišel k majetku nezákonně. Právě to měla odbourat zvláštní soudní řízení – dokazovat by v nich musel podezřelý, a to až deset let dozadu.