Vláda ani nepodpořila, ani neodmítla návrh poslanců z hnutí ANO na úplný zákaz kouření v restauracích. Při debatě o tomto bodu se totiž nedokázala shodnout na společném postoji. V předběžném stanovisku kabinet uvedl, že se záměrem obecně souhlasí, dává ale přednost vlastní, širší verzi novely příslušného zákona, kterou by mělo ministerstvo zdravotnictví předložit do konce roku.

"My jsme se dohodli, že tady na tom návrhu nebudeme lámat koalici ani jednotlivé strany," řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD), podle níž se nenašel dostatek hlasů ani pro schválení návrhu, ani pro negativní či neutrální stanovisko. Kabinet tak výjimečně nepřijal žádné rozhodnutí. I tak ale nyní půjde návrh do sněmovny.

Marksová také uvedla, že i když většinově podle ní vláda tíhne k úplnému zákazu kouření, zazněly i některé legislativně-technické výhrady k návrhu. "Vláda zastává názor, že v této oblasti je nezbytné připravit komplexní návrh opatření před škodami působenými nejenom tabákovými výrobky, ale také alkoholem a jinými návykovými látkami," stálo již v předběžném stanovisku k jednání.

Předloha poslanců ANO zařazuje mezi místa, kde lidé nesmějí kouřit, vnitřní prostory veřejného stravování. Veřejnost je podle předkladatelů na restrikci připravena a pro provozovatele restaurací nebude představovat žádné náklady. "Proto není vhodné čekat na schválení vládního návrhu," stojí v důvodové zprávě.

Vláda však nynější předloze v předběžném stanovisku vyčetla nejasnost výkladu některých termínů, k nimž v předběžném stanovisku řadí "vnitřní prostor", "kouření" a "zařízení společného stravování". Není tak prý zřejmé například to, zda by se zákaz vztahoval jen na tabákové výrobky, nebo rovněž na elektronické cigarety.

Norma chystaná na ministerstvu zdravotnictví by vedle zákazu kouření v restauracích zavedla například restrikci prodeje alkoholu a cigaret v automatech. Restaurace by navíc musely nabízet jeden nápoj bez alkoholu levněji než alkoholický nápoj stejného objemu. Kouřit by se nesmělo ani ve venkovních areálech nemocnic.

V Česku kouří 30 procent lidí

Předlohu poslanců ANO by sněmovna mohla projednávat na zářijové schůzi. Předkladatelé normy chtějí, aby ji dolní komora schválila zrychleně už v úvodním kole; dva sněmovní kluby nebo skupina nejméně pěti desítek poslanců ale můžou takovému postupu zabránit.

V Česku ročně zemře na následky kouření 18 tisíc lidí. Kouření způsobuje devět z deseti případů rakoviny plic a desetkrát zvyšuje u kuřáků riziko mrtvice či infarktu. V Česku kouří zhruba 30 procent lidí.

Kouření na veřejnosti omezují alespoň částečně téměř všechny evropské země. Průkopníkem se stalo Irsko, které před deseti lety zavedlo celostátní zákaz na všech uzavřených pracovištích.

Česko patří k benevolentnějším zemím – od roku 2006 se nesmí kouřit ve školách, kinech a divadlech, sportovních halách, budovách státních úřadů a ve veřejné dopravě. Restaurace musí být od července 2010 označeny, zda jsou kuřácké, nekuřácké nebo mají oddělené prostory pro kuřáky. Snahy o zpřísnění tabákové legislativy nebyly dosud úspěšné.