Vláda Bohuslava Sobotky (a Andreje Babiše) má za sebou prvních sedm měsíců. Bez skandálu, bez výraznějších hádek (překvapivě) a také bez zahájení zásadnějších reforem a velkých změn.

I když se zdá, že v koaličním kabinetu jisté zárodky vznikají. Například "kobra" ministra financí Andreje Babiše, která má jít po daňových únicích, nebo čerstvá revize "byznysplánů" miliardových vědeckých center.

Bylo jasné, že Sobotkova vláda bude potřebovat trochu času navíc. Jejími členy jsou z podstatné části úplní nováčci, jako třeba právě šéf ANO Babiš, který se ještě po několika měsících otevřeně podivoval nad tím, jak rozdílně fungují ministerští úředníci a lidé z byznysu.

Ale v jedné věci se vláda rozkoukala docela brzy. Okamžitě začala s velmi oblíbenou disciplínou - s personálními šachyOd svého nástupu na konci ledna stihli ministři do konce března vyměnit na ministerstvech více než 150 náměstků a ředitelů odborů a sekcí.

Premiér Bohuslav Sobotka své "podřízené" během své nedávné bilanční tour chválil. Ne všichni si to ale zaslouží. Vláda jako celek skutečně netrpí ničím, co by vyžadovalo zvýšenou míru kritiky. Ale opět jde, navzdory předvolebním slibům, o kabinet bez jasných reformních vizí. Nesdělil veřejnosti, co chce dělat s důchody, a dokonce nechává v nejistotě desítky tisíc lidí, kteří se přihlásili do druhého pilíře. Nevymyslel, jak pro ekonomiku země víc využít vědu a výzkum, což je mimochodem politiky snad nejvíc nevyužívaný prostor. Nezměnil nic dramatického s velmi nízkou úrovní politické kultury v zemi.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se