Prezident Miloš Zeman by neměl komentovat rozhovory, u kterých nebyl a o nichž nic neví. V reakci na slova prezidenta o tom, že považuje cestu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) do Bruselu kvůli eurokomisaři za ponížení České republiky, to v pondělí uvedl ministerský předseda. Zemanův výrok má za silně neinformovaný a zbytečný.

"Prezident republiky by neměl komentovat rozhovory, u kterých nebyl, o nichž nic neví a na které se ani nikdy nezeptal," napsal v tiskovém prohlášení Sobotka.

S příštím předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem se podle něj sešli téměř všichni předsedové evropských vlád, aby konzultovali zájmy svých zemí, pokud jde o novou komisi. Za chybu by Sobotka naopak považoval, kdyby se s Junckerem nesetkal.

"S panem Junckerem jsme neprováděli žádný výběr českého eurokomisaře, bylo by to ostatně absurdní a zcela v rozporu se standardním postupem," uvedl také premiér. Podle něho se diskutovalo o struktuře komise a kompetencích, o něž Česko usiluje.

"Výrok prezidenta republiky Zemana proto pokládám za silně neinformovaný a vlastně zbytečný. Pevně věřím, že pan prezident příště využije některá z našich častých setkání k tomu, aby se nejprve o věcech, které nenáleží do jeho kompetence, více informoval," dodal Sobotka.

Zeman Sobotkovu cestu do Bruselu kritizoval v rozhovoru pro časopis Týden. "Představa, že jedu s poníženým předklonem a čepicí v ruce k Jeanu-Claudu Junckerovi - kterého znám 20 let a kterého si velmi vážím - a zdvořile se ho ptám, kterého ze dvou, respektive dokonce tří kandidátů na českého eurokomisaře si on přeje… To je takové ponížení České republiky, které naprosto oprávněně nahrává eurofobům," řekl prezident.