První náměstek ministra financí Andreje Babiše (ANO) Lukáš Wagenknecht inicioval podání trestního oznámení kvůli provozu informačního systému Státní pokladna. Oznámení míří na neznámého pachatele, za zakázku však byl odpovědný i Babišův náměstek pro rozpočet Jan Gregor, uvedl ve čtvrtek server Echo24.cz.

Náměstek ministra financí Jan Gregor ČTK řekl, že zakázku kontroloval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který ovšem podání trestního oznámení nezvažoval. "Konzultovali jsme to i s kontrolním výborem Poslanecké sněmovny a nyní je to věc příslušných orgánů," řekl s tím, že dále se k tomu již nechce vyjadřovat.

Do provozu systému Státní pokladna, v němž se sestavuje státní rozpočet a řídí veřejné finance, ministerstvo investovalo celkem 4,9 miliardy korun. Trestní oznámení se podle serveru týká částky 408 milionů korun.

Oznámení vychází z kontrolní zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu z loňského roku. Úřad v ní tvrdí, že ministerstvo financí při uzavírání smluvních dodatků k provozu Státní pokladny porušilo zákon o zadávání veřejných zakázek. Za první část dodatků z roku 2009 byl podle Echo24.cz odpovědný tehdejší náměstek ministra financí za ODS Zdeněk Zajíček, v roce 2011 pak Gregor.

"Podle názoru našich právníků vznikla povinnost udělat to trestní oznámení. Určitě to není problém proti panu Gregorovi. Tu kauzu detailně neznám. Vím, že tam bylo nějaké výběrové řízení ne úplně podle pravidel. Byla tam porušena rozpočtová pravidla. Ale to je věc policie, co bude s tím řešit. Myslím si, že to bylo za pana náměstka Zajíčka," řekl serveru Babiš.

Integrovaný informační systém Státní pokladna se skládá z Centrálního systému účetních informací státu, z modulu pro přípravu státního rozpočtu, z modulů pro realizaci rozpočtu – rozpočtová opatření a platební styk. Cílem celého systému je efektivní řízení veřejných financí a přehled o financích státu v reálném čase.

Tendr na Státní pokladnu vyhrála v roce 2008 firma IBM. Jejími partnery byly Hewlett-Packard, Logica a SAP Česká republika. Zakázka měla původně stát 2,19 miliardy korun, její objem se pak ale dalšími smlouvami rozšiřoval, protože se do systému zapojilo více státních institucí.