Policie stíhá primátora Ústí nad Labem Víta Mandíka a radního Josefa Macíka (oba za ČSSD) za zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Policie ve středu oznámila, že chce zároveň požádat předsedu Poslanecké sněmovny o souhlas s vydáním poslankyně a ústecké radní Zuzany Kailové (ČSSD) k trestnímu stíhání. Uvedla to ústecká policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka už uvedl, že v takovémto případě by neměla být uplatňována poslanecká imunita. 

Obvinění souvisí s projektem vítání občánků, které pro město do loňského března organizovala společnost Darothore.

Podle policie členové vedení města z titulu své funkce neoprávněně umožnili získat společnosti majetkový prospěch. Městu Ústí nad Labem tak vznikla škoda nejméně milion korun. Za uvedené jednání obviněným hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od tří do deseti let.

Primátor Mandík si obvinění převzal v úterý v budově magistrátu. "Proti obvinění jsem již podal stížnost," uvedl.

"Nebudu se nijak vyjadřovat," řekl radní magistrátu a starosta ústeckého obvodu Severní Terasa Josef Macík.

Vyjádření Zuzany Kailové se zatím nepodařilo zjistit.

Hamáček chce vysvětlení kvůli postupu

K obvinění se po jednání vlády vyjádřil i premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "Nemyslíme si, že to je věc, která nějak souvisí s politickými aktivitami. A jsme přesvědčeni, že by policie měla konat a měly by rozhodovat nezávislé orgány činné v trestním řízení," řekl Sobotka.

Podle místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) se jedná o závažný případ, který pravděpodobně není žádnou snahou o politické poškození zúčastněných členů ČSSD. "Nechť konají orgány činné v trestním řízení," řekl.

Hamáček chce žádost o vydání Kailové neprodleně předat mandátovému a imunitnímu výboru, který bude případ projednávat a pak poslancům doporučí, zda by měla být ke stíhání vydána, nebo ne. "Jsem přesvědčený, že to proběhne bez zbytečného odkladu," řekl Hamáček.

Šéf sněmovny si také postěžoval, že policie zveřejnila jméno stíhané poslankyně předtím, než žádost o vydání obdržel. "Já to pokládám za skandální a budu požadovat vysvětlení od pana policejního prezidenta. Je to dle mého názoru naprosto nevhodné. Předseda a poté mandátní a imunitní výbor sněmovny by měli být první, kdo se dozví, kterého poslance se to týká," zdůraznil Hamáček. Policie o případu i se zveřejněnými jmény informovala na svých internetových stránkách.

Předseda ústecké ČSSD Arno Fišera, který je členem ústecké městské rady, nechtěl obvinění kolegů komentovat. "Nevím o tom vůbec nic," řekl Fišera.

Podle předsedy ústecké ODS Radima Holečka by oba obvinění měli odstoupit. "Ctím presumpci neviny a kriminalizace politiky mi rozhodně radost nedělá. S odstoupením z veřejných funkcí, a to minimálně do doby, než budou případně očištěni, by ale váhat neměli," řekl Holeček.

Dodal, že opoziční ODS se bude na začátku příštího týdne zabývat i tím, zda navrhne Mandíkovo a Macíkovo odvolání. Holeček, který je zároveň poslancem, je i pro vydání Zuzany Kailové. "Její vydání k trestnímu stíhání jednoznačně podpořím," řekl.

Komunisté, kteří ČSSD v Ústí nad Labem dlouho pomáhají prosadit klíčová hlasování, jsou zdrženliví. "Věc se musí prošetřit. Do případného pravomocného rozhodnutí soudu je třeba všechny mít za na nevinné," řekl zastupitel Viktor Malinkovič (KSČM).

Miliony pro pořadatele

Vítání občánků bylo společenskou akcí, která se konala několikrát do roka. Matky při ní dostávaly dárkový šek v hodnotě 5000 korun na nákup dětských potřeb a drobné dárky. Od loňského roku se akce nekonají, matky prvorozených dětí dostávají jen šeky.

Město mělo za akci zaplatit od roku 2012 do roku 2014 celkem 5,2 milionu. Trestní oznámení kvůli údajnému nehospodárnému nakládání s veřejnými prostředky podal krajský zastupitel Jaroslav Achab Haidler (PRO! Kraj). Haidler poukazoval na nehospodárnost zakázky, při které šla matkám jen malá část vynaložených nákladů, zbytek inkasovala pořadatelská firma Darothore.

Radnice smlouvu vypověděla krátce poté, co případ začala vyšetřovat policie. Tehdy to zdůvodnila snahou šetřit. Za rok a čtvrt vyplatilo město společnosti zhruba dva miliony korun.

O uzavření smlouvy rozhodla městská rada. Mluvčí radnice Karel Rouč už dříve řekl, že pro tehdy hlasovalo všech deset přítomných radních.