Dominance Německa, případně Francie, v Evropě je nyní větší, než kdy byla ve 20. století, je přesvědčen exprezident Václav Klaus. Malým zemím včetně Česka podle něj evropské mocnosti nenaslouchají.

Ve skutečnosti rozhoduje německá kancléřka Angela Merkelová spolu s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem, řekl také Klaus k desátému výročí vstupu Česka do Evropské unie.

"Evropská unifikace dotvořená, dotlačená do své nové fáze lisabonskou smlouvou a primárně dotlačená Německem, dospěla k situaci, že dominance Německa a eventuálně Francie, s trochu vedlejší rolí hranou Velkou Británií, je nekonečně větší, než byla kdykoliv v celém minulém století," uvedl Klaus.

Jasně také odmítl tvrzení, že členstvím v unii Česká republika získala silnější hlas v Evropě i na mezinárodním poli. "Naprosto nechápu, kde se tento argument vzal, kdo ho stále znovu a znovu omílá. Nic takového není pravda," podotkl s tím, že s dalším prohlubováním integrace síla hlasu malých zemí za posledních deset let radikálně poklesla.

Projevuje se to podle něj i na zasedáních Evropské rady. "Já zodpovědně prohlašuji, že v momentu, kdy mluví zástupci nějaké malé evropské země, představitelé těch takzvaných evropských velmocí si čtou noviny, baví se se sousedem, telefonují ze svého mobilního telefonu, chodí po sále si vzít kávu, čaj či nějaké občerstvení, vycházejí ze sálu telefonovat," poznamenal politik, kterého podle kritiků v Evropě málokdo bral vážně.

Klaus má za to, že pokud dnešní české politické vedení tvrdí něco jiného, tak falešným způsobem zvyšuje svou roli, protože ve skutečnosti rozhodují dvě největší evropské země.

"Paní Merkelová jde k Sarkozymu a kývne na něj, 'pojďme se dohodnout'. Vyjdou ze sálu, pokračuje debata, o které oni nemají potuchy, co se tam v tu chvíli říká, přinesou papírek, kde je napsáno několik bodů, a jeden z nich přečte, že se domnívají, že by to mělo být takhle. Toto je vzápětí přijato. To je váha hlasu České republiky v dnešní EU," doplnil.

Klaus také řekl, že v referendu o přistoupení Česka do unie v roce 2003 hlasoval proti. Dosud se o jeho hlasování vedly spekulace. Byl to přitom právě Klaus, kdo krátce před referendem smlouvu o přistoupení ČR k EU podepsal. 

Jako tehdejší premiér navíc v lednu 1996 oficiálně podal žádost Česka o vstup do EU. Toho prý ani přes řadu svých výhrad k unii nelituje. 

"Zaprvé si myslím, že v 90. letech Česká republika ve své správné, oprávněné, nutné snaze opět po půl století se stát normální evropskou zemí musela jít s evropským mainstreamem," řekl. 

Debaty se podle něj tehdy vedly o tom, že vyhnutí se hlavnímu evropskému proudu by mohlo znamenat touhu jít s běloruským prezidentem Lukašenkem nebo exprezidentem Jugoslávie Miloševičem.

"Že jsem vždy měl své pochybnosti a že veřejně prohlašuji, že jsem v referendu o vstupu do Evropské unie jako občan v roce 2003 hlasoval ne, to je věc druhá," poznamenal k referendu z června toho roku.

Evropská unie, do níž Česko vstoupilo 1. května 2004, podle Klause po prvotním integračním období, v němž se snažila liberalizovat, sešla z cesty a směřuje k unifikaci a centralizaci. Za předěl v tomto směru považuje Lisabonskou smlouvu, po níž prý EU přestala být Evropou států, ale stala se Evropou provincií či gubernií. Také pod Lisabonskou smlouvou, k níž si vyjednal výjimku, kterou současná vláda ale nebude uplatňovat, je Klausův podpis.