Některé politické strany si již rozebraly veřejná prostranství v Praze pro předvolební boj. Místa pro své reklamní stánky a akce si zamluvily pro volby do Evropského parlamentu i pro podzimní komunální volby. Vyplývá to ze seznamu záborů veřejného prostranství zveřejněného na webových stránkách pražského magistrátu.

Zamluveny tak mají například tradiční místa na Václavském náměstí, na náměstí Republiky nebo prostory před výstupy z metra. Tedy především lokality, na kterých se během dne vystřídá co nejvíce lidí. Rezervace si tak udělaly ODS, ČSSD, KSČM nebo Strana svobodných občanů.

Strana zelených si stěžuje, že si stranické kanceláře ODS a ČSSD zamluvily na každý den desítky míst na náměstích nebo u vstupů do metra pro stovky lidí. Petra Kolínská ze Strany zelených ale nevěří, že budou skutečně tato místa využita. Strany tak podle ní pouze blokují své konkurenty.

Pokud si někdo zamluví konkrétní veřejné prostranství, nikdo další na něm bez jeho souhlasu žádnou akci uspořádat nesmí. "Pokud souhlas konkurenční strana nedá, nemají ostatní zájemci šanci," poznamenala Kolínská. Blokování veřejných prostranství použili například odpůrci pochodu sexuálních menšin Prague Pride loni v létě, kdy si u magistrátu zamluvili tradiční trasu průvodu.

"V praxi to funguje tak, že ODS nahlásila shromáždění na stovkách míst po celé Praze od 20. dubna do 24. května. Ostatní strany nemají šanci postavit stánek na Václavském náměstí nebo v přirozených centrech městských částí bez svolení této strany. Situace je zcela neudržitelná. Praxi předchozích let již nehodláme přihlížet," uvedl Ondřej Liška, lídr kandidátky Strany zelených do Evropského parlamentu.

Předseda pražské ODS Filip Humplík obvinění odmítá. Strany si podle něj prostranství zamlouvají několik měsíců předem, kdy není ještě jasné, které plochy budou nakonec pro kampaň zapotřebí. "Plochy, které pro svou kampaň ODS nevyužije, vždy přenechávala a samozřejmě bude přenechávat ostatním politickým uskupením, která se na ODS s touto žádostí obrátí," zdůraznil Humplík.