Pět dní po generálním tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi přijela do Česka další významná návštěva. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen se už setkal s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a čeká ho ještě schůzka s prezidentem Zemanem. 

Rasmussenova návštěva je pouze jednodenní, chce jednat především o ukrajinské krizi a zahraničních misích. 

Po setkání s premiérem šéf NATO upozornil, že Česká republika investuje příliš málo peněz do armády a měla by své výdaje na obranu zvýšit. Uvedl, že obecně se musí zastavit pokles armádních rozpočtů. 

Přesto si je dle svých slov jistý, že Česká republika je schopná dostát svým závazkům vůči Severoatlantické alianci.

"Česká republika rozhodně není vnímána jako pasivní člen," řekl premiér Bohuslav Sobotka. "Aktivně participujeme na misích, teď je důležité udržet krok," dodal s tím, že pro Česko je zvýšení investic do obrany prioritou.

Rasmussen vyjádřil vděk nad účastí českých vojáků na misích, zejména v Afghánistánu. Zároveň vyzval Rusko, aby stáhlo vojska od ukrajinských hranic a co nejdříve zahájilo dialog s Ukrajinou. Podle něj je nyní v oblasti přibližně 40 tisíc ruských vojáků. "To není školení, oni jsou tam připraveni k boji," řekl.

Postup Ruska NATO považuje za nelegální a nelegitimní. Putin podle Rasmussena vyvolává etnické napětí a provokuje neklid mezi ukrajinskými obyvateli. 

Zbývá vám ještě 60 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se