Speciální tým pro potírání daňové kriminality by mohl začít zkušebně fungovat už od září. V pátek se na tom shodli ministři vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Právě od této doby by mohla být podle Chovance podepsána koordinační dohoda mezi policií, celní správou, Finančně analytickým útvarem a dalšími orgány. Spolupracovat chtějí i s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem nebo ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou.

Tým přibližně třiceti specialistů bude spadat pod Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, který má podle něj s tímto největší zkušenosti. Věnovat se bude případům, kde škoda přesáhla 150 milionů korun. 

Dohoda by měla také zajistit efektivnější spolupráci obou resortů. "Není to odklon od finanční policie, je to efektivní způsob, jak zabránit rozsáhlé trestné činnosti," uvedl Chovanec.

Ministři se na společném jednání dohodli i na vytvoření pracovní skupiny, která do měsíce předloží časový harmonogram dalšího postupu. 

Podle Babiše je důležité především získat co nejvíce peněz do rozpočtu a také zabránit podvodům. Studie podle něj prokázaly, že v České republice je potenciál 2,7 procenta hrubého domácího produktu, tedy až sto miliard korun, o které stát každoročně přichází na podvodech.

Budou potřeba i legislativní změny

Zřízení nového útvaru si vyžádá i několik legislativních změn. Ministři chtějí co nejdříve zřídit centrální registr účtů, který by spravovala Česká národní banka. Některé daňové delikty by také měly být trestné už ve stadiu přípravy. Změny chce předložit Babiš už na středečním jednání vlády. 

Centrální registr byl zadán už minulou vládou, podle Chovance ale špatně. "Byla to takzvaná decentralizovaná verze bez toho, aby jí supervizovala ČNB," prohlásil ministr. Podle Babiše tak při vyšetřování podvodu musejí nejprve úředníci oslovit desítky bank a na odpovědi čekat, což by měl právě centrální registr změnit.

Česká národní banka se prozatím k plánům nechce vyjadřovat. "V minulosti se ČNB k návrhům projektů na zřízení centrálního registru bankovních účtů, které se objevovaly v předchozích letech, vyjadřovala zdrženlivě a měla řadu připomínek," uvedl mluvčí banky Marek Petruš.

Podle České bankovní asociace by registr zvýšil riziko zneužití dat klientů a navíc by jeho zřízení i provoz byly nákladnější než již dnes bankami využívaný systém výměny informací. Ten využívá dotazů přes datové schránky a banky přes něj reagují v řádu hodin. Banky přes něj posílají údaje například exekutorům, v rámci resortu ministerstva financí celním a finančním úřadům a zkušebně také Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Náklady na vytvoření týmu pak budou minimální. Bude je tvořit maximálně mzda pro několik specialistů. 

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu byly nedoplatky na daních v roce 2012 v hodnotě skoro 135 miliard korun. V loňském roce to bylo téměř 149 miliard korun.

Protikorupční policie loni prověřovala případy, při nichž mohla vzniknout škoda přes 36 miliard korun, což byl meziroční nárůst o téměř 15 miliard korun. 

Inspirace na Slovensku

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už po návštěvě Slovenska, kde podobný útvar funguje, uvedl, že by v rámci této složky měla spolupracovat policie, celní správa, daňová správa a analytický útvar ministerstva financí.

"Organizačně je potřeba to zvládnout letos, aby mohl od 1. ledna fungovat (tým) v terénu," uvedl premiér po návštěvě v polovině února.

Slovenská kobra má za sebou už několik úspěchů. Odhalila například podzemní tunel pod slovensko-ukrajinskou hranicí, kudy se pašovaly cigarety z Ukrajiny. Podařilo se jí také identifikovat firmy, které mezi sebou podváděly fiktivní obchody a podváděly s DPH.

V České republice už podobný tým fungoval. Takzvaný Útvar odhalování nelegálních výnosů a daňové kriminality zde byl od července 2004 do konce roku 2006, kdy ho zrušil tehdejší ministr vnitra Ivan Langer. Důvodem byla snaha o zefektivnění práce policie. Za první rok a půl zajistil v rámci svého vyšetřování trestné činnosti podle České televize majetek v hodnotě 3,3 miliardy korun.