Úřad vlády se rozhodl připojit jako poškozený k trestnímu řízení v kauze Promopro. Chce uplatnit nárok na náhradu škody přes 388 milionů korun.

Kauza se týká doby českého předsednictví Evropské unie, v níž pražské vrchní zastupitelství na konci loňského roku podalo obžalobu na 12 lidí. V případu jde o zajištění audiovizuální techniky, která byla údajně předražená o částku, kterou požaduje Úřad vlády.

"Po důkladném seznámení se s celou agendou a na základě externího odborného právního posudku žádáme o náhradu škody u všech 12 dosud obviněných osob," uvedl vedoucí Úřadu vlády Pavel Dvořák.

V kauze podle úřadu figuruje tehdejší jednatel společnosti Promopro, zástupci spolupracujících obchodních společností a další osoby, včetně tří bývalých zaměstnanců Úřadu vlády. Bližší informace úřad nechce do rozhodnutí soudu poskytovat.

Podle dřívějších informací médií jsou mezi obviněnými bývalá náměstkyně exministra obrany Alexandra Vondry (ODS) Jana Hendrichová a také tehdejší ředitelé odborů Radomír Karlík a David Mlíčko.

Úředníci podle policie zvýhodnili firmu Promopro před ostatními soutěžiteli tím, že vyloučili část uchazečů, kteří pak nemohli podat své nabídky.

Trojici bývalých státních zaměstnanců viní policisté z pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Vondra jako vicepremiér pro EU za přípravu předsednictví v prvním pololetí 2009 zodpovídal, obviněn však nebyl.

Ostatní stíhané, kteří pracovali ve společnostech zainteresovaných na zakázce, podezírají policisté z legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz, tři z nich pak také z podvodu. Podle detektivů téměř 400 milionů převedli na jiné osoby či firmy, vytvářeli fiktivní faktury a prostředky pak vybírali v hotovosti.

Mezi nimi je například majitel firmy Promopro Jaroslav Veselý nebo Vlastimil Maxa ze společnosti NWDC, kterou si Veselého firma najala.

Veselý v minulosti uvedl, že se ničeho protizákonného ani nekalého nedopustil, o transakcích svých subdodavatelů údajně nic nevěděl. Detektivové podle médií stíhají rovněž Václava Čadu, společníka firmy Damovo, které patřila audiovizuální technika, a bývalého Vondrova podřízeného Libora Veverku.

Společnost Promopro zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. Od Úřadu vlády dostala zaplaceno přes půl miliardy korun. Zakázku získala bez výběrového řízení.

Podle staršího vyjádření Úřadu vlády bylo hlavním důvodem to, že exkluzivním provozovatelem a dodavatelem techniky a služeb byla v Kongresovém centru Praha právě společnost PROMOPRO, spol. s r.o. Proto prý bylo z organizačního hlediska vhodné a z koordinačního hlediska méně náročné jednat s jedním partnerem, který navíc disponoval bezpečnostními prověrkami.