Kmotři jsou ve všech politických stranách, a ty si tak nemají co vyčítat. Je o tom přesvědčen prezident Miloš Zeman, který tak v rozhovoru s ČTK reagoval na dohady premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a ministra financí Andreje Babiše (ANO) o tom, ve které straně je více kmotrů.

Zemana překvapilo Sobotkovo vyjádření o tom, že se hnutí ANO rozpadne. Koaliční vláda, v níž ČSSD a hnutí ANO doplňují lidovci, přitom vznikla teprve před měsícem.

"Tak zaprvé, uvědomte si, že nejsou jenom centrální kmotři, že jsou regionální kmotři, okresní kmotři a místní kmotři. To znamená, že když berete všechna tahleta tři patra dohromady, tak si myslím, že ty strany si nemají co vyčítat," řekl prezident, který jako příklad zmínil souzeného exhejtmana za ČSSD Davida Ratha a lobbistu Ivo Rittiga, který čelí obvinění z praní špinavých peněz.

Sobotka v pondělí vyjádřil přesvědčení, že hnutí ANO v Praze začali postupně ovládat zkompromitovaní bývalí členové ODS a TOP 09 "spojení s nejrůznějšími kmotry a kmotříky z podnikatelského polosvěta". Babiš na to opáčil, že pražští kmotři jsou naopak v sociální demokracii.

České strany mají 10x méně členů než na Západě

Podle hlavy státu je jedno, jestli jsou kmotři na centrální, regionální, nebo místní úrovni. Celý problém podle prezidenta spočívá v tom, že "naše strany na rozdíl od západoevropských stran mají v průměru, když odhlédnu od počtu obyvatel, desetkrát méně členů v přepočtu na obyvatele než v té západní Evropě", uvedl. "Nu a z toho samozřejmě logicky vyplývá, že tam není tak velký personální výběr na kandidátky a že to malé množství členů těžko může ovlivnit vliv takzvaných politických podnikatelů."

Sobotka v pondělí také napsal, že se ANO v budoucnosti rozpadne, až splní svou historickou úlohu.

"Ano, mě poněkud překvapilo, že pan premiér prohlásil, že jeho koaliční partner v historicky krátké době zmizí. Měl jsem přítele, který říkal: 'V geologicky dohledné době k tomu dojde.' Nevím tedy, co je to historicky krátká doba, ale předpokládám, že je o něco kratší než geologicky dohledná doba," uvedl Zeman na otázku, zda tak brzké spory v koalici neznačí další budoucí neshody ve vládě trojice stran.

Zeman se také zastal nových ministrů, kteří už vyměnili celou řadu svých podřízených. Přímo podpořil ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO), která zahájila řízení o odvolání šéfa Vězeňské služby Dohnala.

"Pokud vám, jak mě paní ministryně informovala, váš podřízený odmítl vydat materiály nutné ke kontrole, tak se nechová jako podřízený. Takže já paní ministryni naprosto chápu," poznamenal. Dohnal už dříve zdůvodnění Válkové odmítl jako záminku a kvůli tvrzení, že bránil kontrole, chce podat trestní oznámení.

Nepřímo se prezident zastal i ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který tento týden odvolal ředitele pozemkového úřadu Petra Šťovíčka. Jurečka to zdůvodnil tím, že vysocí státní úředníci by se neměli setkávat s takovými lidmi, jako je lobbista Ivo Rittig. Ten je obviněn z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik.

"Domnívám se, že pokud pan Šťovíček byl obviněn - a já nevím, jestli je to pravda - ze styků s panem Rittigem, zatímco já jsem se s panem Rittigem v životě nesetkal, tak je otázka, jestli on sám tyto kontakty nevyhledával. Pokud ano, je to špatně," řekl Zeman.

Zeman tvrdí, že se za dobu svého působení v politice nesetkal s žádnými politickými podnikateli a nikdo jej neobvinil z korupce. "Když se tohleto může stát člověku, který se v politice pohybuje 20 let, tak je logický závěr, proč by se to nestalo i jiným. Zda ti jiní náhodou sami nevyhledávají to společenství politických podnikatelů, ať už na golfových hřištích, či v různých klubech a podobně," konstatoval Zeman.

Prezident na rotopedu

V rozhovoru pro ČTK prezident Zeman také popsal svůj aktuální zdravotní stav. Na podzim si zranil pravé koleno, proto na doporučení fyzioterapeuta Pavla Koláře jezdí na rotopedu a plave. Koleno jej občas pobolívá, přičítá to ale spíše svému věku.

Zeman, který letos v září oslaví 70. narozeniny, byl loni na podzim po úrazu kolene několik týdnů na lůžku, později se pohyboval na invalidním vozíku. Během té doby mu prý "atrofovaly svaly", a proto mu fyzioterapeut Kolář, který pomáhá i vrcholovým sportovcům, doporučil rehabilitaci.

"Takže vám mohu sdělit, že cvičím na rotopedu, plavu v bazénu. Občas mě to pobolívá, ale to je dáno spíše těmi 70 lety než tím, že by se to koleno nehojilo," konstatoval prezident. Na rozdíl od posledního rozhovoru s ČTK Zeman tentokrát během dvacetiminutového interview nevykouřil ani jednu cigaretu. Žádné léky v souvislosti se zraněním kolena hlava státu neužívá.

Horší je podle Zemana spíše onemocnění nervů v nohou, kvůli kterému špatně chodí a jako oporu stále používá hůlku. Horší citlivost v nohou má zřejmě souvislost s lehčí formou cukrovky, kterou prezident trpí.