Sociální demokraté nabídli lidovcům resort zemědělství a kultury. Po jednání s předsedy koaličních stran to řekl šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Kromě nich by jim měl připadnout i post bez portfeje. 

Bělobrádek to považuje za vstřícné gesto, o nabídce se se členy strany ještě poradí v sobotu na celostátním výboru strany. Už po jednání ale uvedl, že není optimista v tom, že by jeho strana nabídku přijala, a nadále požaduje tři plnohodnotná ministerstva.

"Pro KDU-ČSL se obávám, že to nebude dostatečná nabídka, protože na včerejším celostátním výboru byla velice výrazná snaha na tři plnohodnotná ministerstva," řekl po jednání Bělobrádek.

Podle ČSSD a ANO by to už měla být poslední nabídka. Na ministerstvu zemědělství chtějí sociální demokraté také svého náměstka, který by měl na starosti Státní pozemkový úřad kvůli restitucím. 

Lidovci už ve čtvrtek potvrdili, že trvají na tom, aby ministerstvo zemědělství měli právě oni. Odmítli tak středeční nabídku šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotky na ministerstvo práce a dopravy nebo životní prostředí. 

O možném rozdělení křesel jednali v pátek předsedové ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL v sídle ANO na pražském Chodově.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se