Poslance hnutí ANO čeká o víkendu pracovní soustředění. Zabývat se budou mimo jiné zákonnými opatřeními, která by měla sněmovna projednat.

Zasedání se bude konat na farmě Čapí hnízdo u středočeských Olbramovic, kterou před lety koupil šéf hnutí a miliardář Andrej Babiš. Už v pátek večer na stejném místě jednalo předsednictvo, jež mimo jiné rozhodlo o vytvoření tří nových místních organizací.

Víkendové jednání má podle některých účastníků především stmelit poslanecký klub ANO, který má 47 členů a ve kterém se někteří navzájem neznají.

Podle poslance a člena vyjednávacího týmu Martina Stropnického se klub bude zabývat také záležitostmi, jež poslance na nejbližších schůzích sněmovny čekají. "Budeme s poslanci konzultovat stanoviska, která máme k zákonným opatřením," řekl Stropnický.

Debatovat by se mělo i o návrhu rozpočtu na příští rok a občanském zákoníku.

Předsednictvo hnutí ANO v pátek večer projednalo systém přijímání nových členů. "Aby byla dodržena všechna pravidla hnutí, budou noví členové přijímání až na dalším zasedání předsednictva," sdělila mluvčí hnutí Radka Burketová.

Předsednictvo schválilo také vytvoření nových místních organizací v Mostě, Litvínově a Boskovicích. Výbor hnutí se podle mluvčí zabýval strategií dalšího rozvoje hnutí i postupem výběru kandidátů před komunálními, senátními a evropskými volbami v roce 2014.

V neděli pak zástupce ANO čeká další vyjednávací kolo s týmem sociální demokracie. Strany se zatím neshodnou především na programových prioritách v oblasti daní, které ANO na rozdíl od ČSSD zvyšovat nechce.

Resort Čapí hnízdo se nachází asi 50 kilometrů od Prahy. Kromě prostor pro pořádání konferencí a společenských akcí nabízí také wellness a fitness centrum, tenisové kurty, golf nebo bowling.

Podle týdeníku Respekt tyto pozemky a původní zchátralý lihovar koupil před lety šéf ANO a miliardář Andrej Babiš. Jeho jméno ale v současnosti v obchodním rejstříku nefiguruje. Podle Respektu má společnost Čapí hnízdo, která vznikla přeměnou jedné z Babišových firem, v současnosti anonymní akcie.

Na přestavbu získala farma 50 milionů korun z evropských fondů, dalších asi 400 milionů jí půjčil sám Babiš.