Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD) a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, který kandidoval také za ČSSD, zůstanou i přes úspěch ve sněmovních volbách v čele svých krajů. Důvodem je prý nejistota, zda se vůbec podaří sestavit vládu.

Ze stejného důvodu chtějí vyčkat s rozhodnutím také plzeňský hejtman Milan Chovanec a jihočeský hejtman Jiří Zimola (oba ČSSD). Z čela Jihomoravského kraje chce odejít sociálnědemokratický poslanec Michal Hašek, ani on ale neví kdy. Změna na postu primátora čeká Olomouc, nového starostu budou hledat i v Blansku.

Opětovně zvolený poslanec Josef Novotný zastával funkce hejtmana i poslance v uplynulých třech letech.

"V současné době vůbec nehodlám opouštět místo hejtmana. Teď se čtvrt roku bude usazovat Poslanecká sněmovna, pak se bude další čtvrt roku vyjednávat vláda. Nejdřív dostane šanci sestavit vládu jedna strana, pak další, a pokud se vůbec podaří sestavit nějaká vláda, tak se brzy rozpadne," prohlásil Novotný. Podle něj je tak na úvahy o tom, jestli křeslo hejtmana opustit, příliš brzy.

Také nestraník Běhounek chce počkat, jak se vzhledem k volebním výsledkům bude vyvíjet situace ve sněmovně a zda se vůbec podaří sestavit vládu.

 

"Pak se rozhodnu podle toho, co bude z mého pohledu to nejlepší pro kraj Vysočina," řekl v neděli.

Hašek bude při jednání hájit jihomoravské priority

Plzeňský hejtman Chovanec si oba mandáty rozhodně neponechá dlouho. "Nevyužiji ani šestiměsíční lhůtu, kterou pro přípustnou kumulaci funkcí máme určenou," uvedl. Zimola se rozhodne až poté, co skončí povolební vyjednávání.

Hašek naopak oznámil, že na postu hejtmana skončí. Neví ale, kdy se tak stane. "Pokusím se nyní jako člen vyjednávacího týmu ČSSD maximálně využít mandátu vítěze voleb k úspěšnému sestavení nové vlády a prosazování klíčových jihomoravských priorit při jednáních o nové vládě," řekl v neděli.

ODS, která je v krajském zastupitelstvu v opozici, mu dlouhodobě vytýkala, že má tolik funkcí jako "japonská kalkulačka".

Primátor Olomouce sestaví rozpočet a skončí

V Olomouckém kraji se jako jediný z kandidátky ODS dostal do sněmovny dosavadní primátor Martin Novotný. Již dříve avizoval, že v případě úspěchu opustí po sestavení rozpočtu svou funkci na radnici. Uvedl, že v roli poslance a primátora by Olomouc vedl pouze do sestavení rozpočtu města, poté chce funkci uvolnit jinému adeptovi ze strany.

Starostové Náchoda Jan Birke (ČSSD) a Trutnova Ivan Adamec (ODS) chtějí zvládnout funkce starosty i poslance. Mezi 11 poslanci z Královéhradeckého kraje se do sněmovny dostala na kandidátce ANO 2011 také starostka Holovous na Jičínsku Martina Berdychová, která bude o svém dalším působení v některých funkcích jednat.

Naopak jasno v tom má starosta Blanska Lubomír Toufar (ČSSD), který z funkce starosty brzy odstoupí. "Podle mého názoru se funkce poslance a starosty nedají zvládat souběžně a zcela naplno. Nechci sedět na dvou židlích," uvedl. Nadále chce ale působit jako člen blanenského zastupitelstva.