Vítězem i poraženým voleb je ČSSD. Strana sice vyhrála, ale získala jen 20,5 procenta hlasů. Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka přitom počítal s 33 procenty.

Vypadá to, že ČSSD sestaví vládu opřenou o hlasy ANO a KDU-ČSL.

Právě Babišovo hnutí ANO se umístilo na druhé pozici. Dokázalo oslovit téměř 19 procent voličů. Zisk třetích komunistů se pohybuje těsně pod 15 procenty.

Do sněmovny se dostaly ještě čtyři strany - TOP 09 (12 %), ODS (7,7 %), Úsvit (6,9 %) a KDU-ČSL (6,8 %).

Debakl občanských demokratů povede podle místopředsedy ODS Tomáše Chalupy k tomu, že vedení složí na sjezdu strany funkce.

Pod hranicí pěti procent skončili zelení. Volilo je 3,19 procenta lidí. Strana tak získá alespoň nárok na každoroční příspěvky od státu ve výši 6,4 milionu. Po volbách v roce 2010 žádný pravidelný příspěvek nedostávala.

Za zelenými skončili piráti (2,7 %) a Svobodní (2,5 %).

Zemanovcům dalo hlas jen 1,5 procenta voličů. Zcela propadl i blok Hlavu vzhůru!, který nezískal ani půl procenta hlasů.

Povolební vyjednávání začnou co nevidět. Lídři vítězných stran se shodli, že prezident do nich ale nemá co mluvit. S tím nesouhlasí akorát šéf KSČM Vojtěch Filip, který by prý na Hrad klidně šel.

Prezident Miloš Zeman zatím výsledky nekomentoval. Vyjádření si šetří až na nedělní Otázky Václava Moravce.

Všechny články k volbám najdete ZDE.

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
08:00
Volební místnosti se znovu otevřely

Pěkné sobotní ráno, vítáme vás u on-line zpravodajství z druhého dne předčasných sněmovních voleb. Volební místnosti se otevřely v 8:00 a voliči budou moci svůj hlas odevzdat až do 14:00. 

08:02
Volit bude 60 procent lidí, odhadl Rusnok

Během pátku se k urnám dostavily zhruba dvě pětiny oprávněných voličů, kterých je v Česku zhruba osm milionů. Premiér v demisi Jiří Rusnok včera odhadl, že volební účast by se měla pohybovat okolo šedesáti procent.

08:06
Voliči vybírají z rekordního počtu téměř šesti tisíc kandidátů

O přízeň voličů v letošních volbách usiluje rekordní počet 5899 kandidátů, které nominovalo 23 volebních stran a hnutí. Zvoleno ale může být jen 200 z nich, takže na jedno poslanecké křeslo připadá zhruba 30 uchazečů.

08:26
Uživatel Twitteru: Volby řešíme zbytečně, vládu sestaví prezident

Přestože je sobotní ráno, probíhající sněmovní volby už komentují i uživatelé sociálních sítí.

08:32
Volbu favorizované strany mají za sebou Zeman, Rusnok i Klaus

Během včerejška odvolila většina politiků a ústavních činitelů včetně prezidenta Miloše Zemana, premiéra v demisi Jiřího Rusnoka či exprezidenta Václava Klause. Podrobnou on-line reportáž z pátku si můžete pročíst ZDE.

08:49
Co dělat, abyste se nespletli jako Schwarzenberg

Co se stane, když zakroužkujete pět místo povolených čtyř preferovaných kandidátů? A co dělat, aby váš hlas byl platný a nevhodili jste do urny omylem jen hlasovací lístek bez orazítkované obálky jako Karel Schwarzenberg při prezidentské volbě?  Přečtěte si průvodce volbami, který sestavil server IHNED.cz.

09:06
Dvojka Babišova hnutí ANO na Vysočině odstoupila kvůli komunistické minulosti

Jen pár hodin před volbami odstoupil z druhého místa kandidátky hnutí ANO na Vysočině Miloslav Bačiak. Ukázalo se, že zamlčel svou minulost politruka i komunisty udělovaný titul RSDr. Vedení hnutí se o Bačiakově minulosti údajně dozvědělo až z tisku. Na kandidátce hnutí ANO je Bačiak stále na druhém místě, jeho rezignace přišla ve chvíli, kdy vyškrtnutí už nebylo možné. V případě svého zvolení poslancem však Bačiak podle mluvčí hnutí Radky Burketové slíbil, že se svého mandátu vzdá. Informuje o tom regionální příloha Mladé fronty Dnes.  

09:27
Rodinná bitva u Stropnických. Otec se na rozdíl od syna zřejmě stane poslancem

Při volbách došlo i na rodinný souboj u Stropnických. Otec Martin je lídrem jihomoravské kandidátky Babišova hnutí ANO, syn Matěj je sedmičkou v Praze. "Otec mi dnes ráno napsal: přeju ti úspěch. Nemohl jsem odpovědět, než: promiň, ale to je jako kdyby atlet, který si právě bodnul tři tuny dopingu, popřál druhému, který jen deset let trénoval, aby vyhrál. Jdeme a porazíme ty jejich prachy!" napsal včera Matěj Stropnický na svůj facebookový profil.

09:53
Předseda komise v Plzni nepřišel, voliči nemohli odevzdat hlas

Přestože měly všechny volební místnosti otevřít dnes ráno v 8:00, v Plzni v Husově ulici 11 byla ta s číslem 97 zavřená. Scházel totiž předseda komise. "Nemohli jsme volit," napsal na Twitteru Michael Rada.

10:06
Volby v Kralupech nad Vltavou: Účast se přehoupla přes čtyřicet procent

"Po deváté hodině už volební účast v okrsku číslo 18 v Kralupech nad Vltavou překonala čtyřicet procent," hlásí Otakar Schön, specialista IHNED.cz na moderní technologie. 

10:19
Nehvizdy: Volební účast dosáhla 50 procent

V jednom z okrsků v Nehvizdech na Praze-východ je volební účast podle redaktorky HN Petry Horákové zatím na padesáti procentech. A stále se zvyšuje. "Lidé stále v poměrně hojném počtu do místní základní školy přicházejí, aby odvolili," hlásí Petra Horáková.

10:31
Volby na horách: Pražané chodí k urnám s voličským průkazem

Aleš Černý, byznysový reportér IHNED.cz: Když už se někdo v sychravém sudetském dopoledni potuluje po náměstí ve Smržovce, jde většinou k volbám. "Jsou to v podstatě staré známé tváře, tak jako u všech voleb. Nyní máme okolo čtyřiceti procent a myslím, že to nakonec bude okolo poloviny," shrnuje chvíli po desáté Rudolf Musil, předseda a dlouholetý člen okrskové komise číslo I., která je umístěna v budově takzvaného zámečku. Protože se Smržovka nachází v Jizerských horách a před pár hodinami se probudila do prodlouženého víkendu, chodí volit poměrně dost chalupářů, zpravidla Pražanů, na volební průkaz. "Měli jsme jich tu zatím tak ke dvaceti," přitakává Musil.

10:35
Překvapený volič: Musel jsem stát dvacet minut ve frontě

"U volební komise jsem musel čekat dvacet minut, než jsem mohl jít za plentu. Za mnou se hrnul další dav lidí. To je velké překvapení," píše na Twitteru Michael Hovorka z Prahy.

10:38
Mladí přemluvili rodiče, aby nám dali hlas, libují si piráti

Pirátská strana, která má podle předvolebních průzkumů jen velmi malou šanci proniknout do sněmovny, si na Facebooku libuje, že by její volební výsledek nemusel být až tak špatný. "Z ohlasů na sociálních sítích se zdá, že vznikla spontánní neformální akce "přemluv mámu". Stovky lidí nám píšou, že přemluvili maminku, přítelkyni nebo babičku," píší piráti na svém profilu.

10:48
Plzeňský magistrát potvrdil zpoždění komise. Odpoledne nechají otevřeno déle

Plzeňský magistrát potvrdil, že v jedné z volebních místností se dnes ráno zhruba o půl hodiny opozdil začátek druhého volebního dne. Zdůvodnil to ale technickými potížemi a nikoliv pozdním příchodem předsedy volební komise, jak o tom na základě twitterového příspěvku jednoho z očitých svědků informoval IHNED.cz. "Volby se zde odpoledne o půl hodiny prodlouží, už je to vyvěšené u volební místnosti, řekl pro ČTK Roman Matoušek, který má na plzeňském magistrátu volby na starosti. Někteří svědci přitom hovoří o tom, že komise ráno neměla klíče k odemčení místnosti. Před místností se ráno sešlo několik nespokojených lidí, někteří se během půlhodiny k zamčené místnosti vydali opakovaně.

11:10
Účast v okrsku na Praze 4 překročila 50 procent, u plenty se tvoří fronty

Volební účast v Praze 4 (ZŠ Sdružení, okrsek 132) překročila padesát procent. "Po slabším ránu začínají chodit voliči ve větším množství, občas vznikají malé fronty," hlásí přímo z místa Adam Javůrek, editor sociálních sítí IHNED.cz.

11:22
Šídlo: Poprvé jsem stál frontu u voleb

Hlavní analytik HN Jindřich Šídlo zažil při letošních volbách novinku - aby mohl svým hlasem přispět k demokracii této země, musel poprvé v životě vystát frontu na cestě za plentu.

11:27
Omyl Euronews: sociální demokraté jsou podle něj českoslovenští

Server Euronews si popletl dobu. Do titulku své zprávy o českých volbách totiž napsal, že se očekává vítězství nikoliv české, nýbrž československé sociální demokracie.

11:37
Nemohl jsem dát hlas, říká zklamaný volič z Plzně

Opožděné otevření místnosti v plzeňské Husově ulici rozzlobilo Michaela Radu, který tam ráno s manželkou přišel volit před odjezdem rodiny mimo Plzeň. "My jsme to měli naplánované, protože jsme pak museli odjet, přijeli jsme někdy v 8:20, bylo nám sděleno, že pan předseda není, že se mu nemohou dovolat. Čekali jsme plus minus deset minut," popsal ČTK. K volbám prý vždy chodil, nepamatuje, že by je vynechal. Letos ale už svůj hlas odevzdat nestihne. Nepomůže ani půlhodinové prodloužení volební doby v místnosti. "Jsme mimo Plzeň a už se nedokážeme vrátit zpátky, protože v rámci aktivit, které má dcera, se nemůžeme vrátit," řekl Rada. Volby považuje za důležité a se ženou chtěli volit. 

12:00
Na horách obcházejí osady s přenosnou urnou

Takhle se volí v horských usedlostech. Členka volební komise v Kořenově Helena Zemanová přišla dnes v druhý den voleb do Poslanecké sněmovny s volební urnou na osadu Jizerka (horní snímek). Mezi Jizerkou a Horním Polubným chodila spolu s Janou Bystrou (dolní snímek).  Foto: 2x ČTK

12:12
Volební účast mírně překračuje padesát procent

Volební účast na většině míst České republiky se dopoledne podle informací ČTK od volebních komisařů pohybovala mírně nad 50 procenty, někde je ale výrazně slabší. Lidí dnes chodí už méně než v pátek, kdy přišly o složení nové Sněmovny rozhodnout zhruba dvě pětiny voličů. V roce 2010 přišlo o složení Sněmovny rozhodnout 62,6 procenta voličů z 8,4 milionu voličů, o čtyři roky dříve to bylo 64 procent. V roce 2002 ale hlasovalo jen 58 procent voličů.

12:18
Volební komise nabízela Čechům v Tel Avivu palestinské dobroty

Češi volí i v Tel Avivu. Čtenářka Hana Slívová píše: "Při příjezdu jsme potkali velvyslance, který rozesílá SMS zprávy Čechům v Tel Avivu, ať nezapomenou přijít volit. Komise nám všem nabízela výborné palestinské dobroty." Slívová dodala, že u voleb je přítomen i Hugo Marom, jedno z takzvaných Wintonových dětí. "Je mu, myslím, 85 let a žije tu od roku 1949. Stále si drží české občanství," píše Slívová.

12:27
Odvolila i nejstarší obyvatelka Evangelia Čarasová

Nejstarší obyvatelka České republiky, stodevítiletá Evangelia Čarasová, volila ve svém domku v Dívčím Hradě na Bruntálsku. Urnu k ní přinesli komisaři. Žena pocházející z Řecka volila stejně jako v předchozích volbách. ČTK to řekla její dcera Polyxeni Čandasová. "Babička vždy volí stejně. I když zbytek rodiny říká, že budeme volit někoho jiného, ona vždy trvá na svém," uvedla žena, která o důchodkyni pečuje. Nejstarší obyvatelka země i přesto, že nemluví česky, sleduje politickou situaci. "Pravidelně se dívá na zprávy a pak se ptá, kdo co říkal," dodala.

Foto: ČTK

12:50
Na Chrudimsku zemřel před volební místností člen volební komise

Sedmasedmdesátiletý člen volební komise v Radimi, místní části Luže na Chrudimsku, zemřel dnes před volební místností. Lékař konstatoval smrt bez cizího zavinění. Uvedla to mluvčí krajské policie Jitka Vavřinová. V pátek zemřela jednaosmdesátiletá volička v kulturním domě ve Frýdku-Místku. Upadla do bezvědomí krátce poté, co odvolila. Přes snahu lékařů se ji nepodařilo zachránit.

12:52
Úmrtí lidí během voleb nejsou novinkou

Za posledních 15 let bylo během voleb zaznamenáno několik případů úmrtí jako včera a dnes, kdy zemřela žena (81) ve Frýdku - Místku a muž (77) na Chrudimsku. Při volbách do Sněmovny v roce 1998 podlehl infarktu šestasedmdesátiletý Brňan krátce poté, co odevzdal svůj hlas a odešel z volební místnosti. Při senátních volbách v říjnu 2002 zemřel na selhání srdce místopředseda okrskové komise v Brně, při volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2006 zemřeli přímo ve volebních místnostech dva lidé, v Praze a v Bludově na Šumpersku. Na podzim 2008 při krajských volbách zemřel ve volební místnosti v Praci na Brněnsku osmasedmdesátiletý volič ještě předtím, než stihl odevzdat svůj hlas.

12:58
Peake přišla volit v teplákách. Šla si zaběhat

Ve volebním okrsku č. 5 na pražském Újezdě odevzdalo hlas zatím 62,4 procenta voličů. "Chodí docela málo mladých," všímá si členka volební komise. V jejím okrsku volil i starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který přitom popřál členovi komise k jeho 90. narozeninám.

Lomecký nebyl jediným politikem, který se tu objevil. Hlasovat přišla i bývalá vicepremiérka Karolina Peake, která v letošních předčasných volbách nekandiduje. Volit přišla v teplácích. Z volební místnosti si totiž šla rovnou zaběhat.

13:20
Strany připravují volební štáby

Už za 40 minut se začnou sčítat hlasy. Volební štáby zatím zejí prázdnotou, už brzy ale do nich začnou proudit desítky členů stran a novinářů.

Foto: ČTK

13:27
Komise nedovolila muži volit bez občanky. Ten ji okradl

Členové volební komise v Karviné řešili incident s mužem, který chtěl volit bez občanského průkazu. Když se mu snažili vysvětlit, že volit nemůže, okradl komisi o služební mobilní telefon a jednoho člena napadl pěstí. "Není vyloučeno, že byl pod vlivem drog," řekla mluvčí radnice Šárka Swiderová. "Jde o velmi vážné narušení průběhu voleb," uvedla. Nyní muže hledají karvinští kriminalisté.

13:31
Robert Břešťan na Twitteru

Komentátor týdeníku Ekonom Robert Břešťan tweetuje:

13:39
V komisi zasedl i muž s cedníkem na hlavě

Karel Černík, který s cedníkem na hlavně zasedá ve volební komisi v Teplicích, podle tajemníka magistrátu Marka Fujdiaka zákon neporušuje – je to prý stejné, jako kdyby měl muž například klobouk. Černík se hlásí k neregistrované "pastafariánské církvi", podle které stvořilo život na Zemi "vesmírné špagetové monstrum".

Foto: Rozhlas.cz

13:44
Sobotka zahájí jednání s komunisty večer

Sociální demokracie jde do voleb s tím, že v nich vyhraje a do konce roku sestaví vládu. Řekl to předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který chce povolební jednání s komunisty zahájit ještě dnes večer. Od 18 hodin má v Lidovém domě zasednout grémium ČSSD, které se situací bude zabývat. Mohlo by vybrat vyjednávací tým.

Sobotka už včera řekl, že doufá v třetinu hlasů. Více čtěte ZDE.

13:45
Holubová se raduje, že volila piráty

Některé známé osobnosti se po odvolení pochlubily na sociálních sítích a prozradily, kdo získal jejich hlas. "Juchů, já jsem pro sebe objevila piráty, já jsem pro naší zem volila piráty, já jsem volila svobodu a život," prozradila na svém facebookovém profilu herečka Eva Holubová. "Volila jsem svobodně, hlavou, ze srdce a omládla jsem," napsala.

14:00
Volby skončily. V Plzni volí až do 14:30

V téměř celé České republice se právě zavřely volební místnosti. Výjimku má jedna volební místnost v Plzni, kterou kvůli údajným technickým potížím otevřeli ráno až v 8:30. Volit se zde bude až do půl třetí.

14:03
KSČM doufá ve stříbro

Od reportéra IHNED.cz Vladimíra Šnídla: Letošní parlamentní volby se mohou stát prvními od vzniku ČR, kdy se komunisté umístí na druhém místě. Alespoň tuto příčku jim přisuzují předvolební průzkumy. „Pokud skončíme druzí, budu to já osobně považovat za úspěch," říká dosavadní předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

Poslední volby v roce 2010 skončily pro komunisty neúspěchem: strana získala 11,3 procenta hlasů, což bylo méně než o čtyři roky dříve.

Kováčik ale tvrdí, že samotná procenta nemusí být rozhodující. „Hlavním cílem pro nás je, aby se posílil náš vliv na českou politiku. To by se mohlo stát i za situace, kdy bychom dosáhli stejného výsledku jako v roce 2010, ale do sněmovny by postoupilo méně stran," dodal pro server IHNED.

14:07
Dienstbier: Snad se do sněmovny nedostane Úsvit a SPOZ

Od reportérky IHNED.cz Kateřiny Surmanové: Senátor ČSSD Jiří Dienstbier doufá, že se podaří sestavit jednobarevnou vládu. Zároveň si přeje, aby se do sněmovny nedostaly nesystémové strany, konkrétně Úsvit a SPOZ.

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec reportérce IHNED.cz řekl, že je "naprosto vyloučené sestavení koalice s ODS, TOP 09 a KSČM". Přípustná by podle něj byla vláda s tichou podporou komunistů. Naopak koaliční jednání by vedl s ANO, lidovci a zelenými.

Michal Hašek, místopředseda ČSSD, odhaduje celkový zisk ČSSD ve volbách na 26 až 28 procent. Doufá, že méně to nebude. Stejně jako Milan Chovanec vyloučil koalici s ODS a TOP 09. Řekl, že nechce, aby sociální demokracie udělala stejnou chybu jako v minulosti. Měla by především sestavit vládu.

14:08
Kamberský: Příroda má ráda rovnováhu

Komentátor Hospodářských novin Petr Kamberský glosuje na Twitteru, že to nádherné počasí není náhoda.

 

 

14:11
Miloš Zeman by dnes nespadl. Televize schůdek přehradila

Volební studio je stejně jako při prezidentské volbě umístěno v hlavní budově Kavčích hor. Stupeň, z nějž se v lednu zřítil Miloš Zeman, televize pro jistotu přehradila červeným provazem, hlásí komentátor HN Jindřich Šídlo.

Foto: HN - Jindřich Šídlo

14:11
V Haagu volili čeští studenti

K volbám se vydal i student mediálních studií na Univerzitě Karlově František Géla, který je na studijním pobytu v nizozemském Utrechtu. "Je to přece moje občanská povinnost," odpovídá na to, proč kvůli volbě musel podstoupit zhruba 45minutovou cestu vlakem do nedalekého Haagu. Právě tam se nachází ambasáda České republiky a také volební místnost.

Co všechno bylo potřeba zařídit, aby bylo možné volit v zahraničí?

Musel jsem si zřídit datovou schránku, abych mohl komunikovat s opavským magistrátem. V době, kdy jsem odjížděl, se ještě voličské průkazy nevydávaly. Pak jsem si o průkaz přes datovou schránku zažádal a zvolil si, aby mi jej magistrát poslal na českou ambasádu v Haagu.

Lišila se nějak volba v zahraničí od té v ČR?

Je to prakticky stejné jako volit v Česku. Vyzvedl jsem si voličský průkaz na ambasádě, kde byla i volební místnost. Zbytek znáte.

Volilo v Haagu víc Čechů?

Musím uznat, že ve volební místnosti bylo poměrně živo. Nestál jsem sice ve frontě, ale lidí tam přišlo víc. Vypozoroval jsem, že volit došli nejen Češi žijící v Nizozemsku, ale také studenti, kteří jsou jako já na studijním pobytu.

Na fotografii je volební místnost v Haagu na české ambasádě.

14:15
Účast mezi 50 a 60 procenty

Volební účast se podle informací od volebních komisařů z různých míst republiky pohybovala nejčastěji mezi 50 a 60 procenty. V některých pražských okrscích přesáhla 70 procent, v některých částech Plzeňského kraje ale byla méně než poloviční.

V roce 2010 volilo 62,6 procenta občanů.

14:16
Břešťan: Kdo vyhraje jihomoravské kroužkování?

Komentátor týdeníku Ekonom Robert Břešťan sází v jihomoravském kroužkování na Haška.

 

14:19
Úspěch podle Babiše? Být ve sněmovně

Od reportérky IHNED.cz Elišky Nové: Krátce po druhé hodině dorazil do Centra pohybové medicíny, kde čeká na výsledky hnutí ANO, šéf hnutí Andrej Babiš. "Pokud se dostaneme do sněmovny, budu to považovat za úspěch," řekl.

14:21
Herman z KDU-ČSL doufá, že v ČSSD převáží zdravý úsudek

Od reportérky IHNED.cz Martiny Součkové: Křesťanští demokraté budou sledovat volební výsledky ve svém sídle v Paláci Charitas na Karlově náměstí v Praze. Přijedou sem téměř všichni lídři z krajů, kromě Středočeského a Zlínského, kteří výsledky sledují zvlášť.

Jako první přišla mezi novináře jednička pražské kandidátky Daniel Herman s velkou slunečnicí na klopě.

Herman jako vždy volební výsledek své strany ani to, zda se jim podaří překročit pětiprocentní hranici, odhadovat nechce. „Přestože se jmenuji Daniel, necítím se býti prorokem. Ano, já tomu věřím. Myslím si, že šance je, že je značná, ale samozřejmě opravdu až po uzavření volebních místností a součtu hlasů. Pokud někdy nějaká šance byla, tak je teď."

Přestože už předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka avizoval večerní jednání s komunisty, Herman doufá, že se tyto strany nakonec do koalice nespojí. „Pevně věřím, že v sociální demokracii převáží zdravý úsudek a že se s komunisty do party dávat nebudou."

První, co by prosazoval, by byly změny ve státní správě. „Ryba zapáchá od hlavy. Nefunguje nám státní správa. Zákon o státní správě je velice důležitá věc. Ten zákon sice platí, ale nenabyl účinnosti. Státní správa je těžce zpolitizovaná, bohužel hlavně ze strany SPOZ. Myslím si, že tam je třeba opravdu začít. Jestliže vedoucí Úřadu vlády je lídrem kandidátky SPOZ stejně jako kancléř Hradu, tak to je naprosto nepřijatelné."

Ve volebním štábu v tanečním sále Paláce Charitas už jsou i místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek, Petr Pithart nebo kandidát do Evropského parlamentu Pavel Svoboda. Předseda Pavel Bělobrádek by měl dorazit okolo čtvrté hodiny odpoledne.

14:21
Honzejk: Dvojí ceny ve volebním štábu! To v programu nebylo!

Petr Honzejk se na Twitteru rozčiluje nad dvojími cenami ve štábu sociálních demokratů.

 

14:22
Komentátor HN Petr Kamberský: Hlavní otázky voleb

Tři základní otázky těchto voleb, řazené podle důležitosti:
1) Dostanou se do parlamentu zemanovci?
2) Složí sdružení ČSSD-KSČM většinu?
3) Jak vysoko vyskočí ANO Andreje Babiše?
Všechny ostatní otázky (Vrátí se lidovci? Uspěje fašizoidní Okamura? Překoná KSČM svůj rekord z roku 2002? Jak hluboko padne ODS? Přiblíží se piráti a zelení hranici?) jsou podle mě zcela druhotné.

14:23
V prvním okrsku vyhrála KDU-ČSL. ODS získala 0 procent

Byl sečten první okrsek - Nelepeč-Žernůvka. Volby zde vyhrála KDU-ČSL, ODS nezískala ani hlas.

 

14:27
Kamberský: Nízká volební účast rozhodne

Komentátor HN Petr Kamberský tweetuje, že rozhodne nízká účast. 

14:30
Šídlo v ČT: Ze schodů nikdo dneska padat nebude

Hlavní analytik HN Jindřich Šídlo tweetuje z České televize: Dneska nikdo nikam padat nebude.

 

14:34
Sobotka: Rozhodující bude, kolik si odnese Babiš hlasů

Od reportérky IHNED.cz Kateřiny Surmanové: Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka doufá, že jeho strana získá třetinu hlasů. "Za neúspěch bych považoval, kdyby sociální demokracie byla ve sněmovně další čtyři roky v opozici," dodal. Oproti jednobarevné vládě jde o výrazně menší ambice, než měla ČSSD před volbami. ANO označil Sobotka za nečitelné, ale připustil, že rozhodující bude, kolik procent si hnutí Andreje Babiše odnese.

14:39
V Ulánbátaru vyhráli sociální demokraté

Objevují se první výsledky ze zvláštních zahraničních volebních okrsků. V mongolském Ulánbátaru hlasovalo 13 voličů. Nejvíc, pět hlasů, tu získala ČSSD, čtyři hlasy dostala Strana zelených. Po jednom hlasu mají piráti, ODS, lidovci a ANO.

14:41
ODS bude jednat o budoucnosti

ODS očekává horší výsledky než při posledních volbách a připravuje se na jednání o budoucnosti strany. Úřadující předseda strany Martin Kuba dorazí do volebního štábu kolem 16. hodiny.

14:43
V Okamurově volebním štábu nestačí židle

Od reportérky IHNED.cz Jany Niedermeierové: Volební štáb Úsvitu přímé demokracie čeká na výsledky v Občanské plovárně na Malé Straně. "Hledali jsme místo, kde budou mít novináři dobré pracovní podmínky, dostatečně velký sál a soukromí pro kandidáty," uvedl tajemník strany Jan Zilvar. Už po čtvrthodině však nestačily židle. Pronájem budovy vedle Čechova mostu vyšel podle Zilvara na 60 tisíc korun. Mezi pozvanými jsou i krajští lídři, žádné osobnosti z řad podporovatelů Úsvit nezval.

14:45
Průběžné výsledky: Do sněmovny by se dostalo 7 stran

Průběžné výsledky ve 14:45:

ČSSD: 21,5 %

KSČM: 17,3 %

ANO: 17,3 %

TOP 09: 9,7 %

KDU-ČSL: 8,8 %

ÚSVIT: 7,6 %

ODS: 7 %

PIRÁTI: 2,6 %

ZELENÍ: 2 %

SVOBODNÍ: 1,9 %

SPOZ: 1,8 %

14:45
Editor IHNED.cz Jan Kubita: Kolik stran dostane šestimilionovou podporu?

Před třemi lety na šest milionů od státu dosáhlo osm stran, letos možná padne rekord, všímá si editor IHNED.cz Jan Kubita.

 

14:47
Babiš v neděli odletí do Francie

Od reportéra IHNED.cz Aleše Měřičky: Hnutí ANO o víkendu neplánuje politická jednání. "Pan Babiš v neděli dopoledne odlétá na den a půl do Francie," řekla mluvčí hnutí Radka Burketová.

14:48
Hudeček: Očekávám dvojciferný výsledek TOP 09

Od reportérky IHNED.cz Terezy Šídlové: Do štábu TOP 09 přišel pražský primátor Tomáš Hudeček. "Dobrý bude jakýkoli výsledek, který bude znamenat, že levice nezíská ústavní většinu," řekl politik, který očekává dvojciferný volební výsledek TOP 09.

14:49
Komentátor HN Petr Kamberský: Katastrofa pro ČSSD?

Pokud po dvou volebních obdobích prožitých v opozici získá Česká strana sociálně demokratická jen 22 procent hlasů (a je pouze lehounce nad výsledky KSČM), je to katastrofa. Nejen pro partaj, ale i osobně pro jejího předsedu Bohuslava Sobotku.

14:50
Do ANO dorazí na diskotéku Leoš Mareš

Od reportérky IHNED.cz Elišky Nové: "Žádné velké oslavy neplánujeme", řekla IHNED.cz tisková mluvčí Radka Burketová. Ve volebním sídle ANO se ostatně nepodává ani tvrdý alkohol. Na osmou večer je naplánována diskotéka, na kterou dorazí Leoš Mareš.

14:51
Schwarzenberg: Povolební schůzku chci s krásnou ženou

Od reportérky IHNED.cz Terezy Šídlové: Do štábu TOP 09 v Michnově paláci na pražské Kampě dorazil předseda Karel Schwarzenberg čtvrt hodiny po uzavření volebních místností. "Vyslechneme si výsledek. Nemám žádná očekávání," řekl.

Dával najevo dobrou náladu: jediný výsledek, který by ho překvapil, by byla absolutní většina pro topku, první povolební schůzku by si ideálně představoval s krásnou ženou. "Uvidíme, jestli nějaká (s politiky) bude," poznamenal.

Ve štábu byl už ve dvě hodiny první místopředseda strany Miroslav Kalousek, který volební výsledek nechtěl odhadovat. Mezi novináři je k vidění například exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, který musel rezignovat kvůli podezření z korupčního jednání svých podřízených.

14:52
Ve štábu ODS se všichni schovávají

Od reportérky IHNED.cz Lucie Kučerové: Členové ODS se skrývají v hlavní kanceláři, nikdo z nich nevychází. Pouze Marek Benda poskytl krátký rozhovor při svém příchodu do štábu krátce po druhé hodině. Usmíval se, byl v dobrém rozpoložení a řekl: "Vždycky po skončení volební kampaně mám dobrou náladu, protože to z člověka spadne a čeká už jen, jak to dopadne."

14:54
Komentátor Kamberský: Na Hradě se dnes bude pít na žal

Ani půlka vlády a k tomu prezident asi nestačí, glosuje na Twitteru komentátor Petr Kamberský.

 

14:57
Češi na sociálních sítích: Koláčky od Marcelky

Volbami žijí i sociální sítě. Server IHNED.cz vybral nejzajímavější příspěvky. Přečtěte si je ZDE.

15:01
Glosa Petra Fischera z Lidového domu: Sobotkovo sebevražedné vyjádření

V Lidovém domě začala bitva o kritérieum úspěchu. Zatímco lídr v Plzeňském kraji Chovanec soudí, že úspěch by byl na 25 %, předseda Sobotka považuje za úspěch kristovských 33 %. Vzhledem k průběžným výsledkům, které se už začínají usazovat a ČSSD dávají šanci kolem 22, 25 procent, je to sebevražedné vyjádření.

Nejspokojenější je zatím Michal Hašek, který raději netipuje, ale stoprocentně ví, že ČSSD bude ve Strakovce. Největším šokem jsou zatím průběžné výsledky hnutí Úsvit Tomia Okamury, které naznačují, že tento novodobý Sládek české politiky má šanci na vstup do sněmovny. Zatím dokonce o maličko větší než zavedené strany jako ODS. Všechno může ale změnit Praha, kde byla zřejmě vůbec největší volební účast. V sídle ČSSD je zatím veselo, ale všichni tuší, že vláda s pohodovou většinou ČSSD začíná být chimérou...

Petr Fischer, analytik Hospodářských novin

15:01
Martin Komárek chce překonat hranici 10 procent

Od reportérky IHNED.cz Elišky Nové: Člen hnutí ANO a bývalý novinář Martin Komárek říká, že tři sečtená procenta zatím o ničem nevypovídají. "Podařila se nám kampaň. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že lidi na nás reagovali dobře, takže pro mě osobně je momentálně cíl hranice 10 procent." Dodal ale, že pětiprocentní výsledek ho samozřejmě mrzet nebude.

15:05
Kalousek: Víme, jak voliče nezklamat

Od reportérky IHNED.cz Terezy Šídlové: Po sečtení prvních pěti procent hlasů se TOP 09 zatím nepřehoupla přes deset procent. "Nebudu nic tipovat," odmítl první místopředseda strany Miroslav Kalousek odhadnout, jak vysoko se může jeho strana vyšplhat. "Můžu jen voličům poděkovat za podporu a slíbit, že je nezklameme. Víme, jak na to," dodal.

Foto: ČTK

15:11
ČSSD ovládla 10 krajů

Po desetině sečtených hlasů obsadila ČSSD první místo v celkem devíti krajích, tři kraje na severu Čech ovládlo hnutí ANO, Praha zůstává pravicová, tady vítězí TOP 09.

15:12
Kamberský: Bojuje ANO o první místo?

Zvítězí ANO ve městech? ptá se komentátor Petr Kamberský na Twitteru:

 

15:15
Sečteno 20 procent: ODS na sedmém místě

Po sečtení 20 procent vede ČSSD s 22 procenty nad ANO s 19 procenty. Další pořadí: KSČM - 17,72 %, TOP 09 9 %, Úsvit 8 %, KDU-ČSL 7 % a ODS necelých 7 %.

15:17
S politikem na pivo? Raději ne

Voliči by šli nejraději na pivo s podnikatelem Andrejem Babišem nebo se šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala během voleb zpracovat společnost HEINEKEN. Celkem 44 procent oslovených voličů by ale s politikem na pivo vůbec nešlo.

15:18
V Úsvitu je klid, lídři přicházejí postupně

Od reportérky IHNED.cz Jany Niedermeierové: Ve volebním štábu Úsvitu Tomia Okamury je zatím klid. Z krajských lídrů dorazil zatím lídr Královéhradeckého kraje Jiří Štětina, lídr Karlovarského kraje Pavel Přemysl Ries, jednička na kandidátce Libereckého kraje Jana Hnyková, Augustin Andrle z Pardubického kraje a Milan Šarapatka z Prahy (na snímku). "Z každého kraje jsme vzali určitou politickou reprezentaci, kromě lídrů vždy dva až tři další politiky," upřesnil tajemník hnutí Jan Zilvar.

Foto: HN - Matej Slávik

15:19
Svůj hlas dávám bohu

Volební komisař objevil v obálce vzkaz "Svůj hlas dávám bohu".

 

15:22
Petra Fischer glosuje z Lidového domu: Kde se stala chyba, sociální demokraté?

Komentátor Hospodářských novin Petr Fischer: Babiš letí vzhůru, ale Lidový dům věří, že první místo straně přece jen zůstane. S komunisty zatím mají těsnou většinu. I sociální demokraté, považovaní za kované socialisty, se nestačí divit, kolik hlasů sebrali populisté odprava doleva. Babiš, Okamura a KSČM mají dohromady 36 procent!!! Kde se stala chyba? ČSSD neměla dobrou kampaň a neměla osobnost typu Babiš, Okamura. "Jsem rád, že tomu tak je, ale to, že nejsme populisté vůdcovského typu, nás může stát relativně slušnou a stabilní vládu," zní ve volebním studiu ČSSD.

15:25
Honzejk: Zemanovci končí

První výsledek voleb: zemanovci končí. Není to úplně nečekané, ale přesto jde o jeden z nejdůležitějších závěrů. Jde o definitivní odpověď na otázku, jestli česká veřejnost dovolí Miloši Zemanovi všechno. Nedovolí.

Celý text komentátora HN si přečtěte ZDE.

15:27
ODS nechce komentovat průběžné výsledky

Od reportérky IHNED.cz Lucie Kučerové: "Nálada v hlavní kanceláři ODS je pracovní. Přítomní členové grémia Němcová, Zahradil a Benda ale nechtějí komentovat průběžné výsledky. Řekli jen, že na dnešek se jim spalo klidně, vzhledem k tomu, že kampaň už byla za nimi," prozradil mluvčí ODS Jiří Sochor.

15:27
Sečteno 33 procent: SPOZ má 1,7 procenta hlasů

Po sečtení třiceti procent okrsků by byla možná koalice sociálních demokratů s hnutím ANO. Společně by získali těsnou nadpoloviční většinu - 103 mandátů.

ČSSD - 22,1 %

ANO - 18,7 %

KSČM - 16,8 %

TOP 09 - 9,5 %

ÚSVIT - 7,5 %

ODS - 6,8 %

KDU-ČSL - 6,8 %

ZELENÍ - 2,6 %

PIRÁTI - 2,5 %

SVOBODNÍ - 2,2 %

SPOZ - 1,7 %

15:29
Šéfredaktor Respektu Erik Tabery: Zatím fifty-fifty pro ODS a lidovce

Erik Tabery, šéfredaktor týdeníku Respekt, si všímá, že po třetině sečtených hlasů zápasí ODS s KDU-ČSL.

 

15:33
KSČM očekává těsný souboj s ANO

Od reportérky IHNED.cz Terezy Pavlíčkové: Po sečtení prvních hlasů se pozornost ve volebním štábu KSČM přesouvá k souboji o druhou příčku. "Soupeříme s ANO o prestižní druhou pozici, bude to ještě napínavé," řekl místopředseda Jiří Dolejš.

Foto: HN - Libor Fojtík

15:34
Jindřich Šídlo komentuje: Konec časů dvou velkých stran

Hlavní analytik Hospodářských novin Jindřich Šídlo: "Je to sice jen patnáct procent, nicméně už to tak opravdu bude. To co naznačil už rok 2010, ​pokračuje, politický systém založený na dvou velkých stranách je minulostí. Na pravici je tento proces zjevný už delší dobu, teď ale přišlo potvrzení i pro sociální demokraty: v tuhle chvíli by za normálních okolností měl jejich výsledek začínat trojkou. Po sedmi letech v opozici nelze mít nižší cíle. Teď jako bychom se dívali na opakování volebního studia z roku 2010."

15:34
Hašek: Reflexi musí udělat pan předseda

Od reportérky IHNED.cz Kateřiny Surmanové: "Musíme počkat, až pan předseda udělá reflexi volebního výsledku, kampaň stála především na něm," říká první místopředseda ČSSD Michal Hašek. Pomalu se tak začíná rýsovat tři roky starý scénář, kdy malý volební zisk stál Jiřího Paroubka pozici lídra.

Foto: HN - Jan Schejbal

15:36
Schwarzenberg dostal škvarky, chce se opít

Od reportérky IHNED.cz Terezy Šídlové: Ve štábu TOP 09 panuje uvolněná nálada, ale špičky strany se začínají smiřovat s tím, že se nepřiblíží úspěchu z voleb v roce 2010, kdy topka získala téměř 17 procent hlasů. Na mezičase po sečtení téměř třetiny hlasů má strana 9,5 procenta. Po svém to podporovatelům (a také za dohledu televizních kamer) řekl šéf strany. Jeho prognóza na večer je, že se bude pít. "Jsem v zásadě vesnický člověk. A jak se říká na vesnici, není žádný smuteční obřad, abychom se u toho neopili," pronesl Schwarzenberg, když od svých fanoušků dostal domácí škvarky.

Foto: HN - Jiří Koťátko

15:39
Komentátor HN Petr Fischer: ČSSD prohrála volby

Sociální demokracie podruhé za sebou prohrála volby, myslí si komentátor Hospodářských novin Petr Fischer. A to i přesto číselně zřejmě vyhraje. Podruhé za sebou nedokázala udržet dlouhodobých 30 %, podruhé nedokázala uspořádat kampaň, která by přesvědčila voliče, že ČSSD je ta pravá volba. Strana se evidentně dostala do stejné personální a ideové krize jako ODS. Před pádem, který dnes prožívá ODS, ČSSD zachraňuje jen fakt, že ČR je levicově naladěná země. I to se ale mění. Pravolevé kyvadlo už zjevně nikoho nezajímá. Estetická volba dostala přednost před politickýcm rozumem, který by se probíral programy a volil podle úvahy, nikoli podle naladění a emocí. Tradiční stranická politika v této zemi zažívá radikální otřes. Vláda nakonec možná nějakým způsobem vznikne, ale otázky dne už zní úplně jinak: Co budeme do budoucna považovat za politiku, jak se bude formovat, budou vůdcové a solitérní osobnosti důležitější než systém ideové opozice v rámci strany, vystačíme si jen s kritikou politiků, aniž bychom přemýšleli o tom, co vlastně kritizujeme?

15:39
Dva Babišové do sněmovny?

Do sněmovny se zřejmě doastanou dva Babišové. Uspěl i majitel autosalonu Miloš Babiš. Ten Andreje bezmezně obdivuje. Příběh Miloše Babiše si přečtěte ZDE.

 

15:40
Fischer z Lidového domu: Všichní cítí, že by měl Sobotka odstoupit

Komentátor Hospodářských novin Petr Fischer popisuje náladu v Lidovém domě: Všichni cítí, že by Bohuslav Sobotka měl odstoupit, protože vítězně prohrál volby, ale Michal Hašek si za svá podrazácká vystoupení před volbami takovou odměnu nezaslouží. Haška tu někteří už označují za příčinu propadu hlasů, Sobotka ale takové napětí zatím tlumí. Krize v ČSSD začíná být cítit i v prostorách restaurace Hybernia. ČSSD je projekt, který stojí za to udržovat, tvrdí Vladimír Špidla, ale je ČSSD ještě v mysli a v srdci sociální demokracie?

15:42
V KDU-ČSL členové tleskají

Od reportérky IHNED.cz Martiny Součkové: Členové KDU-ČSL nadále v poklidu pozorují sčítání hlasů a očekávají pozitivní výsledek. Mnozí je sledují jak na velkoplošné obrazovce, tak na mobilech a dalších zařízeních. Jakýkoliv i sebemenší nárůst hlasů je nadšeně vítán, někteří dokonce tleskají.

Čeká se na sečtení velkých měst, především Prahy.

15:43
Babiš si postěžoval, že mu spálili reklamu ze slámy

Od reportérky IHNED.cz Elišky Nové: Andrej Babiš se po svém příchodu ve 14 hodin stáhl do ústraní. Ještě předtím ale stihl říct, že kampaň hodnotí pozitivně. "Myslím, že jsme vedli kampaň poctivě, nikoho jsme nenapadali, ani Němcovou, ani Schwarzenberga." Babiš si také postěžoval, že jim včera zapálili už třetího panáka vytvořeného z balíku slámy, který byl součástí kampaně.

15:46
Zelení zatím nadšeni nejsou

Od reportérky IHNED.cz Julie Daňkové: Představitelé Strany zelených s prvními výsledky spokojeni nejsou. ''Doufám, že ještě nejsou sečtena velká města. Tam jsme silní, '' říká místopředsedkyně Pavla Brady. ''V Praze máme potenciál získat 8 až 9 % hlasů,'' prohlásil Ondřej Liška. ''Jakýkoliv lepší výsledek než v roce 2010 bude úspěch," dodává předseda strany.

Po sečtení poloviny okrsků měli zelení 2,7 procenta hlasů.

Foto: HN - Branislav Račko

15:49
V ANO si myslí, že TOP 09 půjde ještě nahoru

Od reportérky IHNED.cz Elišky Nové: Ve štábu ANO se neradují předčasně. Na tvářích jsou sice vidět úsměvy, nicméně všichni spekulují o tom, že s výsledkem ještě zahýbají velká města a že topka půjde určitě ještě nahoru.

15:51
Hašek má více preferenčních hlasů než Sobotka

Statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek očekával výrazně lepší volební výsledek strany. Strana podle něj potřebuje sebereflexi, měla by se ale pokusit o sestavení příští vlády, řekl.

Případné personální změny ve vedení sociální demokracie nechtěl zatím předjímat. Hašek měl po polovině sečtených hlasů více preferenčních hlasů než šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

15:52
Zemanovci se před novináři schovávají

Od reportéra IHNED.cz Vojtěcha Blažka: Ve volebním štábu zemanovců, v restauraci pod Pražským hradem, je krásně: na terasu svítí příjemné sluníčko, občerstvení také ujde... Jenom politici chybějí: vedení strany se zavřelo v kancelářích nad restaurací a ve štábu posedávají jen novináři. Není divu: 1,7 procenta není výsledek, který by zřejmě chtěli šéfové SPOZ komentovat.

Prosvištěl tudy jen lídr pražské kandidátky a ministr dopravy Zdeněk Žák. Novinářům slíbil, že se vrátí.

15:54
Břešťan: Guláš sedmi chutí a premiérem Pohlreich

Komentátor týdeníku Ekonom Robert Břešťan komentuje vysoký počet stran, které usednou v parlamentu: "Bude to guláš sedmi chutí."

 

15:56
Šéf KSČM Filip o neúspěchu SPOZ: Moc se hádali

Od reportéra IHNED.cz Vladimíra Šnídla: Před 16. hodinou dorazil do centrály KSČM i předseda strany Vojtěch Filip. Vysoký zisk pro ANO, které se zatím s komunisty přetahuje o druhou příčku, se dal podle něj čekat. "Vzhledem k penězům, které do kampaně vložili," pronesl Filip.

Podobně se ale dal prý očekávat i propad zemanovců, kteří se původně rýsovali jako jeden z povolebních partnerů pro KSČM. „Některá politická hnutí se více hádala, než se věnovala volbám," poznamenal Filip.

15:58
Předseda zelených Liška doufá v Pražany

Od reportérky IHNED.cz Julie Daňkové: Zelení doufají, že po sečtení hlasů Pražanů jim procenta narostou. Do kontaktní kampaně prý dali všechno. Ondřej Liška postává na chodníku před volebním štábem. Na průběžné výsledky nedá.

16:04
Šéf KDU-ČSL: Dovedu si představit menšinovou vládu ČSSD

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek si dovede představit menšinovou vládu ČSSD s podporou lidovců a ANO 2011. Vyjednávání by ale podle něj nebylo lehké. Odmítá vládu s KSČM a Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury.

Celý rozhovor s Pavlem Bělobrádkem si přečtěte ZDE.

16:05
Vedení SPOZ bude jednat o budoucnosti strany

Od reportéra IHNED.cz Vojtěcha Blažka: Mezi novináře přišel předseda zemanovců Zdeněk Štengl. Ale moc toho k neúspěchu SPOZ neřekl. "Je v tom víc aspektů," odpověděl na dotaz reportéra IHNED.cz, proč volby dopadly pro stranu tak špatně - SPOZ má zatím zhruba 1,57 procenta. Jenže žádný z těch aspektů nepojmenoval. Štengl zároveň řekl, že ještě dnes se sejde vedení SPOZ a bude jednat o dalším osudu strany. Osobně si prý Štengl, evidentně nesvůj a překvapený volebním propadem, jako bývalý hokejista žádnou tragédii nepřipouští. "Jednou jsme vyhráli, jednou prohráli," zavzpomínal na sportovní kariéru.

16:11
Babiš do vlády nechce, koalici s ČSSD si neumí představit

Andrej Babiš v rozhovoru s novináři: "Tak vypadá to nadějně, je to příjemné, ještě není konec. Všichni krajští předsedové a předsednictvo se setkáme. Budeme diskutovat o situaci a o tom, jak budeme reagovat na výsledky voleb. Pokud by to tak zůstalo, byli bychom strašně rádi, že bychom zabránili nástupu levice a komunistů. My jsme vždycky říkali, že nechceme jít do vlády. Začneme s prosazováním zákonů Rekonstrukce státu."

O nevstoupení do vlády: "Já to budu navrhovat, my jsme demokratické hnutí, budu to navrhovat výboru a budu doufat, že se s tím kolegové ztotožní. My určitě nepodpoříme strany TOP 09 a ODS, které pro nás symbolizují korupci pravicových vlád. KSČM - nepřijatelná."

O vládě či podpoře ČSSD: Já nevim, počkejme na výsledky, neumím si představit při programu ČSSD, že bychom je podpořili. Potřebujeme stabilitu pro investory a nízké daně. Myslím si, že tyto podmínky ČSSD nesplní, zradila by své voliče. Nepodpoříme vládu levice, určitě ne. My chceme měnit tuto zemi hlavně zákony.

16:11
Němcová: Voliči vzkazují, že máme jít na střídačku

Od reportérky IHNED.cz Lucie Kučerové: "Nad výsledky samozřejmě nejásáme, je to prohra ODS, o tom nemůže být pochyb. Startovací čára před volbami pro nás byla velmi nevýhodná. Voliči nám vzkazují, že máme jít na střídačku. Důvěra voličů, která byla otřesena po pádu Nečasovy vlády, se získává velmi obtížně," řekla volební lídryně ODS Miroslava Němcová.

16:15
Štěch: Koalice musí být jedině středolevá

Předseda Senátu Milan Štěch chce, aby sociální demokracie jednala se všemi stranami, které se do sněmovny dostanou, ale vzniklá koalice podle něj musí být středolevá. Zároveň si nemyslí, že by nízký volební zisk měl stát předsedu Bohuslava Sobotku místo v čele sociální demokracie. Celý rozhovor s Milanem Štěchem si přečtěte ZDE.

16:16
Glosa Petra Honzejka: Vláda? ANO, KSČM a Okamura

Rýsuje se nám zajímavá a ještě před několika hodinami naprosto neuvěřitelná  parlamentní většina. ANO, KSČM a Okamura. Kdyby v politice platilo, že při sestavování koalic rozhoduje program (jako že to neplatí), tak bychom měli za týden premiéra Andreje Babiše, ministra vnitra Tomia Okamuru a ministra práce Vojtěcha Filipa. Průnik by se hledal lehce: dvě strany s neprogramem, třetí, která zobchoduje kdykoli cokoli. Dobrý večer, Česko.

16:20
75 procent: Do sněmovny by prošlo 7 stran

Po sečtení hlasů ze tří čtvrtin okrsků vedla ve sněmovních volbách nadále ČSSD, její zisk ale opět mírně klesl zhruba na 21,4 procenta hlasů. Hnutí ANO bylo druhé s téměř 19 procenty, zisk třetí KSČM se snížil pod 16 procent hlasů. Čtvrté místo dál patřilo TOP 09 s téměř 11 procenty. Za Úsvitem s 7,24 procenta hlasů byla těsně ODS, KDU-ČSL měla asi 6,9 procenta hlasů.

Ve sněmovně bude zřejmě těchto sedm stran, SPOZ a další uskupení ne.

16:23
ODS poškodil Klaus, myslí si Němcová

Od reportérky IHNED.cz Lucie Kučerové: "Pokud jde o další výsledky, nejvíce mě děsí postup nesystémových stran, ať už hnutí ANO, nebo Úsvit, to považuji za naprostou ránu do vazu demokratickému parlamentímu systému. Jestli máme být z něčeho zoufalí, tak z této skutečnosti. Druhou věc, kterou chci komentovat, je nulový vliv prezidentů na uspořádání věcí v parlamentních volbách - svým stranám nepomohli, ba spíš naopak. Velmi mě trápí, že nás velmi poškodil Václav Klaus a na našem výsledku nese také on svůj podíl," myslí si Miroslava Němcová.

16:23
Zelení už doufají alespoň v 3 procenta

Od reportérky IHNED.cz Julie Daňkové: ''Čekal jsem, že se dostaneme přes pět procent. Vypadá to ale, že se dostaneme přes tři,'' hodnotí výsledek místopředseda Tomáš Průša. ''V roce 2006 jsme se do sněmovny dostali díky protestním hlasům, teď bych řekl, že si důvěru budujeme na pevnějších základech,'' snaží se na výsledku najít něco pozitivního Průša.

Kdyby strana překročila 3 procenta, bude od státu dostávat každý rok jako příspěvek minimálně 6 milionů korun.

16:30
Pecina: SPOZ uškodily předvolební průzkumy

Od reportéra IHNED.cz Vojtěcha Blažka: Ministr vnitra a moravskoslezský lídr Martin Pecina řekl, že SPOZ nemůže svalovat vinu na druhé. "Patrně jsme voliče nepřesvědčili, to se stává. Nebudu tady plakat. Je to samozřejmě naše vina," prohlásil Pecina v přímém vstupu z volebního štábu pro Radiožurnál. Výsledek, aktuálně 1,56, procenta, mohly podle Peciny ovlivnit předvolební průzkumy, v nichž zemanovci nevyšplhali nad pět procent. Příznivci SPOZ se prý mohli bát, že jejich hlas propadne. A raději volili někoho jiného.

16:33
Kníže připouští, že se TOP 09 nebude podílet na vládě

Od reportérky IHNED.cz Terezy Šídlové: Šéf TO9 09 Karel Schwarzenberg odmítl při pohledu na prozatím sečtené výsledky, že by se jeho strana podílela na jakékoli vládě. "Když se teď podívám na výsledky, tak ano, vylučuji naši účast na vládě," řekl. "Moje matka mi vždy říkala, vyvaruj se špatné společnosti," dodal. Na adresu hnutí ANO, které se drží na druhém místě, řekl, že Česko bude jeho firma. "S tímto počtem může pan Babiš mnohé prosadit. Je dobré mít potravinářský průmysl, je dobré mít média, a když si člověk může koupit celou republiku, tak to stojí taky za to," uvedl Schwarzenberg. Úspěch Babiše přisoudil hlavně jeho kampani pod taktovkou amerických poradců.

16:37
Kamberský: Na co ještě Sobotka čeká?

Komentátor Hospodářských novin Petr Kamberský se ptá předsedy ČSSD, na co ještě čeká?

 

 

16:38
Lžete a podvádíte, obvinil Okamura Reflex

Od reportérky IHNED.cz Jany Niedermeierové: Do volebního štábu hnutí Úsvit dorazil jeho předseda Tomio Okamura s přítelkyní Monikou Talašovou. Povrdil, že Úsvit podpoří jakoukoliv vládu, která mu umožní kroky směrem k přímé demokracii. Novinářům zopakoval hlavní body programu strany jako odvolatelnosti politiků a rozhodování občanů prostřednictvím referenda. Na dotaz J. X. Doležala z Reflexu, kdy a kde založí romský stát, odmítl odpovědět a novináře za hlasitého smíchu spolustraníků obvinil, že jeho médium lže a podvádí.

Foto: HN - Jana Niedermeierová

16:44
KSČM chce spoléhat na roztříštěnou sněmovnu

Od reportéra IHNED.cz Vladimíra Šnídla: Z centrály KSČM se vytratil optimismus: ačkoli komunisté ve srovnání s rokem 2010 posílí, kvůli nízkému výsledku ČSSD se jim rozpadá sen o podpoře menšinového kabinetu. "Na levicovou vládu to skutečně nevypadá," přiznává místopředseda strany Jiří Dolejš. KSČM si od letošních voleb slibovala, že posílí svůj vliv na českou politiku. Tohoto cíle se nevzdává ani po sečtení většiny výsledků, byť cesta k moci může být méně přímočará. "Ve sněmovně bude po volbách řada nestabilních prvků a budou vznikat ad hoc hlasovací koalice," vysvětluje Dolejš. Podle něj tak nový kabinet – ať už vznikne jakýkoliv – bude nejspíš mnohem více potřebovat hlasy komunistů, než tomu bylo dosud.

16:47
Komentátor Robert Břešťan: Vláda ochrnutá na druhou

Komentátor týdeníku Ekonom Robert Břešťan:

Už od července v Česku vládne kabinet Jiřího Rusnoka, už čtvrt roku bez důvěry. Postupem času se změnil v předvolební agitku SPOZ, což dokonale v poslední televizní debatě završil ministr "Ahóój" Žák. Nedůvěru v zemanovce teď jasně potvrzují voliči. A přesto tato prezidentská vlada bude i nadále řídit tuto zemi. Do doby, než se podaří sestavit novou koalici. A to vzhledem k očekávaným výsledkům bude ne oříšek, ale ořech. I z nedávné minulosti víme, že se politická jednání nohou táhnout klidně půl roku, i déle. K vládě se nikdo (kromě ČSSD) nehrne, skoro to vypadá, jako by se stát dal nejlépe řídit z opozice. Vytvořit vládu po těchto volbách nebude lehké, ostatně po jakých to snadné bylo; ale je v zájmu všech, aby se stávající vládnoucí hradní parta co nejdříve stala jen nepodstatným zápisem v politické historii.

16:47
Šlouf: Zemanovci si za to mohou sami

Volby pro zemanovce skončily fiaskem. Strana, která má většinu ministrů a veřejně ji podporuje prezident, získala méně než před třemi lety. Ani její zakladatel, lobbista Miroslav Šlouf, který se se stranou při kampani rozešel ve zlém, takový průšvih nečekal. Rozhovor s Miroslavem Šloufem si přečtěte ZDE.

16:52
Komentátor HN Jindřich Šídlo: Xenofobní strana se vrací

Patnáct let vydrželi Češi bez republikánů, ultrapopulistické strany, která se neštítí vytáhnout rasovou kartu, když cítí, že se jí to může vyplatit. Miroslava Sládka, který si z extremismu učinil slušně prosperující podnikání, střídá Tomio Okamura, který veškerou kritiku své zjevné xenofobie odráží odkazem na svůj exotický původ. Aktuálně se hlásí k T.G.M., což je legrační, ale je to celkem jedno, protože to je jen epizoda při jeho přeletech ze Švýcarska do Švédska. Jeho sedm procent spolu s patnácti procenty komunistů znamená, že ve sněmovně bude skoro čtvrtina antisystémových hlasů, s nimiž se dá sice občas hlasovat, ale ne vládnout.  

16:52
Sobotka: Není důvod, abych odstupoval

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka nechce kvůli slabému výsledku odstupovat. "Pokud sociální demokracie volby vyhraje a zdá se, že ano, není žádný důvod, aby předseda strany odstupoval. Začne vyjednávání o sestavení nové vlády," řekl Sobotka.

Zklamáním pro něj je, že sněmovna bude roztříštěná. "Bude tam celá řada relativně slabých politických subjektů, takže se bude velmi obtížně vyjednávat o složení příští vlády. Cílem sociální demokracie je, aby země měla stabilní a akceschopnou vládu, aby se neopakovaly permanentní vládní krize, které jsme zažívali za vlády Petra Nečase," dodal.

16:57
Kuba: Je to drtivá porážka ODS

Je to drtivá porážka, hodnotí výsledek ODS její úřadující předseda Martin Kuba.

Je to horší výsledek, než jste čekal?

Je to horší výsledek, než jsme čekali, a je třeba otevřeně přiznat, že je to drtivá porážka ODS, která má řadu důvodů už v historii.

Jak vidíte svou současnou pozici, vypadá to, že ani vy sám se do Poslanecké sněmovny nedostanete. Počítal jste s tím?

V preferenčních hlasech jsem druhý za Janem Zahradníkem. Což musím říct, že Zahradník je ikona ODS, takže skončit druhý za Janem Zahradníkem není ostuda.

Co říkáte na ostatní výsledky? Co nás čeká?

Nejsem si úplně jist, jestli se stalo to, co média a někteří lidé očekávali, že tyto předčasné volby jsou jediným řešením politické situace. Opět se ukazuje, že bohužel nejsou a že bude velmi složité pro vítěze ČSSD sestavit to, co voliči od voleb očekávají, a to je fungující vláda.

Foto: HN - Martin Svozílek

17:02
Rozhovor: Za úspěch KSČM může pravice, myslí si Pithart

Od reportérky IHNED.cz Martiny Součkové: Lidovci jsou s průběžnými výsledky své strany spokojení, strach jim ale nahánějí ostatní čísla. KSČM, ANO i Úsvit jsou podle Petra Pitharta nesystémové, Andrej Babiš navíc prý neví, jestli patří k pravici, nebo levici. 

KDU-ČSL se v polovině průběžných výsledků pohybovala pod sedmi procenty, sám říkáte, že to ještě klesne, zastaví se to nad pěti procenty podle vás?

Klesneme ještě o pár desetin hlouběji, to je logika počítání hlasů. Od roku 1918 se nestalo, aby se strana, která se takto potopí, opět vynořila. My musíme a zároveň chceme být spokojeni. Spíše ostatní čísla mi nahánějí strach a obavy. 

Jak obecně hodnotíte výsledek pravice?

Já nevím, co je Andrej Babiš, on to také neví. I kdyby to chtěl říct, tak to nebude umět, jestli je pravice, nebo není. On sice řekl, že jsou spíše pravicoví, ale to jsou takové střely naslepo. KSČM je do této doby nesystémová strana, ANO také, Úsvit také. ČSSD s TOP 09 asi nepřipadá v úvahu. Je to taková česká beseda, to je tanec, kde se všichni stále proplétají a každý s každým chvilku tančí, aby se zjistilo, co vůbec je možné. Bude obtížné to dát dohromady.

Překvapuje vás, že komunisté získávají tak velká čísla?

Ne, o to se tu zasloužila pravice. Já říkám už patnáct let, že úspěch KSČM je z velké části zásluhou pravice.

Volební účast se pohybuje kolem 55 procent, je to málo?

Je to velmi málo. Samozřejmě to odpovídá celkové dezorientaci. Někteří lidé opravdu nevěděli, co mají dělat, a nešli k volbám ne proto, že svítí sluníčko, ale proto, že se nedovedli rozhodnout.

17:05
Šéf ODS Kuba se do sněmovny zřejmě nedostane

Úřadující předseda ODS a lídr jihočeské kandidátky Martin Kuba se podle průběžných výsledků předčasných voleb nedostane do sněmovny. V Jihočeském kraji ho preferenčními hlasy předstihuje bývalý jihočeský hejtman za ODS Jan Zahradník. Stejně hlasů jako Kuba má zatím i Jaroslav Zvěřina. ODS přitom v kraji získá zřejmě jen jeden poslanecký mandát.

17:08
Kamberský: Je to výhra byznysu

Je to výhra byznysu, myslí si komentátor Petr Kamberský. Trio Andrej Babiš, Tomio Okamura a Vít Bárta přesvědčilo čtvrtinu všech voličů.

 

17:09
Lidovci už slaví

Od reportérky IHNED.cz Martiny Součkové: Ještě nejsou sečtené všechny volební lístky, ale ve štábu lidovců už propuká nadšení. Lidé si vzájemně gratulují a poklepávají se po zádech. Strana už má téměř jisté, že se po tříleté odmlce opět dostane do Poslanecké sněmovny. Spekuluje se také o možném složení nové koalice. Straníkům přišel pogratulovat i Cyril Svoboda.

17:13
Na kampaň jsme měli nejméně peněz, připomněl Okamura

Od reportérky IHNED.cz Jany Niedermeierové: Tomia Okamuru předběžný výsledek sedm procent potěšil. "Je to dobrý výsledek vzhledem k tomu, že jsme měli nejméně peněz v porovnání s ostatními stranami," prohlásil. Díky menšímu počtu poslanců, kteří by se do sněmovny za hnutí dostali, podle něj strana bude jednotná. Do sněmovny by podle Okamury měli jít lidé, které sám předseda hnutí dobře zná a může se na ně spolehnout. "Úsvit bude stranou, která bude spojovat a nebude rozdělovat," dodal.

17:14
Kalousek: S bývalým estébákem jednat nebudeme

Od reportérky IHNED.cz Terezy Šídlové: Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska mají většinu ve sněmovně komunisticko-socialistické a populistické hlasy.

Jak hodnotíte výsledky voleb?

V podstatě zvítězily socialistické a populistické strany. Obávám se, že jde o naivní očekávání spasitelů, kteří se prezentují tím, že nejsou politici. TOP 09 je připravena hájit ideje konzervativismu z opozice.

Vylučujete tedy účast ve vládě?

Vzhledem k těm výsledkům to pokládám za nemožné. Ve volbách mají většinu komunisticko-socialistické a populistické hlasy, je na nich, aby nesly svoji odpovědnost. My poneseme odpovědnost hájit konzervativní hodnoty z opozice.

Nebudete ani jednat například s panem Babišem o možné spolupráci?

Nikdo z nás v TOP 09 nešel do politiky, aby jednal o vládní spolupráci s bývalým estébákem.

Mají pro vás volby nějaký pozitivní výsledek, třeba neúspěch zemanovců, kteří na vás osobně útočili v kampani?

Tyto volby pro nás mají světlý moment, protože víc než 11 procent hlasů v dané situaci je obrovská podpora. Je to velká odpovědnost nést hlavní úlohu obhájce konzervativních hodnot a my tu úlohu poneseme.

Kampaň SPOZ ale stála přímo na vašem jménu...

Zemanovci je trapná marginální epizoda v historii českého parlamentarismu, už o nich snad ani nechci mluvit.

17:17
Debakl u zemanovců: už i ochranka jí guláš

Od reportéra IHNED.cz Vojtěcha Blažka: Jak se u zemanovců pozná konec dne volebního debaklu? Tak že i ochranka u vchodu se už přesunula do restaurace na guláš.

17:21
Bártu patrně vykroužkovali, do štábu nedorazí

Lídr hnutí Úsvit v Plzeňském kraji Vít Bárta se do sněmovny zřejmě nedostane. Voliči ho s největší pravděpodobností vykroužkovali. Bárta nedorazí ani do volebního štábu Úsvitu.

Zda na to nemohla mít vliv minulosti Víta Bárty a jeho působení ve Věcech veřejných, nechtěla strana příliš komentovat. "Neumím posoudit, jestli jde ten výsledek za Vítem Bártou, nebo ne. Jeho jméno je kontroverzní, ale rozhodli o tom voliči, takže je to poučení pro něj," prohlásil tajemník strany Jan Zilvar.

17:31
Liška: Na jaře budou předčasné volby

Liška děkuje svým spolustraníkům a dobrovolníkům. Zelení se radují ze zisku tří procent a jistoty státního příspěvku na práci strany. Podle předsedy Ondřeje Lišky čekají Česko na jaře předčasné volby. Zelené teď do štábu přišla podpořit socioložka Jiřina Šiklová. Liška slibuje rapování předvolební písně Barva tvýho hlasu.

Foto: HN - Branislav Račko

17:31
Počty editora Jana Kubity

Editor IHNED.cz Jan Kubita na Twitteru srovnal výsledky stran dnes a před třemi lety.

 

17:35
Klausem podporovaná strana propadla

Blok Hlavu vzhůru, který podporoval i exprezident Václav Klaus, utrpěl debakl. Zatím má 0,4 procenta hlasů, před ním je i Dělnická strana sociální spravedlnosti a hnutí Změna.

"Nezakrýváme, že jsme z výsledků voleb zklamáni. Výsledky budeme pečlivě analyzovat. Na základě této analýzy budeme hledat příčiny výsledku voleb i nízké podpory volebního bloku Hlavu vzhůru. Jsme však nadále přesvědčeni, že spolupráce pravicových stran a jejich postupná integrace, kterou jsme zahájili, musí pokračovat," řekla lídryně bloku Jana Bobošíková.

17:39
Kubu vykroužkovali. Nebude kandidovat na přesedu

Od reportérky IHNED.cz Barbory Strnadové: Leadeři ODS očekávají konečné výsledky v ústraní. Kromě krátkého vystoupení Miroslavy Němcové a Martina Kuby s novináři zatím nekomunikují. Nálada v budově na pražské Pankráci naznačuje velké zklamání.

Úřadující šéf ODS Martin Kuba už oznámil, že nebude kandidovat na předsedu. Voliči ho v Jihočeském kraji vykroužkovali. Více si přečtěte ZDE.

17:47
Rozhovor: Minulá koalice voliče rozzlobila, říká Cyril Svoboda

Od reportérky IHNED.cz Martiny Součkové: Podle bývalého předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody je velmi dobře, že se lidovci vrací zpět do Poslanecké sněmovny. Podle něj úspěchu pomohlo i to, že strana je jednotná a nesužují ji žádné vnitřní rozpory.

Je pro vás ve výsledcích voleb nějaké překvapení?

Očekával jsem lepší výsledek sociální demokracie, teď se opět ukázalo, že vnitřní napětí nevede k výsledkům. Za druhé je pro mě do jisté míry překvapením úspěch Úsvitu. Také jsem si myslel, že víc dostane ODS, ale ukázalo se, že to, co tu předváděla minulá koalice, nevedlo k prospěchu země a voliče rozzlobilo.

A co SPOZ, je překvapením, že se tato strana nedostane do parlamentu?

To pro mě není překvapení, protože jedna skutečnost je popularita a pozice Miloše Zemana a jeho volba prezidentem republiky, druhá věc je kandidatura politické strany SPOZ.

Kam by se teď měla KDU-ČSL ubírat? Do vlády, nebo do opozice?

Dosud jsem nedával žádné rady, tak nebudu dávat rady ani teď. Přeji si, aby vyjednávali ti, kteří mají mandát.

Dokážete si tipnout, kdy by mohla být hotová vláda?

Myslím, že to bude trvat delší dobu. Ale Česká republika potřebuje rozpočet. Bez rozpočtu se špatně hospodaří i v domácnosti, natož ve státě. Potom bychom měli definitivně rozhodnout, jak to bude s občanským zákoníkem. Je tady několik úkolů, které by bylo třeba schválit do konce roku. Jestli je to dostatečná motivace, nebo není, bůh suď.

Foto: HN - Branislav Račko

17:50
ANO jedná za zavřenými dveřmi

Od reportéra IHNED.cz Aleše Měřičky: Vedení hnutí ANO jedná v uzavřených prostorách o tom, zda podpořit nějakou vládní většinu. Ostatní členové a příznivci v sále se sklenicemi vína v rukou živě debatují o dalším vývoji.

17:51
Svoboda (ODS) je roztrpčený z úspěchu Babiše v Praze

O ODS se v devadesátých let v nadsázce říkalo, že by v Praze vyhrála, i kdyby zde kandidovala tenisová raketa Václava Klause. ODS verze 2013 se spokojí i se čtvrtým místem a 11 procenty.

"Dvouciferný výsledek je dobrý," říká dvojka strany v Praze Bohuslav Svoboda. Naopak nezakrýval roztrpčení z úspěchu ANO, které skončilo před ODS a které v Praze vedl její lídr Andrej Babiš. Podle něj je to strana jednoho muže bez programu. "Mrzí mě, že si voliči neuvědomili, že hnutí ANO jsou Věci veřejné na druhou."

Foto: HN - Martin Svozílek

17:55
Místopředsedkyně TOP 09 Langšádlová je připravená na diskusi

Od reportérky IHNED.cz Terezy Šídlové: Zatímco šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg i první místopředseda Miroslav Kalousek emotivně odmítají možnost, že by se strana za daných výsledků podílela na vládě, místopředsedkyně Helena Langšádlová tak nekompromisní není. "Ať už budeme v koalici nebo opozici, budeme vést věcnou diskusi. Pravděpodobnost, že by se TOP 09 podílela na vládě, je velmi nízká. Nicméně je naší povinností jednat se subjekty, které se dostaly do sněmovny," uvedla s tím, že jednou z priorit strany je nyní hájit principy parlamentní demokracie.

17:57
Liška: Úspěch českého Berlusconiho je strašný

Od reportérky IHNED.cz Julie Daňkové: Šéf zelených Ondřej Liška v rozhovoru pro IHNED.cz tvrdí, že řadu voličů jim přebrali piráti a také TOP 09.

Jaká strana vám přetáhla voliče, kteří by vás dostali nad pět procent?

Naší velkou konkurencí jsou piráti a také TOP 09. Lidovci ne. Bohužel máme velké procento voličů, kteří zelené označují jako svoji první volbu, ale nakonec k volbám nepřijdou.

Co byste tedy v příštích volbách měli dělat jinak?

Nejsme strana, která lidi populisticky straší. Musíme ale posílit způsob, jak lidem vysvětlovat problémy ve společnosti. To, že český Berlusconi získal tolik hlasů, je strašné.

Nyní budete od státu ročně dostávat přes šest milionů korun. Bude to významná pomoc?

Nyní jsem sháněním sponzorů a dárců trávil 40 procent svého času. Ten teď budu mít volný pro zelené, takže je to významná pomoc.

Liška zároveň vyzval voliče zelených, aby vstoupili do strany. Rozloučil se se slovy "Na shledanou u předčasných voleb".

17:59
Bohuslav Svoboda chce do předsednictva ODS

Od reportérky IHNED.cz Barbory Strnadové: "Nabídku jít do předsednictva strany bych tentokrát neodmítl," připustil Bohuslav Svoboda. "Nyní je ten správný čas, kdy musí dojít k restartu strany," zdůvodnil své rozhodnutí. V minulosti totiž podobnou nabídku odmítl.

17:59
Komunisté se zavřeli a jednají

Od reportéra IHNED.cz Vladimíra Šnídla: Špičky KSČM si vzaly dvě hodiny na promyšlení dalšího postupu. Původně komunisté počítali s tím, že již v této době by mohli začít s ČSSD předběžně jednat o nové vládě, výsledky voleb je však vrátily do tradiční role: mohou jen čekat, zda je ostatní strany vezmou do klubu. "Jsme v situaci, kdy sice můžeme zkoušet sami něco iniciovat, pravdou ale je, že většina stran alespoň zatím tvrdí, že s námi jednat odmítá," říká Soňa Marková, která kandidovala jako jednička v Královéhradeckém kraji.

18:01
Zeman bude volby komentovat až u Václava Moravce

Prezident Miloš Zeman zatím výsledky voleb nebude komentovat. Podle mluvčí Hradu Hany Burianové si Zeman svůj první komentář nechá až na neděli, kdy bude hostem České televize v pořadu Otázky Václava Moravce.

Foto: HN - Matej Slávik

18:06
Veronika Žilková ve štábu ANO

Od reportérky IHNED.cz Elišky Nové: Do volebního štábu ANO právě dorazila Veronika Žilková, manželka kandidujícího Martina Stropnického.

18:06
V TOP 09 vládne zklamání. Politici dojedli halušky

Od reportérky IHNED.cz Terezy Šídlové: Ve štábu TOP 09 i přes ujišťování, že výsledek mírně nad deset procent strana očekávala, vládne zklamání. Politici a hosté se přesunuli na nádvoří Michnova paláce. Dojídá se občerstvení, první zmizely halušky. Osazenstvo už také začíná "pošilhávat" po nedaleké kavárně Mlejn, kde se tradičně schází podporovatelé Karla Schwarzenberga.

18:12
Do sněmovny poskočil starosta, který uhájil Stalinovu bustu

Od reportérky IHNED.cz Terezy Pavlíčkové: KSČM má prvního skokana: voliči na Vysočině posunuli ze šestého místa do sněmovny starostu obce Studenec Josefa Zahradníčka. Vesnici poblíž Třebíče vede již téměř dvacet let a ve funkci zažil ledacos. Například pozoruhodné referendum o osudu reliéfu s podobiznami tří nepříliš sourodých osobností: T. G. Masaryka, Edvarda Beneše a Josifa Stalina. Posledně jmenovaného žádala část místních v roce 2008 odstranit, většina obyvatel včetně samotného starosty to však v hlasování odmítla. "Lidé rozhodli v referendu a já s tímto rozhodnutím souhlasím," řekl k tomu tehdy Zahradníček.

18:13
Benda se do sněmovny zřejmě dostal. Díky kroužkování

Od reportérky IHNED.cz Barbory Strnadové: Marek Benda (ODS) se v Praze díky preferenčním hlasům vyšvihl z desátého na čtvrté místo. Pravděpodobně se tak do sněmovny opět dostane.

Obzvlášť nešťastný je Benda z hnutí ANO Andreje Babiše a Úsvitu senátora Tomia Okamury. Jejich úspěch označil za "úplnou destrukci české politiky". ODS nyní podle něj má zůstat v opozici a zformulovat nové vize a představit neokoukané tváře.

Očekává, že celá výkonná rada nabídne své funkce. Na pozici předsedkyně strany si umí představit Miroslavu Němcovou i Bohuslava Svobodu. "Jejich osobní výsledky tomu napovídají," uvedl Benda.

Marek Benda je ve sněmovně od 21 let. V týdnu serveru IHNED.cz řekl, že by se v případě neúspěchu věnoval advokacii. Více si přečtěte ZDE.

Foto: HN - Jiří Koťátko

18:16
Lidovci si připíjejí a zpívají Svatováclavský chorál

Od reportérky IHNED.cz Martiny Součkové. U KDU-ČSL už začalo jednání celostátního výboru. Další členové si už v poloprázdném volebním štábu přiťukávají skleničkami šampaňského a vínem. Zazněl i Svatováclavský chorál.

Foto: HN - Branislav Račko

18:24
Nejhorší výsledek ČSSD v historii

Výsledek ČSSD je nejhorší v historii České republiky. V roce 1996 získala 26 procent, v roce 1998 přes 32 procent, v roce 2002 více než 30 procent, v roce 2006 přes 32 procent a při posledních volbách v roce 2010 to bylo 22 procent.

Letošní výsledek ČSSD činí necelých 20,5 procenta.

18:29
Chalupa: Vedení ODS dá funkce k dispozici

Místopředseda ODS Tomáš Chalupa potvrdil, že vedení ODS nabídne na sjezdu strany, který by se měl konat maximálně v řádech týdnů, k dispozici své funkce. Odmítl spekulovat, zda sám bude obhajovat svůj post.

Favorita na předsedu strany nechtěl jmenovat, odmítl komentář i k možné kandidatuře Miroslavy Němcové. "Ztráta důvěryhodnosti ODS se netýkala pouze posledních měsíců, ale trvala již několik let," řekl Chalupa. Zodpovědnost konkrétním lidem připisovat nechtěl.

18:36
Babiš: Na tahu je prezident a ČSSD

Od reportérky IHNED.cz Elišky Nové: Hnutí ANO bude mít čtyřčlenný vyjednávací tým. V něm zasedne Andrej Babiš, Martin Stropnický, Věra Jourová a Jaroslav Faltýnek. Podle Andreje Babiše je na tahu prezident a ČSSD.

18:51
"Kdybych nepodělal druhý pilíř, měli jsme dvacítku," myslí si Babiš

Od reportéra IHNED.cz Aleše Měřičky: Andrej Babiš říká, že před volbami si tipoval zisk 20 procent. "Možná, kdybych nepodělal ten druhý pilíř, tak ta dvacítka mohla být," dodal předseda hnutí ANO.

Narážel tak na předvolební Superdebatu ČT, kdy nebyl schopen reagovat na dotazy Václava Moravce ohledně penzijního systému.

18:53
Do sněmovny se dostane Japonec i černoch, smál se Okamura

Od reportérky IHNED.cz Jany Niedermeierové: Okamura prohlásil, že do sněmovny se za hnutí Úsvit dostane kvalitní tým. "Okamura, Černoch... no vidíte - Japonec a černoch ve středních Čechách, Pražák, Kádner, Hnyková, Štětina, Lank, Adam, Fiala, Holík, Fiedler, Havlová, Šarapatka. Já myslím, že máme kvalitní tým. Jsou to buď lídři, nebo dvojky na kandidátce, tedy lidé, které skutečně velmi dobře znám. Všichni velmi pracovali na kampani," okomentoval Okamura.

18:58
Babišovi gratuloval tygr

Od reportérky IHNED.cz Elišky Nové: Hnutí ANO přišel popřát první gratulant. Je jím mládě tygra, kterého Andrej Babiš nedávno pokřtil.

Foto: HN - Lukáš Bíba

19:00
Konečné výsledky: Ve sněmovně je 7 stran

Komisaři sečetli bezmála 100 procent okrsků. Přišlo necelých 60 procent voličů. V následujícím přehledu se podívejte na procentní zisky i počty získaných mandátů:

ČSSD: 20,46 % (50)

ANO: 18,65 % (47)

KSČM: 14,91 % (33)

TOP 09: 11,99 % (26)

ODS: 7,72 % (16)

ÚSVIT: 6,88 % (14)

KDU-ČSL: 6,78 % (14)

ZELENÍ: 3,19 %

PIRÁTI: 2,66 %

SVOBODNÍ: 2,46 %

SPOZ: 1,51 %

19:11
Okamura: Voliči o Bártovi rozhodli, je to uzavřená kapitola

Od reportérky IHNED.cz Jany Niedermeierové: Šéf Úsvitu Tomio Okamura prý nelituje nasazení lídra Plzeňského kraje Víta Bárty, který ve volbách neuspěl. "Veřejnost to vyhodnotila ve volbách a pro mě je to uzavřená kapitola," prohlásil a dodal: "Vít Bárta byl typickou obětí politicko-ekonomické mafie v České republice. Já jsem se rozhodl, že udělám gesto a dám mu možnost veřejně se obhájit. A jsem rád, že jsem to udělal."

19:18
Němcová: Poškodila nás nejednotnost i Václav Klaus

Od reportérky IHNED.cz Lucie Kučerové: Volební lídryně ODS Miroslava Němcová tvrdí, že strana do voleb vstupovala z velmi nevýhodné pozice. "Oslabovalo nás několik faktorů. Prvním byla nejednotnost uvnitř ODS. Druhým faktorem bylo útočení od prezidenta Václava Klause. Třetí faktor byl, že jsme se snažili chovat slušně k našim koaličním partnerům, na což jsme možná doplatili," říká Němcová.

Chápe, že důvěru, kterou ztratili, budou velmi pomalu získávat. "Tento výsledek je pro nás porážkou. Jsme si vědomi, že tento výsledek voleb může znamenat velkou nestabilitu. Jedním z lidí, kteří na této nestabilitě ponesou velký podíl, je prezident republiky. V červnu měl možnost neobejít parlament, měl možnost jmenovat vládu. Z nich by nevznikla taková nestabilní sestava. ODS půjde do opozice, nebudeme se podílet na žádném vládním angažmá. Se sebou ještě něco musíme udělat. Chceme v plné síle vstoupit do voleb v příštím roce," dodala Němcová.

Na zítra svolala ODS výkonnou radu, kde dá vedení k dispozici své funkce. Někdy v prosinci ODS zvolí celou novou výkonnou radu a vedení strany. Kuba kandidovat nebude.

19:24
Komárek: Měl by odstoupit nejen Sobotka, ale celé vedení ČSSD

Od reportérky IHNED.cz Elišky Nové: Lídr hnutí ANO v Libereckém kraji Martin Komárek označuje výsledek voleb za snový. Předčil prý všechna jeho očekávání. Sám by nejraději viděl ANO v opozici, vzhledem k výsledkům je však podle něj možné všechno.

Očekávali jste takovýto scénář?

Já osobně, a není to, že bych si to vymyslel teď, jsem měl tři scénáře: první, že budeme mít okolo sedmi procent, jeden středový s dvanácti až patnácti procenty a jeden scénář superúspěchu, kdy jsem odhadoval číslo 18 a to teď svítí na obrazovce.

Analyzoval jsem průzkumy veřejného mínění, protože vím, že nejsou úplně exaktní, a všímal jsem si chování voličů. Na základě toho jsem si říkal: "Ano, existuje možnost, že se nám kampaň vydaří, že naštvání proti establishmentovaným stranám je takové, že se dostaneme až k těm hranicím 20 procent."

Co říkáte na propad zemanovců?

Neumím si vysvětlit ten velký propad SPOZ po tak obrovské kampani, kterou měli. Zvlášť potom, co jim jejich kmotr Zeman vytvořil umělou líheň na kandidáty v podobě Rusnokovy vlády. Je to vlastně důkaz toho, že každé volby přinesou nějaké překvapení. Tím dalším je neúspěch sociální demokracie, protože ČSSD má necelých 21 %, a to je na odstoupení nejenom Sobotky, ale celého vedení.

Říkal jste, že byste vítal variantu konstruktivní opozice, ale pokud skončíte ve vládě - s kým byste šli do koalice?

My jsme vždycky říkali, že jsme ochotní jednat s každým, kdo bude ochotný spolupodepsat nejdůležitější body našeho programu.

Znamená to i s komunisty?

S KSČM ne, ale ne proto, že bychom nálepkovali, ale protože její program hodně hraničí se socialismem, který je zcela neslučitelný s naším programem.

Co bude váš první krok ve sněmovně?

Vždy jsem prosazoval zrušení poslanecké imunity, protože v politice nejsou nadlidi, ale lidi.

Foto: ČTK

19:26
Bárta nakonec dorazil do štábu, novinářům se ale vyhýbá

Od reportérky IHNED.cz Jany Niedermeierové: Politici z hnutí Úsvit bujaře slaví. Zisk 6,9 procenta hlasů a 14 mandátů pokládají za skutečný úspěch, protože v jejich případě hrozilo, že nepřekročí ani pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny.

Do volebního štábu nakonec dorazil i neúspěšný kandidát Vít Bárta. Setkání s novináři se ale vyhýbá jako čert kříži. Naopak Tomio Okamura se už oslav neúčastní, protože odjel na debatu České televize.

19:26
KDU-ČSL odmítá spolupráci s extremistickými subjekty

Od reportérky IHNED.cz Martiny Součkové: Širší vedení strany KDU-ČSL už přes hodinu jedná na celostátním výboru. Pražský lídr kandidátky Daniel Herman potvrdil, že se řeší i otázky možné budoucí koalice či možné působení v opozici. Vše je podle něj ale prozatím otevřené. "Jsme stranou, která spíše bude oslovena, vyzvána. Jednoznačně jsme řekli, že pro nás nepřichází v úvahu spolupráce s extremistickými subjekty," řekl Herman novinářům. "Pokud najdeme programovou schodu, uvidíme, ale v tuto chvíli bychom asi opravdu spekulovali," dodal. "Určité mantinely, v kterých se budeme pohybovat, se konkretizují," prozradil k jednání.

19:38
Do štábu ANO přišel žokej Váňa

Od reportérky IHNED.cz Elišky Nové: Do volebního štábu ANO právě dorazil žokej Josef Váňa. "Škoda že jsem nevyhrál Velkou pardubickou, to by ANO určitě vyhrálo celé volby," řekl Váňa, kterého si od novinářů odvedla Veronika Žilková.

19:46
Komunisté se rozcházejí domů. Bez oslav

Od reportéra IHNED.cz Vladimíra Šnídla: Předseda KŠCM Vojtěch Filip míří z volebního štábu do televize a zbytek členů domů. Žádná společný přípitek ani oslava prý následovat nebude. "Zítra v devět hodin už budeme mít jednání klubu nově zvolených poslanců, jdeme tedy oddychovat," říká Miroslava Vostrá, která kandidovala jako dvojka ve středních Čechách.

19:58
Nejvíce za jeden hlas zaplatili lidovci a ANO

Podívejte se na graf, kolik korun z výdajů stran na inzerci v novinách a v rádiích připadá na jeden získaný hlas. Nejvíce zaplatili lidovci a ANO.

Autor: Kamil Gregor (KohoVolit.eu)

20:03
Jak vidí výsledek voleb český Twitter?

Český Twitter si nejvíce všímá volebního úspěchu hnutí ANO Andreje Babiše. Lakonicky komentuje úspěch druhé nejúspěšnější strany uživatel André Dravecký s tím, co by asi provedl úspěch Andreje Babiše s cenami jeho akcií.

Jan Kouřimský se pozastavuje nad informovaností voličů. Miloš Babiš, jmenovec předsedy strany ANO, získal nejvíce preferenčních hlasů ve Středočeském kraji. Příběh Miloše Babiše, majitele největšího autosalonu Citroen, popsal server IHNED.cz na konci září. "Každému říkám, že to je pouze shoda jmen," řekl serveru IHNED.cz Miloš Babiš.

A uživatel David Dočekal připomněl heslo prvorepublikových agrárníků.

Úsměvné situace si všiml Marek Antoš. Prý posledním nesečteným okrskem byl švýcarský Bern.

 

20:04
Ve štábu ANO zkouší na večerní diskotéku

Od reportéra IHNED.cz Aleše Měřičky: Hnutí ANO už si připravuje aparaturu na večerní diskotéku. Štábem se začala ozývat hlasitá hudba. Nyní ale přítomní sledují debatu vítězů v ČT.

20:14
Existuje varianta až 64 koalic

Současné rozložení sil ve sněmovně umožňuje vznik 64 koalic. Podívejte se na všechny varianty.

20:23
Sobotka: Nová vláda by měla vzniknout nejlépe do konce roku

"Politické strany by měly jednat tak, abychom tady nejlépe do konce roku měli novou vládu," řekl v debatě ČT šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. "Sněmovna se sejde za měsíc a do té doby by podle mě měla být smlouva o sněmovní většině," dodal.

20:40
ČSSD, ANO a KSČM dostanou za výsledek přes 100 milionů

Strana získává jednorázově 100 korun za každý získaný platný hlas, pokud má celostátně alespoň 1,5 % hlasů. Dále získává každoročně 6 milionů korun, pokud má celostátně alespoň 3 % hlasů, a nadto dalších 200 tisíc korun za každých dalších započatých 0,1 % hlasů až do výše 5 %. Nad 5 % již strana další příspěvek za hlasy nezískává.

A konečně: sněmovní strana získává ročně příspěvek 855 tisíc korun za každého poslance. Při "přeběhnutí" příspěvěk zůstává původní straně poslance.

Autor: Kamil Gregor (KohoVolit.eu)

20:44
Neúspěšný Bárta: Je to pro mě výzva očistit Plzeň od kmotrů

Od reportérky IHNED.cz Jany Niedermeierové: Po několika hodinách čekání se volební lídr Plzeňského kraje za hnutí Úsvit Vít Bárta odhodlal a poskytl novinářům vyjádření ke svému volebnímu neúspěchu.

"Vím, že jsem se do Poslanecké sněmovny nedostal o nějakých 170 hlasů. Ten počet je velmi hraniční a je to pro mě výzva pokračovat v Plzni a konečně Plzeň očistit od kmotrů, kteří ovládají nejenom ODS, ale i sociální demokracii," prohlásil Bárta.

Sám se za svůj volební neúspěch necítí být odpovědný a má pocit, že se mu díky hnutí Úsvit podařilo očistit. "Možná že je to právě osud, že je zapotřebí se učit dělat politiku zespoda, a ne zeshora," řekl politik.

Rezignovat prý nemíní. Angažovat se v politickém životě zatím hodlá prostřednictvím svého plzeňského časopisu a kavárny. "Ten dnešní večer patří k těm, kdy, jak pevně věřím, má cesta ještě není u konce," dodal Bárta.

Foto: HN - Matej Slávik

20:49
Lídři: Prezident nemá do sestavování koalice co mluvit

"Podle ústavy jsme parlamentní republikou, určitě máme mít dobré vztahy s prezidentem, ale prvně se musíme sejít v rámci sněmovny," řekla volební lídryně ODS Miroslava Němcová v ČT.

Na tom, že prezident nemá do sestavování koalice co mluvit, se shodli i ostatní lídři stran. "Jestli se někdo bojí jít na Hrad, tak já z toho strach nemám," zůstal v opozici šéf KSČM Vojtěch Filip.

Němcová dodala, že prezident "nikdy nepotřeboval plných třicet dnů". "Chybět nám budou ke konci roku, kdy budeme potřebovat mít schválený státní rozpočet."

20:57
Jourová: Když nás ČSSD pozve, budeme se s ní bavit

Zatímco šéf hnutí ANO Andrej Babiš ještě během odpoledne odmítal koalici s ČSSD, místopředsedkyně Věra Jourová hovoří jinak. "Nemůžeme se uzavřít vůči jednání. A matematika výsledků je jasná," řekla v rozhovoru pro IHNED.cz. Sama by přijala funkci předsedkyně sněmovny.

Celý rozhovor si přečtěte ZDE.

21:03
Jednání ČSSD a KDU-ČSL mohou zkrachovat na restitucích

Cílem ČSSD je podle šéfa Bohuslava Sobotky dosáhnout redukce částky, kterou církve dostávají v rámci restitucí. Uvědomuje si ale, že zde existují názorové odlišnosti s KDU-ČSL, která se profiluje jako eventuální koaliční partner. "I proto je dobré, abychom spolu v následujícíh dnech vyjednávali," řekl v debatě ČT.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek pak varoval před krachem jednání s ČSSD. "Ano, je možné, že to může být zcela zásadní rozpor, na kterém skončí naše vyjednávání," připustil.

21:13
V zahraničí vyhrála TOP 09 následovaná Stranou zelených

V zahraničí volilo přes 10 500 voličů, to je dosavadní rekord. TOP 09 získala téměř 37 procent hlasů, Strana zelených 14 procent a ODS lehce přes 10 procent. ANO skončilo až za KDU-ČSL. Hlasy z ciziny se připočítaly do Středočeského kraje.

21:47
Ve štábu ANO rozjíždí Leoš Mareš diskotéku

Okamžitě po skončení velké povolební debaty v České televizi se zvukové aparatury ve štábu ANO chopil moderátor Leoš Mareš. Svoje dýdžejské vystoupení zahájil skladbou Hotel California od skupiny Eagles, čímž vyburcoval první odvážné tanečníky a tanečnice na parket. Začíná to vypadat na dlouhou noc.

22:02
Osmdesát procent Čechů si myslí, že volby nevyřeší současnou politickou krizi

Téměř polovina lidí je s výsledkem spokojená, vyplývá z průzkumu společnosti TNS Aisa pro Českou televizi. Přesto podle čtyř pětin Čechů předčasné sněmovní volby nevyřeší politickou krizi v České republice. Firma průzkum prováděla od dnešních 17 hodin na vzorku 600 lidí.

Rozložení sil v Poslanecké sněmovně po předčasných volbách nenabízí východisko z dlouhotrvající politické krize, podle průzkumu si to myslí přesně 80 procent lidí. Jen 18 procent účastníků průzkumu věří, že nová sněmovna Česko z krize dostane.  Jen sedm procent účastníků průzkumu vyjádřilo velkou spokojenost s výsledky. Naopak nespokojenost budí to, jak volby dopadly, u 43 procent Čechů.

22:04
Novináři musí ze štábu ANO odejít, začíná tu privátní akce

Ve volebním štábu ANO začíná "privátní akce" a všichni novináři byli požádáni, aby sál opustili. Tímto se tedy naši reportéři ze štábu druhé vítězné strany loučí, ON-LINE reportáž ale pokračuje.

22:09
Bouřlivý aplaus pro knížete

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg dorazil po volební debatě v ČT do kavárny Mlejn, základního tábora svých příznivců. Sklidil potlesk. Je tu například i tvůrce vztyčeného prostředníku na Vltavě, výtvarník David Černý. Miroslav Kalousek zůstal v Michnově paláci.

22:16
Sněmovna v novém složení bude starší a ubude v ní žen

Průměrný věk zvolených poslanců se zvýší oproti výsledkům voleb roce 2010 o 2,8 roku na 50 let.

Před třemi lety se do sněmovny dostalo 44 žen, letos jich je o pět méně. Vyplývá to z výsledku na volebním webu Českého statistického úřadu.

Nejstarším poslancem bude předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg (75), nejmladším poslancem bude sociální demokrat Adam Rykala (27). Čtyři poslanci budou mladší 29 let, 50 let věku překročilo 106 poslanců. Poslanci budou v průměru o necelé dva roky starší než poslankyně.

22:29
Homepage BBC zdobí Sobotka s kapesníkem na čele

Hlavním článkem na britském zpravodajském webu BBC je právě zpráva o výsledcích českých voleb. Titulek hlásí, že nemají žádného jasného vítěze. Z webu slovenského deníku Sme naopak mává Andrej Babiš. Slovenská média ho považují za skutečného vítěze dnešního volebního souboje.

 

22:38
Vyjednávání už začala: ČSSD debatuje s komunisty

V Lidovém domě začalo nedlouho po desáté hodině první povolební jednání mezi sociální demokracií a komunisty, tedy dvojicí stran, které ještě před nedávnem věřily, že budou mít ve Sněmovně většinu.

Na schůzce levicových stran jsou čtyři zástupci z každého uskupení. Sociální demokraty na schůzce reprezentuje vyjednávací tým složený z předsedy strany Bohuslava Sobotky, statutárního místopředsedy Michala Haška a místopředsedů Lubomíra Zaorálka a Milana Chovance.

Komunisté na setkání dorazili se svým předsedou Vojtěchem Filipem, místopředsedkyní Miloslavou Vostrou, dalším členem vedení Zdeňkem Levým a někdejším šéfem poslaneckého klubu KSČM Pavlem Kováčikem. 

Žádnou zásadní dohodu neočekávají. "Já bych řekl, že v některých štábech se bude více slavit, v některých se bude více truchlit a u sociálních demokratů se pracuje," uvedl nekonkrétně Hašek na otázku, co od večerního jednání čeká. Chovanec již dříve řekl, že půjde spíše o zdvořilostní schůzku.

22:40
Nezvěstný horolezec kandidující za ANO dostal 1057 preferenčních hlasů

Nezvěstného horolezce, který se v polovině října ztratil v Himálaji, Petr Machold z Mikulova na Teplicku, posunuly preferenční hlasy z devátého místa na páté. Je tedy prvním náhradníkem hnutí ANO do parlamentu.

"V případě zvolení by se muselo počkat na soudní prohlášení za mrtvého, potom by musel rozhodnout mandátový a imunitní výbor Sněmovny," řekl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Lékař Machold zmizel při výstupu na horu Baruntse v Nepálu ve výšce 6500 metrů, záchranný vrtulník našel jen prázdný roztrhaný stan. Dosavadní tři záchranné akce z minulého týdne byly neúspěšné. 

22:54
Volby nic nevyřešili, zlobí se šéf Hamé

Volby jsou pro šéfa českého výrobce potravin Hamé Martina Štrupla očekávaným zklamáním. "Snad kromě potlačení ambicí prezidenta více ovlivňovat politické dění nic nevyřešily," komentuje pro IHNED.cz.

"Parlament bude nyní ještě více roztříštěný než dosud a sestavit funkční, dlouhodobě stabilní akceschopnou vládu bude velmi těžké, skoro nemožné," myslí si. Štrupl vidí problém v tom, že výsledky voleb až příliš ovlivňují ekonomiku v zemi. "Bohužel u nás dosud za více než 20 let nevznikl dostatečný soubor pravidel a zákonů, který by zaručoval, že výsledky voleb mají jen minimální dopad na ekonomické prostředí a do běžného života občanů."

"To hlavní, co firmy a podnikatelé pro svou prosperitu potřebují, je předvídatelné stabilní prostředí, ne krátkodobá populistická opatření na jedno použití," dodává s tím, že doufá, že se politické subjekty nebudou snažit do ekonomiky příliš zasahovat.

23:15
Plnění sázek: Babiš dostal od Váni pivo, Komárek dal manželce kabelku

Oslavy ve volebním štábu hnutí ANO na pražském Chodově doprovází i plnění sázek. Žokej Josef Váňa přinesl Andreji Babišovi chyšské pivo Jantar se svým autogramem. Byl prý s Babišem domluven, že pokud by ANO volby vyhrálo, pozval by ho Váňa přímo do Chyše na Karlovarsku na pivo. "Bohužel skončil jako druhý, tak jsem mu přinesl láhev, na které je moje viněta, že jsem osmkrát vyhrál Velkou pardubickou," řekl Váňa.

Bývalý novinář, programový manažer a lídr hnutí ANO za Liberecký kraj Martin Komárek považuje výsledek voleb za fantastický. Se ženou Petrou se prý vsadil o výsledek. On sám tipoval 13procentní úspěch, manželka 16 procent, a tak vyhrála kabelku.

Očekávaný úspěch hnutí ANO přijelo sledovat 52 médií s více než 150 novináři včetně zahraničních ze Slovenska, Německa a Francie. V neděli dopoledne pojede Babiš s rodinou do Francie. Vrátí se prý v pondělí večer.

23:25
Šéfové některých stran připustili krátké rozpočtové provizorium

Krátké rozpočtové provizorium na počátku příštího roku připustili šéfové některých stran, které se v dnešních předčasných volbách dostaly do Sněmovny. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce před schvalováním rozpočtu dohodnout vládní většinu. Krátké rozpočtové provizorium je tak podle něj možné, kvůli napjatým termínům ke schvalování rozpočtu ve Sněmovně na něj možná dojde také podle místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové. Řekli to v povolební debatě v České televizi.

Proti neschválení rozpočtu na příští rok do konce letoška se naopak vyslovili lídr hnutí ANO 2011 Andrej Babiš a předseda KSČM Vojtěch Filip.

Rozpočtové provizorium nastává, pokud Sněmovna nestihne do konce roku schválit státní rozpočet. Od počátku roku stát v takovém případě hospodaří na základě parametrů rozpočtu z předchozího roku. Taková situace trvá do doby, než poslanci návrh rozpočtu schválí.

23:33
Slovenský rozhlas: Česko je v patové situaci

Volební výsledky předčasných voleb podrobně analyzují i slovenská média. Pražský zpravodaj Slovenského rozhlasu informoval, že Česko se z hlediska příštího politického vývoje patrně dostalo do patové situace. List Sme na svém webu doplnil, že sestavování nové české vlády nebude jednoduché. Za nejpravděpodobnější deník označil vznik koalice složené z ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

23:54
ČSSD a KSČM si rozdělovaly funkce ve sněmovně

Sociální demokraté začali s komunisty vyjednávat o uspořádání nové Poslanecké sněmovny. Schůzka trvala asi 40 minut. "Bavili jsme se o tom, jak postavit vedení sněmovny, strukturu výborů a také o průchodnosti některých návrhů, se kterými naše strany počítaly," řekl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Debatovalo se například o možném zmrazení vydávání majetku v rámci církevních restitucích.

00:02
Sobotka požádá Zemana o schůzku

Šéf vítězné ČSSD Bohuslav Sobotka požádá už v neděli o schůzku prezidenta Miloše Zemana. Předpokládá, že by se s ním mohl sejít "v krátkém čase". Zeman výsledek předběžných voleb dosud nekomentoval.

00:08
Shrnutí výsledků voleb

Nejdůležitější události předčasných voleb.

1.Do Poslanecké sněmovny se dostalo 7 subjektů - ČSSD, ANO, KSČM,TOP 09, ODS, Úsvit a KDU-ČSL.

2. Vítězem i poraženým se stala ČSSD, která sice získala 20,5 procenta hlasů, ale nedokáže sestavit levicový kabinet.

3. Největší úspěch zaznamenalo hnutí ANO Andreje Babiše, které oslovilo téměř 19 procent voličů.

4. Občanští demokraté dosáhli svého nejhoršího volebního výsledku. Vedení ODS dá v neděli své funkce k dispozici.

5. Prezident Miloš Zeman výsledek voleb nekomentoval. SPOZ, jejímž je čestným předsedou, utrpěla volební debakl.

6. Nejvíc preferenčních hlasů získala místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, která kandidovala v Praze. Úřadujícího předsedu Martina Kubu voliči vykroužkovali.

7. Největším "skokanem" voleb se stal podnikatel Miloš Babiš z hnutí ANO, jmenovec předsedy Andreje Babiše. Do sněmovny se dostal ze třináctého místa.

8. ČSSD začala pár hodin po vyhlášení výsledků jednat o spolupráci s KSČM.

Vážení čtenáři, on-line přenos z druhého volebního dne a vyhlášení výsledků končí. Přejeme dobrou noc a těšíme se za pár hodin nashledanou. Redakce IHNED.cz