Bývalý prezident Václav Klaus "vážně přemýšlí" o návratu na českou politickou scénu. Situace se mu zdá beznadějná, možná by ale stálo za to do toho promluvit, řekl dnes České televizi na pražském Václavském náměstí, kam se přišel podívat na Světové tour basketbalu 3x3.

Televize to uvedla na svém webu. O politické spolupráci s Klausem stojí šéfka strany Suverenita Jana Bobošíková nebo dlouholetý člen ODS a poslanec Boris Šťastný, který v pátek ODS opustil.

"Situace se mi zdá beznadějná, a pokud by byla nějaká šance do toho promluvit, tak by to možná stálo za to," řekl Klaus. Rozhodnuto ale podle něj zatím nic není, pro případnou spolupráci s Klausovými přívrženci by prý muselo být daleko více lidí než jen Bobošíková a Šťastný.

"Musel by to být proud či řeka, do které budou přitékat z nejrůznějších stran různé potůčky. Podmínka by byla, aby žádný nebyl nějak beznadějně chemicky zamořený," dodal Klaus.

Klaus odmítl, že by při svém případném politickém angažmá soupeřil s prezidentem Milošem Zemanem. "Já teď s Milošem Zemanem nebojuju, protože on je prezident a v nejbližší době žádné prezidentské volby nebudou. Zeman není mým konkurentem. Myslím, že některé politické strany, počínaje ODS, se hloupě stylizují, že ony dnes bojují se Zemanem. To je hloupost. Měly bojovat před rokem, dneska ne," řekl televizi exprezident.

S Bobošíkovou se Klaus setkal v pátek, šéfka Suverenity se snaží spojit Klausovy příznivce. Bobošíková už dříve uvedla, že by si přála, aby Klaus její stranu podpořil, případně jí propůjčil své jméno. Dnešnímu Právu Bobošíková řekla, že jednou z možností, jak by se strana mohla jmenovat, je SUPR – Klausovci podle slov SUverenita a PRosperita.

Šťastný by se chtěl přičinit o vznik nové politické strany pod Klausovým vedením. V prohlášení vydaném ke svému vystoupení z ODS vyzval "slušné lidi nelevicového smýšlení", aby ho následovali. Šťastný se v poslední době pokoušel ODS přesvědčit, aby Klause požádala o pomoc se zastavením klesajících preferencí. S iniciativou ale u části vedení nenašel pochopení. Klaus posléze řekl, že jeho angažmá u ODS v současné době nepřichází v úvahu.