Byl bych opatrný v očekávání, jestli budou předčasné volby, říká kancléř prezidenta Vratislav Mynář. "Před pár týdny se velmi radikálně svolávala sněmovna kvůli svému rozpuštění a víme, jak to dopadlo i oproti proklamacím," vysvětluje svůj postoj a dodává: "Počkejme si."

HN: Kdybyste se na to podíval ne z pohledu kancléře prezidenta, ale z pohledu jednoho z lídrů Strany práv občanů - Zemanovci...

... což nejsem...

HN: Ale jste předsedou ve Zlínském kraji a jste bývalý předseda strany. Takže přejete si, aby byly předčasné volby, nebo by bylo lepší, aby se volby konaly na jaře?

V principu je to jedno. Když se na to podíváte optikou občanů, tak čím dřív volby budou, tím líp. Kdybych chtěl být poněkud sobecký a říkal si, že časem dokážeme víc odpracovat a dokážeme sehnat víc osobností, mohl bych se na to dívat i tak. Na druhé straně z politického hlediska budou předčasné volby znamenat výrazné vítězství levice, ať už kohokoliv. Z politické mapy zmizí Věci veřejné i strana LIDEM. Velmi výrazně se omezí účinkování ODS.

HN: Bude se chtít prezident ještě před rozpuštěním sněmovny setkat s lídry stran? Nebo vy?

Já určitě ne, dokud mi pan prezident nedá pokyn jako při jednání v Lánech před prvním nominačním kolem. Jak znám pana prezidenta, určitě bude chtít mít čerstvé informace od předsedů všech parlamentních stran.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se