Strana Karla Schwarzenberga TOP 09 vymyslela způsob, jak omezit vliv Miloše Zemana a všech dalších prezidentů na dění v Česku. Návrh změn ústavy, který má IHNED.cz exkluzivně k dispozici, počítá s ořezáním prezidentských pravomocí na minimum.

Podle návrhu, který zpracoval poslanec TOP 09 Stanislav Polčák, by prezident měl jediný pokus na sestavení vlády. Nyní má dva. Poté by musel jmenovat premiéra na návrh sněmovny.

Bylo by tak vyloučeno, aby prezident jmenoval premiérem někoho, komu už jednou sněmovna nevyslovila důvěru.

Nechat vládu bez důvěry dlouhé měsíce? Vyloučeno

Návrh zároveň počítá s tím, že by prezident měl jasné lhůty, dokdy musí konat. Lhůty pro předložení jmen ministrů by měl i premiér. Vesměs jde o patnáct dní. Vyloučila by se tak možnost, že vláda bez důvěry bude fungovat dlouhé měsíce.

Toto všechno jsou obavy, které mají politici vůči Rusnokově vládě, jež bude žádat sněmovnu o důvěru ve středu.

Zásadní je návrh, aby vláda směla fungovat až poté, co jí Poslanecká sněmovna vysloví důvěru. Tím by odpadly spory, zda ministři bez důvěry smějí odvolávat například šéfy Národního divadla, Českých drah, nebo provádět změny v dozorčích radách polostátních firem.

Tedy opět věci, k nimž promptně přistoupila Rusnokova vláda, která už na úřadech a ve státních a polostátních firmách vyměnila ke stovce lidí.

"Pracovně tomu říkáme akce 'Zeman - kladeč věnců'," řekl HN jeden z politiků, který se na tvorbě novely podílel.

Návrh třeba také uvaluje kontrasignaci na jmenování členů bankovní rady ČNB - nově by bylo možné jen se souhlasem Senátu.

Pro změnu ústavy by se ale musela vyslovit ústavní, tedy třípětinová většina poslanců. Proto TOP 09 odeslala návrh ČSSD, aby zjistila, jak se vůči němu postaví. Bohuslav Sobotka minulý týden v rozhovoru pro HN řekl, že by se debatám o změně ústavy v neprospěch prezidenta nebránil.

Na návrh změn ústavy z dílny TOP 09 se podívejte níže:

Zbývá vám ještě 10 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se