Velký názorový obrat předvedl v předvečer hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Ač první muž ČSSD Rusnokův kabinet odmítal, v úterý ráno přinesl na jednání politického grémia návrh, aby poslanci vládu jednomyslně podpořili.

V případě, že by tak neučinil, hrozilo, že se největší levicová strana rozštěpí. "Bylo to složité osobní rozhodnutí, ale musel jsem osobní věci oddělit od zájmů ČSSD,“ vysvětloval Sobotka po skončení jednání předsednictva strany. 

Svou variantu opřel o jedinou větu. Požadoval, aby v usnesení předsednictva zazněla věta, že ČSSD zůstává na principech parlamentní demokracie. V překladu to znamená, že se sociální demokracii Zemanův výběr premiéra mimo sněmovnu nelíbí.

Sobotka zároveň tvrdí, že ČSSD bude i nadále vyjednávat s ostatními stranami o rozpuštění sněmovny a vypsání předčasných parlamentních voleb a pokud neuspěje, chce ještě do konce volebního období předložit ústavní zákon, který by omezil pravomoci prezidenta.

Program Rusnokovy vlády jsme nečetli, přiznávají byznysmeni. Důležitá je pro ně realita - čtěte ZDE

"Předseda ČSSD doporučuje poslancům zvoleným za ČSSD, aby při nadcházejícím hlasování Poslanecké sněmovny o důvěře podpořili vládu Jiřího Rusnoka s tím, že se jedná o jednu z možných cest k prosazení předčasných voleb a rovněž možnost, jak oddálit návrat zkompromitované koalice ODS a TOP 09 do vlády ještě před konáním parlamentních voleb," píše se v usnesení.

Přitom Rusnok v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes označil stínovou vládu sociálních demokratů za "hvězdnou pěchotu", čímž narážel na kategorii pro nejhorší zpěváky v populární televizní soutěži. 

Pro vyslovení důvěry budou hlasovat i komunisté. Stanovisko potvrdil předseda strany Vojtěch Filip.

"My jsme vycházeli z analýzy programového prohlášení, vycházeli jsme z toho, že pro nás jsou podstatné předčasné volby a že je lepší, aby Českou republiku k předčasným volbám vedla tato vláda než kterákoli jiná," prohlásil o rozhodnutí.

Změnu Sobotkova názoru označil bývalý místopředseda ODS Jiří Pospíšil za prohru a rezignaci ČSSD na obhajobu demokracie. "Očekával jsem to. V poslední době jsme byli svědky silného tlaku příznivců Miloše Zemana na sociální demokracii," citovala Pospíšila Česká televize.

Na nezařazené poslance se Rusnok spoléhat nemůže. Většina z nich vládu odmítne - čtěte ZDE

Věci veřejné mají jasno

Premiérovi se v úterý podařilo přesvědčit i poslance Věcí veřejných. VV mají ve sněmovně 11 poslanců.

Na Rusnoka měly zhruba dvě desítky požadavků, mezi něž patří i závazek, že vláda nerozhodne o dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Šéfka poslanců VV Kateřina Klasnová dodala, že jí ministr zemědělství Miroslav Toman slíbil i personální změny ve vedení Lesů ČR.

Vládu tak ve středu ve sněmovně s jistotou podpoří 91 poslanců. To ale znamená, že mu stále chybí devět hlasů.

Navíc strany bývalé pravicové koalice po večerním jednání oznámily, že stále mají sněmovní většinu 101 hlasů, a přihlásily se o právo vládnout. A na toto téma chtějí rozšířit jednání sněmovny.

"Neexistuje žádná jiná vláda, která by se mohla opírat o podporu v Poslanecké sněmovně," prohlásila místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

"Součástí toho je také výzva prezidentovi republiky, aby v souladu s ústavou a ústavními zvyklostmi jednal tak, aby Česká republika měla legitimní vládu, která by disponovala dvěrou Poslanecké sněmovny a to v co nejkratším čase," dodala.

Republiková rada LIDEM doporučila poslancům strany, aby ve středu úřednickou vládu "aktivně nepodpořili" a všichni poslanci liberálních demokratů mají skutečně hlasovat proti kabinetu.

Proti Rusnokovi by mohli hlasovat také dva poslanci NS-LEV 21 a většina nezařazených zákonodárců.


Glosa komentátora HN Jindřicha Šídla:

Některé řeči nemají prostě cenu. Jako když se rozhodnete, že budete hlasovat pro důvěru vládě a přitom trváte na tom, že "zůstáváte opoziční stranou" a že to "neznamená podporu krokům, které by do budoucna oslabovaly parlamentní systém vlády v zemi a vedly k zavedení prezidentského systému". Tak to prostě není a netřeba šermovat "zavedením prezidentského systému". Znamená to jen, že už nejste opoziční stranou a přebíráte za všechny kroky vlády (pokud zítra ve sněmovně uspěje) plnou zodpovědnost – například za ty personální.

A nezavádíte ani "prezidentský systém" – prostě jen dáváte prezidentovi najevo, že uděláte všechno, co si vymyslí. Což sociální demokraté poznají nejpozději po příštích volbách.

To je samozřejmě jen jejich věc a rozhodnutí, které učinili za plného (doufejme) vědomí. Člověk si jen tak vzpomene, jak Bohuslav Sobotka vyhlásil v lednu podporu do druhého kola prezidentské volby Miloši Zemanovi a zjevně si přál, aby to dopadlo "nějak jinak". Jistěže nemohl dělat nic jiného, stejně jako dnes. A stejně tak ale už neudělá nic jiného, co by si sám opravdu přál, ani v budoucnosti.


Petr Kamberský na Twitteru