Programové prohlášení Nečasovy vlády mělo 42 stran, Jiří Rusnok si vystačil s jedenácti. Mandát jeho kabinetu ovšem nebude delší než deset měsíců.

I tak ale politologovi Petru Justovi z Univerzity Karlovy přijde program velmi ambiciózní. "Myslím, že řada věcí se jim schválit nepodaří. Zákonodárný proces trvá často mnohem déle než deset měsíců. A v momentě, kdy sněmovna skončí, tak neschválené zákony padají pod stůl," říká Just v rozhovoru pro IHNED.cz.

Prohlášení má velmi ostrou úvodní část. V té Jiří Rusnok kritizuje Nečasovu vládu, že nezabránila vyvádění veřejných peněz do soukromých kapes a v souvislosti s kauzou Nagyová píše o skandálu, který nemá obdoby. Bývají programová prohlášení vlády takto ostrá?

Také mě to zarazilo. Nejenom tím, že je ostré, ale že je i velmi osobní. Jiří Rusnok píše "vláda pod mým vedením", používá přivlastňovací zájmena můj, moje. Není to typické. Preambule bývá většinou zaměřena na okolnosti, za jakých ta vláda vzniká, ale je pravda, že takto ostře žádná vláda programové prohlášení ještě nezahajovala.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se