Stejně jako Václav Havel nebo Václav Klaus, také současný prezident Miloš Zeman bude mít vlastní lékařské konzilium.

Tým dvanácti lékařů povede podle MF DNES přímo ministr zdravotnictví a donedávna náměstek v motolské nemocnici Martin Holcát. Toho si vybral sám Miloš Zeman.

"Počítáme s tím, že experti se budou scházet na pravidelných schůzkách," řekl deníku prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

Dalším potvrzeným jménem je fyzioterapeut motolské nemocnice Pavel Kolář. Ten se třináct let staral o bývalého prezidenta Václava Havla a pečoval i o Václava Klause. Tomu například pomáhal při zranění ze sportu.

Nyní bude Kolář řešit prezidentův bolavý palec. "Oslovili mě z prezidentské kanceláře, zda bych mu nepomohl s bolestí nohy. Jeho problém spočívá v tom, že má v oblasti nohou horší vedení nervů, což vzniká u určitého procenta lidí s cukrovkou," říká.

Zemanova vrávoravá chůze tak může mít zdravotní příčiny.

Bez nároku na odměnu

Dvanáct lékařů prezidentova týmu bude funkci vykonávat bez nároku na odměnu. Je to funkce čestná. Zároveň ale musí počítat s tím, že si je prezident zavolá například o Štědrém večeru.

Jelikož je v konziliu řada lékařů z Motola, v případě, že prezident bude potřebovat převézt do nemocnice, pojede právě tam.

"S vysokou pravděpodobností se skutečně bude léčit u nás, pokud by nešlo o popáleninu nebo nějaký neochirurgický zákrok. Pak by mířil buď do Fakultní nemocnice na Vinohradech, kde je popáleninové centrum, nebo do Ústřední vojenské nemocnice," dodal ředitel nemocnice v Motole Miloslav Ludvík.

Zbývá vám ještě 0 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se