Je to prý podobné, jako kdyby česká diplomacie mohla do Londýna coby svého ambasadora vyslat třeba jen vzdáleného příbuzného britské královské rodiny. Tam, kam by musel kariérní diplomat psát opakované žádosti o schůzku, se dovolá napoprvé. A místo náměstka dostane k uchu rovnou ministra.

Rusko ale není na rozdíl od Británie spojenec Česka z EU ani NATO. A pouto Vladimíra Remka s Moskvou symbolizuje historicky citlivý titul Hrdiny Sovětského svazu.

Nyní Remek zamíří na ambasádu v Moskvě. Úspěch a důstojnost jeho mise v Rusku, kterou provázejí zmíněné rozpory, bude záležet na tom, zda si bude schopen udržet odstup od země, která ho v podstatě adoptovala. A v níž mají své obchodní zájmy lidé z okolí prezidenta Miloše Zemana.

Remek míří do Moskvy

Zemanův ambasador

Bývalého kosmonauta a komunistického europoslance na post velvyslance v Moskvě prosazoval prezident Miloš Zeman. Podle něj může pomoct česko-ruským obchodním vztahům. Remek už na české ambasádě v Moskvě působil jako obchodní rada.

Spor se Schwarzenbergem

Kvůli Remkovi a Livii Klausové, která zamíří do Bratislavy, se Miloš Zeman dostal do sporu s exministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Jejich neshody vedly dokonce k zablokování jmenování nových českých ambasadorů. Po pádu Nečasovy vlády mají oba návrhy cestu volnou.

Remkovy slabiny a přednosti

Jako bývalý kosmonaut a také absolvent sovětských vojenských škol bude mít dveře otevřené v nejvyšších patrech ruské politiky. Na starosti ale má mít jako velvyslanec i "dialog s občanskou společností, zejména v oblasti podpory lidských práv".

Líp rusky než česky

Vztah bývalého kosmonauta a europoslance Remka k Rusku se nedá popsat jinak než jako těsný. "Ruština je v podstatě jeho druhá mateřština. Když se koncem 80. let vrátil z Ruska, měl problémy mluvit spíš česky než rusky," popisuje bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda, který Remkovi šéfoval při jeho diplomatické premiéře.

V letech 2002 až 2004 byl obchodním radou v Rusku. Strávil tam ale celkem více než deset let. V Moskvě absolvoval hned dvě sovětské vojenské akademie. "Mnoho Remkových bývalých spolužáků či spolupracovníků dodnes zastává vysoké pozice v politice i byznyse," dodává Svoboda.

Remek může v Rusku zužitkovat také svůj status celebrity. Že viděl Zemi z vesmíru, i po desetiletích táhne. Internetová encyklopedie Wikipedie ho dokonce uvádí na prvním místě seznamu slavných europoslanců.

"Jeden kolega z Evropského parlamentu byl upřímně šokován, jak je Vladimír Remek v Rusku slavný. Vyprávěl mi, že když byli v rámci delegace na návštěvě v dumě, seběhl se kolem něho hlouček ruských poslanců, každý Remka znal a chtěl si s ním popovídat," říká třeba český europoslanec Jan Březina.

Remkovu schopnost otevřít v Rusku dveře českému byznysu vlastně nikdo nezpochybňuje. "Pan Remek si ale nesmí plést, pro koho pracuje. Musí znát zájmy státu a identifikovat se s nimi," říká zdroj z diplomacie, který si vzhledem k citlivosti tématu nepřál být jmenován.

Tato slova platí dvojnásob v době, kdy probíhá historický tendr na dostavbu Temelína. A jedním z klíčových uchazečů je rusko-české konsorcium MIR.1200. I kvůli této zakázce české tajné služby varovaly před zvýšenou aktivitou ruských špionů v Česku. I tyto citlivé otázky může za Česko Remek ve funkci velvyslance v Moskvě řešit.

Slabá místa

Vládou schválená koncepce české zahraniční politiky ve vztahu k Rusku sice zdůrazňuje obchodní vztahy, ale diplomatům ukládá i "dialog s ruskou občanskou společností, zejména v oblasti podpory lidských práv".

Remek rozhovory v tuto chvíli neposkytuje. Například loni ale před prezidentskými volbami v Rusku brzdil kritiku svých kolegů v europarlamentu ohledně jejich průběhu.

"Měli bychom si namísto neustálých doporučení Rusku také občas uvědomit, jak rychle se nám samotným daří řešit krizové, skoro existenční problémy v unii. A zároveň reflektovat, že postupně se i Rusko mění. Vím, že ani tam zdaleka nepanuje ráj na zemi. Ale ani Řím nepostavili přes noc," míní například Remek.

I experti, kteří nepatří k Remkovu fanklubu, mu však přisuzují lidské kvality. "Poznal jsem Remka jako zodpovědného člověka, který drží slovo," říká bývalý český velvyslanec v Moskvě Luboš Dobrovský. Zažil ho v roli zástupce zbrojovky ČZ Strakonice v Rusku.

"Nesmí se ale zapomenout na to, že v Rusku jsou klíčové bezpečnostní otázky. Například naše členství v NATO stále Rusové berou jako zradu," upozorňuje Dobrovský.

Remek se do historie zapíše jako velvyslanec Miloše Zemana. I kvůli tomuto spojenectví si zaslouží zvýšený dohled. Kolem prezidenta je hned několik lidí, kteří mají byznysové zájmy v Rusku. Zemanovým poradcem je český zástupce firmy Lukoil Martin Nejedlý. Blízko má prezident i k bývalému plukovníkovi československé armády a podnikateli s kontakty na Rusko Zdeňku Zbytkovi.

Zbývá vám ještě 0 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se