Premiér Jiří Rusnok přiznal, že zatím nemá podporu žádné sněmovní strany pro svou vládu, aby získala důvěru dolní komory. Na její vyjednání je prý času dost, řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce.

"Kdybych říkal, že nezískám důvěru, nemusím tam sedět," dodal. Odmítl komentovat, jestli by šel i do druhého pokusu o sestavení kabinetu, pokud by neuspěl napoprvé. "O té věci jsem nepřemýšlel, mám teď jiné starosti. Nemíním teď na toto téma spekulovat," uvedl. Že by na druhém pokusu byl už předem dohodnutý s prezidentem Milošem Zemanem, odmítl.

Reagoval tak na vyjádření budoucího ministra vnitra Martina Peciny, který na konci týdne prohlásil, že Rusnok by dostal i druhou šanci. "Nevím, kde to Martin Pecina vzal, takovou informaci nemám," prohlásil Rusnok s tím, že s prezidentem o tom nemluvil.

Prezident dříve naznačil, že by druhý pokus mohl dát koaličnímu kabinetu v čele s Miroslavou Němcovou (ODS), která deklarovala podporu 101 poslanců. O svůj nárok na sestavení vlády, pokud Rusnok neuspěje, se v pátek přihlásila i ČSSD. Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha je to motivováno snahou zabránit koalici v pokračování vlády.

Zvýšíme minimální mzdu i investice, hlásí premiér

Rusnok chce, aby jeho vláda zvýšila minimální mzdu o 500 Kč na 8500 Kč a zvedla také platby státu za zdravotní pojištěnce, tedy za zdravotní pojištění dětí, důchodců či nezaměstnaných. Plánuje také v rámci rozpočtu zvýšit výdaje na renovaci menších silnic či mostů.

"Zvýšení minimální mzdy bude určitě jeden z prvních kroků. Zvýšení o 500 Kč je rozumný kompromis," uvedl Rusnok. Zvýšení se podle něj týká jen naprosto okrajové části pracovního trhu. Může mít ale prý pozitivní vliv na státní rozpočet, protože je často vyplácena v odvětvích, kde ve velkém rozsahu funguje šedá ekonomika, tedy v níž lidé často dostávají část mzdy mimo zdaněné účetnictví.

Minimální mzda se nezvyšovala od roku 2007.

Také částka plateb za státní pojištěnce podle Rusnoka nebyla dlouho valorizována. Druhým důvodem pro jejich navýšení je to, že není možné prohloubit platební neschopnost zdravotních pojišťoven či odkládání jejich plateb. Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09) ovšem připomněl, že tyto peníze se musí přesunout v rámci rozpočtu, což musí schválit sněmovní rozpočtový výbor. Sněmovna by podle něj neměla vládě, která nemá její důvěru, schválit nic, tedy ani přesun těchto peněz.

V programovém prohlášení Rusnokovy vlády budou impulzy pro nastartování ekonomického růstu, které navrhla Nečasova vláda pro jednání v tripartitě, tedy například zrychlení odpisů či stáže pro absolventy škol v podnicích pro získání první pracovní zkušenosti. Rusnok se vyslovil také pro některá "rychlá" opatření. "Vidím prostor v navýšení peněz pro renovace malé infrastruktury, tedy silnice druhé, třetí třídy, některé mosty. Tam je práce jako na kostele," poznamenal.

Rusnok věří, že se podaří v rámci rozpočtu získat pro tyto projekty další peníze nad původně plánované dvě miliardy Kč. Jako příklad uvedl zdroje, které pasivně spravují Lesy České republiky.

Nový občanský zákoník v ohrožení

Designovaný premiér připustil, že se může s některými zákony dostat v současné situaci ve sněmovně do problémů. Nejpozději do konce srpna bude jasno, jestli se stihnou schválit změny zákonů související s novým občanským zákoníkem. Bude chtít jasné vyjádření politických stran. Pokud by narůstalo riziko, že úpravy zákonů nebudou platit včas, požádal by případně sněmovnu o odložení účinnosti občanského zákoníku.

Nový občanský zákoník, který zásadním způsobem mění soukromé právo, bude účinný od 1. ledna příštího roku. Ve sněmovně k němu leží deset doprovodných zákonů. Ministerstvo spravedlnosti plánovalo dokončit legislativní proces ve sněmovně do 30. června letošního roku, do těchto plánů však zasáhla vládní krize. Desítka důležitých zákonů tak za situace, kdy hrozí rozpuštění sněmovny, zůstala ve třetím čtení.

"Sněmovna musí jasně říct ano, my to stihneme," řekl Rusnok. V opačném případě je podle něj třeba velmi rychle účinnost občanského zákoníku odložit o rok nebo o dva "přes všechnu trapnost této situace". "Zatím bych byl rád, kdyby se to dokončilo, ale pomalu tu víru ztrácím," doplnil premiér.

Občanský zákoník je rozsáhlý kodex, který čítá přes tři tisícovky paragrafů. Nově upravuje tři základní okruhy – rodinu, vlastnictví a smlouvy. Sněmovna hlasovala v únoru o odkladu jeho účinnosti o rok, aby se odborná i laická veřejnost mohla s rozsáhlým návrhem lépe seznámit. O odkladu se už dříve debatovalo i ve vládě. Kabinet se shodl na tom, že posun nebude navrhovat.