Premiér Petr Nečas má za sebou poslední víkend ve funkci předsedy vlády. Po zhruba hodinovém jednání špiček ODS se rozhodl odstoupit. Učiní tak v pondělí. Nečas počítá s tím, že už nebude ani předsedou nejsilnější vládní strany ODS.

Nečas chce vytvořit prostor pro pokračování pravicové vlády. Rozhodnutím Nečase podat v pondělí demisi a odejít z čela ODS se podle premiéra stává zbytečným úterní hlasování ve sněmovně o vyslovení nedůvěry vládě, která už fakticky bude spolu s premiérem v demisi.

„Jestli bylo zjevné, že nemohu pokračovat jako premiér této země, je ještě zjevnější, že nemohu pokračovat jako předseda ODS,“ uvedl po včerejším nočním jednání grémia občanské demokracie.

Z víkendových prohlášení koaličních partnerů vyplývalo, že pokud si budou muset vybrat mezi Petrem Nečasem a pokračováním vlády, nebudou se příliš rozpakovat. Nečas přicházel i o podporu v regionech. „O jeho slovech už pochybuji a Plzeňský kraj je v otázce pokračování Petra Nečase v čele strany i vlády hodně bouřlivý,“ zmínil před včerejším jednáním plzeňský lídr Jiří Pospíšil.

Kuba je připraven stát v čele vlády

Nečas se nakonec rozhodl, že nebude čekat, až se od něj vlastní strana odvrátí. Po třech dnech vzdorování se rozhodl ustoupit koalici. Ta doufá, že povede zemi až do řádných voleb v roce 2014. ODS bude trvat na tom, aby nový premiér pocházel z jejích řad, nejpravděpodobnějším adeptem je první místopředseda Martin Kuba. „Pokud mě k tomu ODS vyzve, jsem připraven tuto zodpovědnost přijmout,“ řekl novinářům ještě předtím, než Nečas složil funkci.

Zbývá vám ještě 40 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se