Šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase Jana Nagyová úkolovala tajnou vojenskou službu a používala ji ke sledování tří lidí. Uvedl to olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, který vede obří policejní razii v okolí premiéra.

"Pracovnice Úřadu vlády je obviněna z organizátorství zneužití pravomoci úřední osoby a současně jsou obvinění dva pracovníci vojenského zpravodajství pro zneužití pravomoci úřední osoby a současně je obviněn bývalý vedoucí pracovník tohoto úřadu pro tentýž trestný čin," uvedl Ištvan.

Nagyová byla zároveň obviněna z podplácení. Právě ona měla nabízet funkce a výhody dnes už bývalým poslancům ODS Petru Tluchořovi, Marku Šnajdrovi a Ivanu Fuksovi za to, že se vzdají mandátů a nebudou ohrožovat Nečasovu vládu.

Policie nyní prověřuje, jak je do celé věci zapojen sám premiér Nečas.

Ten krátce po tiskové konferenci státních zástupců vystoupil ve sněmovně. Celou věc nejdříve označil za "mediální koktejl". Sledování své ženy vysvětlil snahou o zajištění její bezpečnosti. Nevyloučil, že "bylo postupováno, jak postupováno být nemělo".

"Teatrální" zatčení obou generálů vojenského zpravodajství označil za poškození pověsti České republiky.

O obvinění exposlanců uvedl, že jejich odchod ze sněmovny nepovažuje za neobvyklý. To, že pak někteří získali funkce ve státní správě, označil za "standardní" a přímo ve sněmovně oslovil všechny strany s otázkou "Dámy a pánové, neudělali jste to v minulosti také mnohokrát?".

Kdo je mezi obviněnými, si přečtěte ZDE.

Čtvrteční razie podrobně ZDE.

Zbývá vám ještě 0 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se