Jednotná daň příjmu firem alespoň 25 procent, zavedení minimální mzdy ve všech zemích Evropské unie, progresivní zdanění a investice do zvýšení zaměstnanosti. To jsou body, na kterých se v pondělí shodli prezident Miloš Zeman s šéfkou evropských odborů Bernadette Ségolovou. Novinářům to řekli po společném jednání na Pražském hradě. Ségolová do Prahy přiletěla, aby přesvědčila české politiky k hlasování pro posílení sociální politiky v sedmadvacítce na summitu o budoucnosti evropské hospodářské a měnové unie.

"Shodli jsme se na čtyřech základních otázkách, které jsou v programu evropských i českých odborů a které se snažím prosazovat," řekl po zhruba devadesátiminutovém jednání Zeman. Podle Ségolové nemůže Evropská unie fungovat pouze jako prostor volného trhu, ale musí mít i sociální rozměr. "Opatření k překonání krize byla špatná. Mnozí zaměstnanci za to teď platí účet, a to není fér. Musíme změnit politiku a investovat do pracovních míst," prohlásila Ségolová.

 

Evropská odborová konfederace (EOK) kritizuje škrty a prosazuje mimo jiné to, aby EU do oživení ekonomiky a snížení nezaměstnanosti investovala až dvě procenta svého HDP, měla jednotnou daň z příjmu pro firmy ve výši 25 procent a ve všech zemích i minimální mzdu.

Odborářka Ségolová: Premiéra Nečase asi nepřesvědčím

Podle evropských odborů by se EU bez "sociální dimenze" mohla rozpadnout. Generální tajemnice EOK před jednáním se Zemanem uvedla, že politikům připomíná, že to by ohrozilo i jejich postavení.

Po jednání s prezidentem čeká Ségolovou schůzka s předsedou vlády a pravicové ODS Petrem Nečasem. Šéfka odborů si nemyslí, že by premiéra přesvědčila. Česko by podle ní mělo skončit se škrty a mělo by investovat do zaměstnanosti. Vláda před nedávnem představila program na podporu ekonomického růstu. Má i sedmibodový plán ke snížení počtu lidí bez práce, je na něj několik miliard korun.

EOK navrhuje program pro oživení. Na podporu ekonomického růstu a zaměstnanosti by v něm mělo být procento až dvě evropského HDP. Se svými návrhy evropské odbory podle Ségolové zatím neuspěly. "Vidíme ale, že jsou tu změny v přístupu politiků. Mnozí si uvědomují, že škrty selhaly, takže zvažují jinou cestu," uvedla odborářka.

Evropská odborová konfederace zastřešuje kolem 60 milionů odborářů z 36 evropských zemí. Hájí jejich zájmy při jednáních s evropskými představiteli a zaměstnavateli. Ségolová navštěvuje jednotlivé členské země před summitem EU, který se koná 27. a 28. června. Hlavy států a vlád na něm budou jednat o budoucnosti hospodářské a měnové unie.