Vyjednávání o nové pražské koalici s TOP 09 zástupci občanských demokratů prozatím přeruší. Pokračovat v nich chtějí až tehdy, když TOP 09 ukončí jednání s ČSSD o podpoře menšinové vlády na pražském magistrátě.

ODS zároveň nesouhlasí ani s návrhem nové koaliční smlouvy, který jí TOP 09 předložila. Podle občanských demokratů je pro ně nevýhodný.

ODS vadí, že jejich bývalý koaliční partner jedná o podmínkách menšinové rady složené se zástupců TOP 09 s podporou ČSSD. Socialisté už předali v pondělí své podmínky, za kterých jsou ochotni jednobarevnou radu TOP 09 podporovat.

"Klub ODS považuje za nepřijatelné, aby jednání o koaliční spolupráci s bývalým koaličním partnerem TOP 09 probíhala v současné vypjaté atmosféře vyplývající z aktuálního vyjednávání mezi TOP 09 a ČSSD a KSČM," řekl předseda zastupitelského klubu ODS Ondřej Pecha s tím, že stanovisko ODS sdělí šéfovi zastupitelského klubu TOP 09 Jiřímu Vávrovi.

V případě, že TOP 09 jednání s ČSSD ukončí, je ODS ochotna znovu jednat. Rozhodnutí jednomyslně podpořila i Regionální rada ODS. "Regionální rada se ztotožňuje s usnesením klubu ODS a oceňuje jednotu klubu," řekl předseda pražské ODS a bývalý primátor Bohuslav Svoboda. Zároveň dodal, že pražská ODS je připravena odejít do opozice a zároveň nést odpovědnost za správu hlavního města.

Podle ODS je navíc v rozporu se zákonem o hlavním městě, aby vznikla menšinová vláda s tichou podporou. Právě to je jedna z variant, o kterých jedná TOP 09 s ČSSD, která by svými hlasy tolerovala vznik jednobarevné rady TOP 09.

Návrh koaliční smlouvy předala TOP 09 zástupcům ODS minulý týden v pátek. Požaduje v něm mimo jiné sedm křesel v jedenáctičlenné radě. TOP 09 by také získala místo primátora.

"Když jsme ODS nabídli jednání pouze s nimi v roce 2010, udělala koalici s ČSSD. Když jednáme s oběma stranami, odmítá také. Čert aby se v nich vyznal," uvedl zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Občanským demokratům pak nabízí čtyři posty, pozici prvního náměstka pro zdravotnictví, kterým by se údajně měl stát bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS), a náměstka primátora pro školství. Dále by z pozic radních měli občanští demokraté na starosti životní prostředí a oblast kultury a památek.