Případ ruského podnikatele Alexeje Torubarova, kterého ruská tajná služba odvezla do Ruska, ministři Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek (oba TOP 09) a Pavel Blažek (ODS) označili za neštěstí. Premiér Petr Nečas (ODS) se však opřel do ministra financí kvůli tomu, jak celou aféru interpretoval v médiích.

"Velmi bych prosil, abychom se racionálně pohybovali v mezích paragrafů a mezinárodního práva a odlišili to od kovbojek, které někteří politici podstrkují médiím a ta je ochotně papouškují. Někteří z nás pracují a někteří vypráví kovbojky," uvedl podle serveru Lidovky.cz Nečas.

Torubarov byl v Rusku obviněn z vydírání důstojníka tajné služby a podvodů, sám naopak tvrdil, že jej vydírala tajná služba, policie a mafie. V České republice žádal o azyl, ale na základě mezinárodního zatykače skončil ve vazbě.

Ministr spravedlnosti Blažek pak rozhodl o vydání, jemuž se 2. května na poslední chvíli snažilo zabránit několik ministrů, včetně Kalouska, který před letadlo s ruským podnikatelem nechal postavit cisternu. Poté ministr prohlásil, že za tento čin bere plnou odpovědnost.

Postup Kalouska na pražském letišti při snaze zastavit odlet Torubarova v úterý tvrdě kritizoval také místopředseda sociálních demokratů Lubomír Zaorálek. Kalousek podle něj zřejmě zneužil pravomoci veřejného činitele a ohrozil bezpečnost cestujících. Věc by proto prý mělo prověřit statní zastupitelství.

Ministři Kalouskovy vlády však pochybení nepřipouští. "Já bych řekl spíše neštěstí než ostuda," odpověděl po jednání vlády Schwarzenberg na otázku, zda postup kabinetu v této věci nebyl ostudou. Takovému označení posléze přitakali i Blažek s Kalouskem.

"Neštěstí je vždycky v tom, že soudy i ministr spravedlnosti postupují podle důkazů, které mají k dispozici," uvedl Blažek, podle něhož není mezi ministry žádný spor.

"Spíše se bavme o tom, že byla koordinace, která prostě ne vždy vyjde, jak si člověk představuje, že vyjít má," dodal. Dodal, že se ruské strany ptá, jaký je další osud Torubarova. Odpověď však prý zatím nedostal.