Martin C. Putna souhlasí s dohodou prezidenta Miloše Zemana a ministra školství Petra Fialy a dekret, který jej jmenuje profesorem, nepřevezme od Zemana, ale od Fialy.

"Já v tuto chvíli akceptuji návrh, který mi prezentoval ministr školství, profesor Fiala, převezmu profesorský dekret z jeho rukou. Dohodneme se potom v pravý čas, kdy a jak to nastane," uvedl Putna ve středu na krátkém brífingu, kde také poděkoval všem, kdo ho podpořili. Studenti, kteří za ním stáli, výsledek jednání mezi prezidentem a ministrem uvítali. Čtvrteční protest před Pražským hradem, jenž svolal předseda Strany zelených Ondřej Liška se přesto konat bude.

"Za Iniciativu Za svobodné vysoké školy stále kritizujeme kroky prezidenta," komentovala situaci Karolína Chloubová, jejíž spolek zveřejnil otevřený dopis na Putnovu podporu a hodlá se akce zúčastnit.

Putna ve svém Zdůraznil také, že převzetím dekretu ale nekončí "boj o svobodu akademického vyjadřování" v Česku.

"Nekončí to, že vědci a aktivisté budou manipulováni, zdržováni, ohrožováni ve svých občanských postojích. Toto se bude dít i nadále. V mém případě – zdá se – pokus o takovéto zadržení nevyšel," uvedl emotivně Putna.

Míní, že v případech osob, které nejsou tak mediálně známé jako on, by mohlo "k podobným nebo horším věcem docházet dále". Podotkl, že ve svém případě byl "krajně zdrženlivý", v případech jiných prý nebude.

Svou kauzu tím považuje za skončenou. "Co ale nekončí, je boj za svobodu slova a akademickou svobodu v této zemi," dodal akademik, který se dostal do nevole prezidenta Zemana.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se