Doživotní imunita zákonodárců a ústavních soudců bude zrušena. Senát ve středu na druhý pokus příslušnou ústavní novelu schválil. Prezident normu nemůže vetovat.

Pro novelu hlasovalo 58 senátorek a senátorů, tedy více než potřebná třípětinová většina přítomných zákonodárců. Pro přijetí novely by dnes stačily hlasy 43 ze 71 přítomných členů horní komory.

Proti předloze byli zástupci ODS, kteří chtěli imunitu omezit ještě přísněji, vztahovat by se podle nich měla jen na projevy v parlamentu. Jak jednotliví senátoři hlasovali, najdete ZDE.

A co to znamená v praxi? Pokud policie požádá o vydání konkrétního zákonodárce k trestnímu stíhání a kolegové v Senátu či ve sněmovně ho nevydají, budou si moci detektivové počkat na okamžik, až vyprší mandát, a poté stíhání zahájit.

Změna ústavy nabude účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce po vyhlášení novely ve Sbírce zákonů, tedy možná již 1. dubna. Záležet to bude i na tom, kdy prezident Miloš Zeman novelu formálně podepíše.

Obdobnou předlohu poslanci a senátoři projednávali před necelým rokem, v horní komoře se ale pro její přijetí nenašlo dost hlasů. Ve sněmovně je pro schválení změny ústavy potřeba 120 hlasů.