Do Vladislavského sálu na Pražském hradě zamíří 626 hostů - politiků, diplomatů a dalších osobností, aby se podívali na inauguraci prvního přímo zvoleného českého prezidenta. A uvidí se, kolik nadšenců se bude na slavnostní přísahu nové hlavy státu dívat na velkoplošných obrazovkách na Hradčanském náměstí.

Turisté a milovníci umění ale zřejmě tak nadšení nebudou. V pátek dopoledne budou totiž uzavřeny všechny návštěvnické objekty Pražského hradu. A nejen to, také Národní galerie uzavře budovy, které má na Hradčanském náměstí, tedy Schwarzenberský palác, kde sídlí stálá expozice Baroko v Čechách, a Šternberský palác, ve kterém je sbírka evropského umění od antiky do závěru baroka. Oba paláce přivítají návštěvníky znovu až v pátek ve 12:30.

Sledujte páteční inauguraci Miloše Zemana on-line ZDE

Slavnostní inaugurační schůze obou komor parlamentu začne na Hradě v 10:00 a předsedat jí bude předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Podívejte se na velkou grafiku, kde všude se inaugurace odehraje. Po kliknutí se obrázek otevře v novém okně:

Zdroj: Hrad.cz

V průvodu ponesou ústavu i státní vyznamenání

Jednou z inauguračních novinek bude průvod ve Vladislavském sále, v němž budou nesena obě nejvyšší státní vyznamenání, kterých se prezident po složení slibu stane nositelem – Řád bílého lva a Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

"Ve zvláštním procesí" bude poprvé nesen slavnostní výtisk ústavy, na kterou skládali slib Zemanovi předchůdci Václav Havel a Václav Klaus. Na této ústavě bude mít nastupující prezident položenou ruku, až bude skládat slib do rukou předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD).

Po jeho složení zazní z Petřína 21 dělových salv. Armáda kvůli nim na Petřín doveze čtyři speciálně upravené kanony. K palbě je bude od rána připravovat obsluha složená z vojáků pražského posádkového velitelství.

Při inauguraci nové hlavy státu se budou hrát fanfáry ze Smetanovy opery Libuše a z Dvořákovy Osmé symfonie, husitský chorál a česká státní hymna.

Velkoplošné obrazovky na Hradčanském náměstí mají umožnit těm, kdo se na inauguraci nechtějí dívat v televizi, zážitek téměř na místě. Hradní kuchaři by pro ně měli zajistit teplé občerstvení.

Náměstí zaplní také očekávaných asi 900 Zemanových příznivců ze Strany práv občanů – Zemanovci, jejímž je nastupující prezident čestným předsedou. Do hlavního města je dovezou zhruba dvě desítky autobusů, které vypraví strana.

Symbolické uzavření Hradu po skončení mandátu Václava Klause:

 

Zbývá vám ještě 0 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se