Příštím prezidentem Česka se na pět let stal Miloš Zeman. Bývalý předseda ČSSD a bývalý premiér porazil Karla Schwarzenberga rozdílem téměř půl milionu hlasů.

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Schwarzenberg uznal porážku. "10 procent je jasný rozdíl. Zvítězil Miloš Zeman, což uznávám," řekl už před koncem úplného dopočítání hlasů.

Zeman už v sobotu večer uvedl, že je pro předčasné volby. V rozhovoru v České televizi řekl, že nynější vláda se opírá o stranu LIDEM, kterou nikdo nevolil.

Na zvolení Miloše Zemana už také zareagovalo zahraničí. Například BBC popsala příštího českého prezidenta jako náruživého pijáka a silného kuřáka, který, zdá se, získal podporu mnoha chudších, starších voličů z oblastí země, které nejvíce utrpěly ekonomickou krizí.

Vše podstatné z prvního dne voleb najdete v naší páteční on-line reportáži ZDE.

Samotné finále jsme podrobně sledovali v sobotní on-line reportáži, najdete ji ZDE.

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
09:37
Vítáme vás v prezidentské on-line reportáži

Dobré ráno, vítáme vás v on-line reportáži z prvního povolebního dne. Miloš Zeman poskytl první rozhovory a řekl například, že by si přál brzké předčasné volby. Na jeho zvolení už také zareagoval svět. Všechny události budeme pro vás sledovat po celý den.

09:46
BBC: Zemana volili starší a chudší voliči

"Miloš Zeman je viděn jako náruživý piják, silný kuřák a politik známý svým vtipným navážením se do oponentů," popisuje nového prezienta Česka britská BBC.

"Před deseti lety byl zesměšněn v nepřímé prezidentské volbě, když pro něj nehlasovali ani někteří členové vlastní strany. Nyní se zdá, že získal podporu mnoha chudších, starších voličů z oblastí země, které utrpěly ekonomickým poklesem," píše BBC.

09:49
VIDEO: Reakce Zemanovy dcery

Miloše Zemana v kampani doprovázela hlavně jeho dcera Kateřina. Její reakci na otcovo vítězství uvidíte ZDE.

09:52
New York Times: Ekonom známý svým populismem vyhrál prezidentské volby v ČR

Dění na české politické scéně sleduje i americký deník New York Times. V článku na svém webu označil Miloše Zemana za "statného levicového expremiéra a ekonoma známého pro jeho otevřený populismus".

Podobně jako většina zahraničních médií ale hlavně zdůrazňují změnu v hradní zahraniční politice zejména vůči EU.

09:59
Na Facebooku už vznikla fanouškovská stránka "Miloš Zeman - prezident České republiky"

Krátce po zvolení Miloše Zemana nastávajícím českým prezidentem jeho volební tým založil na Facebooku novou fanouškovskou stránku. Nese jméno "Miloš Zeman - prezident České republiky". Volební tým vznik stránky komentoval mimo jiné slovy "Bude aktuální dalších 5 let".

10:18
Španělský El País zábavně zkomolil jméno Václava Klause i fakta o ČR

Španělský deník El País vtipně popletl některá fakta a údaje o prezidentské volbě a české historii. V článku o vítězství Miloše Zemana nejdříve označil Karla Schwarzenberga za euroskeptika a odstupujícího prezidenta přejmenoval na Klause Havla. Poté všechno španělští novináři dovršili tvrzením o "vyhnání třech milionů Čechoslováků mluvících německy".

10:27
Miloš Zeman se v 11 hodin představí v Nedělní partii na FTV Prima

Vítěz prezidentského klání Miloš Zeman se druhý den po svém zvolení ukáže v diskusním pořadu Nedělní partie. Od 11 hodin pořad vysílá FTV Prima.

10:31
Pravda.sk: Modernější část ČSSD musí mít smíšené pocity

Kromě lepších vztahů s EU a nečisté prezidentské kampaně si slovenský zpravodajský server Pravda.sk všímá i dopadů zvolení Miloše Zemana v české levicové politice.

"Ze Zemanova vítězství musí mít smíšené pocity ta část sociálních demokratů, která v posledních letech udělala výrazné kroky k emancipovaní se od zemanovské minulosti ČSSD směrem k modernějšímu pojetí levice. Sociální demokraté očekávají, že v dalších parlamentních volbách výrazně porazí pravici zosobněné nepopulární vládou Petra Nečase. Jak se k nim bude chovat jejich někdejší lídr, který se co nevidět nastěhuje na Hrad?"

10:44
Šloufův návrat: Jednal jsem s některými pány, říká spoluautor Zemanova vítězství

Nový prezident Miloš Zeman během kampaně vytrvale odmítal, že by do předvolebního boje zasáhl bývalý šéf jeho poradců a přítel Miroslav Šlouf známý svými kontakty nejen do vrcholového byznysu, ale i do podsvětí. V sobotu se ale Šlouf objevil jako jeden z prvních gratulantů. A poprvé oficiálně přiznal, že se s ním Zemanův tým radil. Rozhovor s Miroslavem Šloufem čtěte ZDE.

10:50
Analýza: Finále rozhodli voliči Dienstbiera a Fischera. Většinou přešli k Zemanovi

Miloš Zeman porazil Karla Schwarzenberga ve finále prezidentské volby i díky hlasům voličů Jiřího Dienstbiera a Jana Fischera, kteří vypadli v prvním kole. Vyplývá to z podrobného zkoumání volebních dat, které pro server IHNED.cz vypracoval Kamil Gregor, politolog a analytik serveru KohoVolit.eu. Zajímavosti, data a grafy najdete ZDE.

11:01
Miloš Zeman by chtěl prosadit změnu výběru kandidátů v parlamentních volbách

Miloš Zeman pro FTV Prima: "Chtěl bych prosadit v parlamentních volbách panašování (možnost výběru politiků z různých kandidátních listin, pozn. redakce) jako ve volbách do obecních zastupitelstev, aby si lidé mohli vybrat napříč stranami kandidáty, kterým důvěřují."

11:10
Spisovatel Miloš Urban: Citlivých myslících lidí je v ČR menšina

Spisovatel Miloš Urban komentoval pro IHNED výsledek voleb: "Citlivých myslících lidí je menšina -- v českém národě. Asi se s tím my menšinoví musíme smířit, pokud tu chceme žít. Třeba nebude tak zle."

Názory dalších osobností české vědy, kultury a byznysu najdete ZDE.

11:17
Miloš Zeman by byl pro obnovení případu Jiřího Kajínka

Miloš Zeman na FTV Prima: "Byl bych pro to, aby se obnovilo řízení s Jiřím Kajínkem a pokud možno, aby bylo přeloženo od Plzeňského soudu, aby se vyvrátily pochybnosti o průběhu řízení."

11:27
Kněz: "Národ, jehož nejčtenější tiskovinou je deník Blesk, si zvolil svého prezidenta."

Kněz, biolog a etik Marek Vácha stručně komentoval výsledky prezidentských voleb: "Národ, jehož nejčtenější tiskovinou je deník Blesk, si zvolil svého prezidenta."

11:35
Kateřina Zemanová: "Tak jsem slyšela, že se stěhujem."

Dcera Miloše Zemana okomentovala na svém facebookovém profilu zvolení otce prezidentem slovy: "Tak jsem slyšela, že se stěhujeme."

Kromě gratulantů jí odpověděl jeden uživatel slovy "Bude to dlouhých pět let, než Váš otec z Hradu odejde! Budiž nám útěchou, že ten den jednou příjde. :-)".

11:47
Pokud se Zeman v zahraniční politice šprajcne, tak možná ještě více než Klaus

Komentátor Daniel Anýž komentuje budoucí zahraničněpolitické postoje Hradu. "Pokud se Zeman v zahraniční politice šprajcne, tak možná ještě více než Klaus", píše o možných dopadech Zemanova zvolení v české zahraniční politice.

Celý text si můžete přečíst ZDE.

12:07
Kalousek: Zemanův výrok o vládě je mediálně silný, ale ústava hovoří jinak

Ministr financí Miroslav Kalousek v Otázkách Václava Moravce odmítnul výrok Miloše Zemana o předčasných volbách. Tvrdí, že vláda je sestavená na základě legitimních voleb.

12:13
Dolejš v OVM: "Václav Klaus několikrát vládě nahnal čas a tím ji zachránil krk"

Jiří Dolejš z KSČM se v Otázkách Václava Moravce vyjádřil k současné vládě: "Václav Klaus několikrát vládě nahnal čas a tím ji zachránil krk, protože koalice byla už několikrát rozhádaná natolik, že kdyby šly události rychleji, rozpadla by se."

12:25
Čestné druhé místo je vlastně pohádkové, píše Kamberský

Petr Kamberský ve svém komentáři poukazuje na to, že navzdory všem objektivním handicapům vybojoval Karel Schwarzenberg vlastně dobrý výsledek.

"Čestné druhé místo je vlastně pohádkové. Kdo by před takovými pěti deseti lety věřil, že by Karel Schwarzenberg vůbec mohl kandidovat na prezidenta, a v přímém souboji prohrát jen na body?"

Kompletní text je k přečtení ZDE.

12:41
Zemanovi poblahopřál polský prezident

Polský prezident Bronislaw Komorowski telefonicky pogratuloval Miloši Zemanovi ke zvolení. Zároveň ho pozval na návštěvu Polska a Zeman prý souhlasil. Řeč také došla na uvažovaný říční koridor Dunaj-Odra-Labe.

12:44
Kalousek: "Pokládám výsledek Karla Schwarzenberga za významný úspěch"

Miroslav Kalousek v OVM k výsledku voleb: "Pokládám výsledek Karla Schwarzenberga za významný úspěch a jsem rád, že se v kampani nesnížil k útokům, které byly z druhé strany místy xenofobní."

12:57
Dolejš si není jistý podporou Miloše Zemana pro koalici ČSSD a KSČM

"Prý by akceptoval výsledek voleb, ale já jsem od Miloše Zemana slyšel něco jiného než přízeň koalici ČSSD a KSČM," řekl Jiří Dolejš (KSČM) na otázku zda-li očekává od Miloše Zemana podporu případné koalice se sociálními demokraty. Uvedl to v Otázkách Václava Moravce.

13:05
Jak chce získat přízeň "dolních deseti miliónů"? A proč "dolních"?

"Jak chce získat přízeň "dolních deseti miliónů"? A proč "dolních"? Přiznám se, že mi z toho získávání pro jednotu jde mráz po zádech..." píše na svém blogu farář Daniel Kvasnička k volbě Miloše Zemana.

Text z blogu si můžete přečíst ZDE.

13:08
I když prohrál, stejně slavil

Ve volebním štábu Karla Schwarzenberga nebylo v sobotu navzdory prohře zrovna smutno. Podívejte se na klip, který pořídil kamerou na svém aparátu fotoreportér HN Lukáš Bíba.

13:24
Rychetský Zemanovi gratuloval, ale obsazení Ústavního soudu s ním zatím neřešili

"Nově zvolenému prezidentovi už jsem gratuloval, ale žádná konzultace ohledně obsazení Ústavního soudu neproběhla," tvrdí Rychetský v OVM o postupně vyprázdňovaném ÚS.

Zároveň sdělil, že kdyby byl znovu zvolen do funkce, nechtěl by v ní setrvat déle než do roku 2017.

13:35
Na plot před Zemanovým domem kdosi nasprejoval rudou hvězdu

V Novém Veselí na Žďársku někdo rudě pomaloval plot před domem, v němž má byt budoucí prezident Miloš Zeman (SPOZ).

Na bílých zděných pilířích se objevila pěticípá hvězda, zamračený smajlík a římská číslice. Případem se zabývá policie. Vyplývá to z informací policejní mluvčí Jany Kroutilové a starosty městyse Zdeňka Křivánka (za KDU-ČSL).

Starosta uvedl, že oplocení před tvrzí, v níž Zeman bydlí, patří jeho sousedům, kteří tam rovněž jezdí na chalupu. "Už jsem hovořil s policií a dal jsem to na vědomí i majitelům," řekl k dnešnímu incidentu.

13:40
"Nemáme-li Karla Schwarzenberga prezidentem, můžeme mít Karla Schwarzenberga premiérem," tvrdí Kalousek

Miroslav Kalousek pro ČT řekl, že "nemáme-li Karla Schwarzenberga prezidentem, můžeme mít Karla Schwarzenberga premiérem." Dodal k tomu, že bude záviset na výsledku příštích parlamentních voleb.

Výrok zmínil v souvislosti s počtem hlasů, které Karel Schwarzenberg obdržel během druhého kola prezidentské volby.

13:53
Výsledky voleb spustily tradiční přetahovanou, kdo že je větší hlupák - volič Zemana či Schwarzenberga?

Šéfredaktor Respektu Erik Tabery se zamýšlí nad včerejšími volbami a na tom, co vypovídají o voličích. Je větší hlupák volič Zemana nebo Schwarzenberga? A je to vůbec důležité?

Text si přečtěte ZDE.

13:54
Nový prezident bude podle všeho bydlet na Hradě

Nastupující prezident Miloš Zeman zřejmě bude bydlet na Pražském hradě. Údajně by tak ušetřil čas, který je nutný pro dojíždění z jeho domova v pražských Stodůlkách.

Ještě před inaugurací se chce rovněž setkat se současnými zaměstnanci prezidentské kanceláře a zjistit, zda chtějí zůstat.

"Já nemám žádné velké nároky na bydlení. Na Pražském hradě bych chtěl bydlet jen proto, že to ušetří čas. Protože prezident každý den přijímá několik návštěv, ať z domova nebo ze zahraničí," uvedl.

Současný prezident Klaus bydlí v Lumbeho vile, tedy v prezidentské rezidenci. Zeman by mohl využít i apartmán přímo na Hradě.

13:58
Střípek z Facebooku

Postřeh ze sociální sítě Facebook z profilu Jakuba Turka: "Zeman řekl, že mu Bohdalová pláče do telefonu, Bohdalová to popřela. Zeman řekl, že Posselt vyjádřil radost nad postupem Karla Schwarzenberga. Posselt to popřel. Zeman řekl, že zprávu o Posseltovi má z Britských listů. Britské listy to popřely. Zeman řekl, že vyhodil dva poradce kvůli kauze Olovo. Poradci to popírají, prý odešli sami. Zeman řekl, že Karel nastavil na restituovaném zámku Čimelice vysoký nájem a donutil tak k odchodu Táňu Bílou. Ta to ale popřela. Zeman řekl, že by se Smoljak obracel v hrobě za to, že Svěrák podporuje Karla. Rodina Smoljaka ale řekla, že Karel byl přítelem Smoljaka a nemá urážet mrtvé. Zeman řekl, že Hanákovi jeho tým nenabízel peníze. Hanák to popírá a obrací se na policii. Zeman a jeho tým řekl, že na rodiném zámku Karlovy manželky visí nacistické obrazy s hákovým křížem. Byl to kříž jeruzalémský a Hardegg rodině již 300 let nepatří.
Zeman řekl, že se od Šloufa odstřihnul a že si Šloufa nevezme jako poradce na hrad. Šlouf dorazil dnes do volebního štábu a řekl, že Zemanovi radil a sháněl pro něj podporu.

Komentář Václava Klause: Teď konečně zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí!"

14:12
Zeman hodlá udržet tradici hudebníků na Hradě, kterou založil Václav Havel

Tradici jazzových koncertů, které na Hradě zavedl prezident Václav Havel, Zeman určitě zachová. Koncerty by se navíc podle něj měly rozšířit o další hudební žánry. "Abba už z mrtvých nevstane, nekoncertuje ... samozřejmě, že to musí být živá hudba, ale myslím si, že je celá řada zajímavých interpretů, houslistů, klavíristů, které bych na Pražský hrad vedle jazzmanů rád pozval," uvedl v rozhovoru pro FTV Prima.

14:30
Věci veřejné vítají zvolení Zemana prezidentem

Poslanec Věcí veřejných Petr Skokan tvrdí, že jeho strana Zemanovo zvolení vítá. Věci veřejné prý udělají vše pro konec Nečasovy vlády a nebudou za každou cenu lpět na setrvání ve Sněmovně do konce řádného volebního období. "Budeme rádi, když budou nové volby a vše se vyčistí," řekl.

14:37
Dvě třetiny voličů vyjadřovaly postoj vůči vládě

Z průzkumu agentury Median pro Českou televizi vyplynulo, že 66 procent voličů vnímalo druhé kolo prezidentské volby jako vyjádření postoje k současné vládě. Podle 91 procent lidí ale ve volbě šlo o vyjádření osobních sympatií a důvěře kandidátům.

14:49
Zeman nevyloučil možnost přijetí zákona o majetkovém přiznání současnou sněmovnou

Miloš Zeman se vyjádřil, že jím mnohokrát opakovaný zákon o majetkovém přiznání by se mohl přijmout už během funkčního období této Poslanecké sněmovny. "Já bych dokonce nevylučoval, že to za pokus stojí i při současném složení Parlamentu. Nepochybuji o Senátu v daném případě a možná, že i v Poslanecké sněmovně se najde mírná většina pro tento zákon (o majetkových přiznáních)," řekl Zeman. Nastupující prezident už v předvolební kampani zdůrazňoval, že zákona o prokázání původu příjmů a majetku, včetně možnosti zabavení nelegálně nabytého majetku, je stěžejní pro boj s korupcí.

14:54
Zvolení Zemana vítám, říká v prohlášení senátor Veleba

Nezávislý senátor Jan Veleba ve svém mediálním prohlášení kvituje zvolení Miloše Zemana prezidentem. "Vítězství Miloše Zemana ve druhém kole prezidentské volby jednoznačně vítám a jsem s tímto výsledkem spokojen. Tentokrát zvítězil především zdravý rozum voličů na venkově, a to je dobře. Jsem přesvědčený o tom, že Miloš Zeman, na rozdíl od svých předchůdců, se jako prezident zasadí o podporu i rozvoj českého zemědělství a venkova, ke kterému má osobně velmi blízko," uvádí Veleba ve vyjádření médiím.

15:12
Zeman půjde ve šlépějích svého předchůdce, myslí si astronom Grygar

Astronom Jiří Grygar po vítězství Miloše Zeman konstatoval, že nový prezident bude pokračovat v politice svého předchůdce Václava Klause.

"Nejsa astrolog, mohu jenom extrapolovat, že právě zvolený prezident bude v mnoha směrech kráčet ve šlépějích svého předchůdce, protože má s ním společné výrazné osobnostní rysy. Ostatně si ho dosluhující prezident jako svého následníka explicitně přál," uvedl Grygar.

"Možná, že se od něho bude lišit nižší mírou eurofobie a tím, že se bude snažit zalíbit svým voličům, kteří pocházejí z překvapivě širokého politického spektra od extrémní levice až k pravici," dodal vědec.

15:20
Vítěze podpořilo i 12 procent příznivců ODS

Dvanáct procent sympatizantů ODS hlasovalo v prezidentské volbě pro levicového kandidáta Miloše Zemana.

Vyplývá to ze sociologického průzkumu, který pro Českou televizi provedla agentura Median.

Místopředsedu strany Martina Kubu to nepřekvapilo, podle něj nebyl Karel Schwarzenberg čistě pravicový kandidát.

15:31
Klausová vyrazila pogratulovat Zemanovi

Miloši Zemanovi přišla v neděli osobně pogratulovat k úspěchu v prezidentských volbách první dáma Livia Klausová.

Uvedly to Novinky.cz s tím, že od Zemana v jeho volební kanceláři na pražské Loretě dostala kytici bílých růží a orchidejí.

Na podobné návštěvě byla už v prosinci, kdy ho přišla podpořit před zahájením voleb.

15:49
Vítězství špinavé protiněmecké kampaně, zhodnotili úspěch Zemana Rakušané

Jako promarnění šance na změnu politického stylu v zemi a zvolení provinčnosti hodnotí dnes německá média volbu Miloše Zemana prezidentem České republiky.

Rakouský tisk zase přisuzuje jeho vítězství "špinavé protiněmecké kampani" a obává se budoucích rozmíšek s rakouskými pravicovými populisty, kteří se budou snažit získávat levné politické body protičeskými výpady.

"Škoda, Češi se mohli v sobotu při volbě nového prezidenta rozhodnout pro skutečný nový začátek v politice. Povoláním sociálního demokrata Miloše Zemana do nejvyššího úřadu se to nestane," myslí si komentátor německého Handelsblattu, podle něhož je budoucí hlava státu "mužem statusu quo", tady zachování současného stavu.

Patrně omylem přitom ve svém příspěvku opakovaně nastupujícího prezidenta po maďarsku překřtil na "Mikloše".

16:01
Šéf vítkovických strojíren: Zeman bude oživením a doufám, že sliby splní

Předseda představenstva Vítkovice Holding a šéf strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group Jan Světlík v anketě IHNED.cz uvedl, že Miloš Zeman by měl především dodržet svůj program.

"Předpokládám, že po deseti letech pobytu mimo politiku bude Miloš Zeman určitým oživením na české politické scéně, a doufám, že jeho programová prohlášení, která zaznívala v kampani - například o podpoře českých exportérů - bude postupně naplňovat," odpověděl byznysmen.

"Na druhou stranu by teď podle mého názoru mělo po vyostřené kampani přijít určité zklidnění situace. O Karla Schwarzenberga nepřicházíme, zůstává ve vysoké politice. Má v ní velmi významnou pozici. Je prvním místopředsedou vlády, ministrem zahraničí, předsedou koaliční strany TOP 09. Věřím, že svou současnou popularitu využije k prosazení rozumných vládních kroků a skutečných reforem," myslí si Světlík.

16:18
Podle Jiřího Rusnoka se musíme naučit brát věci s odstupem

Předsedu představenstva ING Penzijního fondu a bývalého ministra Jiřího Rusnoka zaskočilo, jak lidé předvolební prezidentské klání prožívali.

Na otázku IHNED.cz, co ho na volbách překvapilo, odpověděl: "Možná to, jak někteří lidé, které jinak považuj za velmi inteligentní a zkušené, to brali příliš emotivně. Rozhodovalo se tam skoro o bytí a nebytí. Myslím si, že trochu se ještě musíme demokracii učit tak, abychom ji brali s odstupem," myslí si bývalý politik.

16:27
ČT v sobotu zvítězila ve sledovanosti, čtvrteční duel pak vidělo 1,6 milionu lidí

Prezidentské volební studio vysílané na ČT24 sledovalo v sobotu v průměru 37,66 procenta diváků sedících u televize, což v absolutních číslech znamenalo 1,039 milionu diváků.

Informovala o tom Česká televize s tím, že se díky pořadům k volbě prezidenta stala nejsledovanější stanici za celý den, kdy ji v průměru sledovalo 44 procent diváků starších 15 let.

Rozhovor s nově zvoleným prezidentem Milošem Zemanem, který vysílala ČT na kanálech ČT1 a ČT24, sledovalo celkem 1,554 milionu diváků starších 15 let.

Z odvysílaných prezidentských televizních debat před druhým kolem volby byla nejsledovanější čtvrteční závěrečná debata kandidátů Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga, kterou v České televizi sledovalo 1,612 milionu diváků starších 15 let.

16:35
Zakladatel Jobs.cz: Tato země dělá všechno pro to, aby tu korupce zůstala

V anketě IHNED.cz odpovídal i zakladatel a bývalý majitel společnosti LMC (provozovatel portálů Jobs.cz, Práce.cz) Libor Malý.

"Největší zážitek voleb? Asi poznání, v jaké společnosti žiji. To není ani pozitivní, ani negativní. Je vidět, co si český národ myslí a co si přeje. A to je dobré vědět. Bylo to těsné, padesát na padesát. Nic mě nepřekvapilo, ale nejsem nadšený. Bylo to takové, jaká asi politika je, takže účel světí prostředky. Na druhou stranu to, co jsem si odnesl, je, že tato země je sice nespokojená a chce změnu hodnoty a nechce korupci, ale dělá vlastně všechno pro to, aby ji měla. Lidi, kteří se chovají způsobem, který, myslím si, národ nechce, tak přesto vyhrají."

16:52
Polský analytik pro IHNED.cz: S příchodem Zemana se zlepší česká zahraniční politika

Historicky první přímá volba českého prezidenta se díky Miloši Zemanovi podobala soutěži o češství. Pro IHNED.cz to uvedl zahraniční pozorovatel Jakub Groszkowski, analytik ze Střediska východních studií, jednoho ze dvou největších polských think tanků.

Více si přečtěte v rozhovoru Polský analytik: Zeman nebude pro EU bezproblémovým hráčem. Kritizuje pomoc Řecku.

17:18
Roman Šmidberský: Zazněl hlas národa, nemáme na koho nadávat

Podnikatel Roman Šmidberský byl jedním z byznysmenů, kteří odpovídali v anketě HN. Sám říká, že doufal ve slušného a mravně silného prezidenta. "Největším zážitkem byl právě rozdíl ve způsobu vedení prezidentské kampaně," říká.

A bude podle něj Miloš Zeman dobrým prezidentem pro český byznys? "Naprosto nepochybuji o ekonomických znalostech Miloše Zemana na rozdíl od jeho morálních vlastností. Ale nemáme na koho nadávat, zazněl hlas národa. Smutné," dodal Šmidberský.

17:33
Prezidentské volby skončily, ale chleba stojí stejně. Lidé dál hodnotí výsledky voleb na sociálních sítích

Už druhý den zaplavují  sociální sítě komentáře k výsledku prezidentských voleb. Někteří z uživatelů se ráno probudili s kocovinou, kterou nezpůsobil alkohol, jiní ani nemohli uvěřit, že se sobotní volby staly.

"Ráno jsem si uvědomil, že to nebyla zlá noční můra," píše například jeden z uživatelů. Další příspěvky najdete ZDE.

17:44
Češi tipovali jméno nového prezidenta. V sázkových kancelářích vsadili miliony

Historicky první přímá volba prezidenta získala ještě jedno prvenství. Stala se nejsázenější politickou událostí v historii. Celkem si lidé na nového prezidenta vsadili desítky milionů korun.

"Češi ukázali, že dokážou výsledky voleb dobře odhadnout," řekl v neděli mluvčí Fortuny Petr Šrain. Jen sázková kancelář Fortuna vybrala za první kolo 12 milionů Kč, za druhé pak dalších 17 milionů korun. Ještě v pátek večer si lidé mohli na vítězství Miloše Zemana vsadit v kurzu 1,45:1. Karlu Schwarzenbergovi pak bookmakeři přisoudili kurz 2,37:1.

17:52
Nový prezident odjel zpátky na Vysočinu, čeká ho odpočinek

Po vítězství v prezidentské volbě odjel v neděli odpoledne Miloš Zeman zpět na svoji chalupu na Vysočinu. Tentokrát s ním do Nového Veselí na Ždársku odjela ale i policejní ochranka. Do Prahy se vrátí ve čtvrtek, kdy začne plánovat svůj další program.

18:15
Nejlepší víkendové články

Miloš Zeman míří na Hrad. Přečtěte si to nejzajímavější z rozhodujícího druhého kola přímé volby prezidenta.

Přehled prezidentského víkendu čtěte ZDE

18:19
Prezident Zeman na Facebooku

Prezident Miloš Zeman už má více než 5000 liků na Facebooku. Nová hlava státu poděkovala voličům za více než 2 700 000 hlasů.

19:28
ČSSD chce smíření se Zemanem

Vedení sociální demokracie se bude snažit zahladit spor s novým prezidentem Milošem Zemanem. Ten se na některé špičky ČSSD rozzlobil poté, co se v roce 2003 nestal hlavou státu kvůli tomu, že jej nepodpořili někteří sociální demokraté v čele s Vladimírem Špidlou a Stanislavem Grossem. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Zemana už pozval na březnový sjezd strany.

20:10
Iniciativa proti Zemanovi

Miloši Zemane, nejste a nikdy nebudete můj prezident, vzkazuje nově zvolené hlavě státu několik desítek osobností veřejného života. Iniciativu podepsali mimo jiné umělci, intelektuálové a lidé z okruhu bývalého prezidenta Václava Havla. "Zvítězit pomocí lží a estébáckých metod je Pyrrhovo vítězství," sdělila režisérka Monika Le Fay.

Prohlášení podepsali lidé z různých oblastí, například bývalý Havlův tajemník Vladimír Hanzel, kněz Ladislav Heryán, hudebníci Roman Holý a Jaroslav Hutka, herci Jan Kašpar, Oldřich Navrátil a Veronika Žilková, režisérka Olga Sommerová, architekt Bořek Šípek, ředitel galerie Dox Leoš Válka či historik Petr Placák. Le Fay doplnila, že lidé se také připojují k založené stránce na sociálních sítích.

20:18
Nápis na soše svatého Václava v Praze

Výsledky voleb mají dozvuky i na Václavském náměstí v Praze. Na pomník svatého Václava v centru Prahy někdo po oznámení výsledků prezidentských voleb nalepil papír s nápisem "Odpusť svému národu jeho blbost".

20:30
Konec on-line přenosu

Vážení čtenáři,

prezident Miloš Zeman odjel na Vysočinu, my pro dnešek ukončujeme on-line reportáž.

Děkujeme za pozornost.

Redakce