Hlavní momenty prezidentských voleb

Výsledky - S náskokem zvítězil Miloš Zeman, když získal 54,8 procenta hlasů. "V prezidentské kampani proti sobě hrála Sparta a Slavie. Teď nastupuje hra za národní mužstvo České republiky," uvedl Zeman.

Schwarzenberg uznal porážku - "10 procent je jasný rozdíl. Zvítězil Miloš Zeman, což uznávám," řekl Schwarzenberg svým podporovatelům a novinářům.

Kritika médií - "Chtěl bych poděkovat těm českým médiím, která stála na straně mého protikandidáta. Jejich mírně řečeno zaujatá kampaň přesvědčila voliče, aby volili mě," řekl Zeman.

Předčasné volby? Nastupující prezident Miloš Zeman si myslí, že by se měly co nejdříve konat předčasné volby. V rozhovoru v České televizi uvedl, že nynější vláda se opírá o stranu LIDEM, kterou nikdo nevolil. Je to prý jeho občanský názor, který ale jako prezident nebude skrývat.

Všechny podstatné události z prvního dne volebního finále najdete v naší páteční on-line reportáži ZDE.

 

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
08:20
Vítáme vás v on-line reportáži z druhého dne prezidentského finále

Dobré ráno. Dnes, přesně ve 14:00, se v Česku zavřou volební místnosti a za několik málo hodin bude jasné, kdo bude pro příštích pět let prezidentem. Zda bývalý premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman, nebo předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

IHNED.cz vás posledním dnem prezidentské volby provede v on-line reportáži. Přineseme vám aktuální zpravodajství, zajímavé fotografie, reportáže, komentáře a glosy či rozhovory.

08:32
Sázkové kanceláře stále favorizují Zemana

Živé sázení na budoucího prezidenta, které začalo spolu s otevřením volebních místností, kurzy příliš neovlivnilo. Pro bookmakery sázkových kanceláří zůstává favoritem Miloš Zeman.

U Tipsportu, Fortuny a Chance si na něj mohli zájemci v osm hodin večer vsadit ve shodném kurzu 1,45:1. Bookmakeři všech tří konkurentů se shodli také v šancích Karla Schwarzenberga, když mu přisoudili kurz 2,37:1. Pouze u SynotTipu se mírně liší, přesto i tato společnost favorizuje Miloše Zemana kurzem 1,55:1, Karel Schwarzenberg kurzem 2,15:1 zaostává.

Více o tom, jak se na oba kandidáty sází, si můžete přečíst ZDE.

08:33
Na volby dohlíží i pozorovatelé z OBSE

Na průběh a demokratičnost prezidentských voleb dohlíží 6 pozorovatelů z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Členové pozorovatelské mise mají právo v průběhu hlasování i sčítání hlasů navštívit jakoukoliv volební místnost. Na některých místech tak činnost komisí budou sledovat odborníci z Itálie, Makedonie, Kanady, Polska a Španělska.

08:34
Kdy budeme znát vítěze?

Drtivá většina výsledků by měla být podle odhadů statistického úřadu k dispozici do 16:00.

08:37
V pátek se blížila účast až k 50 procentům

Srovnatelný nebo mírně vyšší zájem o volby než v prvním kole zaznamenali volební komisaři v pátek ve Středočeském kraji, kde se nejčastěji volební účast pohybuje kolem 40 procent.

K 20:00 byl největší zájem o volby v Kolíně a Kutné Hoře, kde odhlasovalo 44 a 45 procent voličů. Účast mezi 40 a 45 procenty zaznamenali komisaři v Nymburku.

V Libereckém kraji přišlo 47 procent voličů. Zájem je srovnatelný s prvním kolem.

08:38
V zámoří šlo volit víc lidí než před 14 dny

Ve Spojených státech a v Kanadě se druhého kola první přímé volby českého prezidenta zúčastnilo kolem 660 voličů, což je více než před 14 dny v kole prvním. Tehdy svůj hlas odevzdalo 525 lidí.

Nejvíce voličů nyní přišlo na konzulát v New Yorku, kde hlasovalo přes 250 lidí oproti 158 před dvěma týdny.

08:42
Takhle hlasovali oba kandidáti

Takhle volili oba kandidáti. Lze snadno rozpoznat, který je který. Jak známo, bez obálky a tedy neplatně hlasoval Karel Schwarzenberg.

Foto: ČTK

08:42
"Volte proti lžím" nahradilo sporný inzerát v Blesku

Sporný inzerát, za jehož publikováním stojí bývalý důstojník StB Vladimír Zavadil, již v dnešním Blesku není. Nahradil ho velký inzerát volebního týmu Karla Schwarzenberga s nápisem "Volte proti lžím".

09:07
SME: Karel Schwarzenberg vystrašil Fica výrokem o Benešovi

Velký ohlas má prezidentská volba na Slovensku. Deník SME si přeje, aby zvítězil Karel Schwarzenberg. "Aj keby Karel Schwarzenberg dnes prehral, ku cti mu slúži, že výrokom o Benešovi vystrašil Fica," komentuje volbu Peter Schutz. Deník Pravda si zase všímá, že československé pohraničí volí Miloše Zemana a přináší reportáž z obce Sidonia.

09:10
Zadavatel inzerátu v Blesku bývalý důstojník StB Zavadil pro iDnes: Jsou to jen výroky z televize

Novináři ze serveru iDnes.cz se ptali zadavatele nelegálního inzerátu právníka Vladimír Zavadila, proč si tuto reklamu objednal.
"Je tam uvedeno pouze to, co bylo uvedeno ve čtvrtek 17. ledna ve 20:00 na ČT1. Nic víc, nic míň. Byla to debata mezi prezidentskými kandidáty. Nemá to nikoho ani urážet, ani to nemá nikoho žádným způsobem poškozovat. To tam bylo opravdu řečeno. Jestli se někdo potom omluvil, nebo neomluvil, to už nevím," uvedl pro server iDnes.cz Zavadil.

09:17
Londýn: Češi nás kvůli plackám se Schwarzenbergem spontánně navigovali k ambasádě

Čtenářka IHNED.cz Anna Mašátová, která je v Londýně na studentské výměně Erasmus, popisuje volbu prezidenta v hlavním městě ostrovního státu:

"Na české ambasádě v Kensigtonu jsem volila již v prvním kole. Zařízení volebního průkazu na Praze 15 trvalo jen několik minut. Tento týden mě navštívili rodiče, byli jsme proto volit dohromady dnes odpoledne, kolem čtvrté hodiny odpoledne.

Atmosféra byla velmi přátelská. Vzhledem k tomu, že jsme na sobě měli placky s Karlem Schwarzenbergem, navigovali nás spontánně cestou na ambasádu Češi jdoucí od voleb.

Komise byla velmi přijemná a vtipná, pohled do zaplněných košů na vyhozené hlasovací lístky za plentou jasně naznačil, že Londýn volí Karla. V místnosti jsme sice byli sami, za námi už ale spěchala k volbám trojice slečen."

09:18
Je to lež, řekl o inzerátu v Blesku Schwarzenberg

V pátek odpoledne uspořádal Karel Schwarzenberg v sýkořické hospodě tiskovou konferenci, na které se ohradil proti inzerátům v deníku Blesk. Videozáznam pořídil fotograf HN Lukáš Bíba kamerou, umístěnou přímo na svém fotoaparátu.

09:39
TAZ: Vyhraje-li české prezidentské volby Zeman, zvítězí lež

Pokud v prezidentských volbách vyhraje Miloš Zeman, měl by heslo na prezidentské standartě změnit z "Pravda vítězí" na "Lež zvítězila". Píše to v komentáři k českým volbám berlínský deník TAZ. Negativně bývalého premiéra hodnotí i list Rheinische Post, podle něhož Zeman představuje korupční systém, který se od dob jeho vlády v Česku až epidemicky rozšířil.

"Ať už se dostane nahoru, nebo ne: Zemanova cesta na Pražský hrad je dlážděna lžemi. Lžemi o jeho protikandidátovi Karlu Schwarzenbergovi a jeho rodině, lžemi o vlastních zásluhách. Stejně jako Václav Klaus je Zeman symbolem českého postkomunismu, který nezná morálku, ale jen prebendy," soudí komentátorka TAZu.

09:46
Trestní oznámení i kvůli spojování Schwarzenberga s mafiánem Františkem Mrázkem

Trestní oznámení nepadají jen kvůli volebnímu inzerátu v Blesku. Právní zástupce občanského sdružení obětí pracovního tábora Minkovice Jiří Kubík tvrdí, že podal trestní oznámení kvůli článku internetového serveru První zprávy, který spojuje Schwarzenberga s pražským kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem. Autorem článku je Adam B. Bartoš, který před časem chybně přiřkl vlastnictví rakouského sídla Hardegg rodině manželky Schwarzenberga.

09:54
Lyžaři pomohou překonat na jihu Čech 100procentní volební účast

Volební účast v některých jihočeských obcích patrně překoná hranici 100 procent. Jedná se především o místa v blízkosti lyžařských středisek, kde počet voličů zvyšují rekreanti s voličskými průkazy.

"My jsme raději předešli tomu, co se stalo na Modravě," uvedl starosta Kvildy na Prachaticku Václav Vostradovský. Právě v nedaleké Modravě na Klatovsku v pátek volební lístky došly a obec je musela doplnit. Podle něj devět z 10 lidí, kteří k urně na Kvildě přijdou, volí na průkazy.

10:05
Komentátor HN Petr Honzejk: Když prezidenta vybírá StB

Petr Honzejk, komentátor HN: Volební kampaň není nedělní škola. Patří do ní tvrdost, očerňování protikandidátů, jistá míra manipulace. Ale jde právě o onu míru, která vytyčuje hranici mezi legitimní snahou zvítězit a nízkou hrou ve stylu „každá rána dovolená".

Inzerát v Blesku je formou, obsahem i zacílením v jádru stejný, jako slavný text Rudého práva „Kdo je Václav Havel,"

Celý kometář Petra Honzejka si přečtěte ZDE.

10:15
Vnitro: všechny zkontrolované průkazy jsou zatím platné

Ministerstvo vnitra zatím nezaznamenalo žádný neplatný voličský průkaz. ČTK to dnes řekl mluvčí úřadu Pavel Novák. Vyvrátil tak tvrzení ČRo Radiožurnálu, který uvedl, že se jeden zfalšovaný voličský průkaz objevil v Havlíčkově Brodě. "Ověřoval jsem to před chvílí, ukázalo se, že to je normální platný voličský průkaz," řekl Novák.

10:33
Jaromír Soukup byl čtyři roky členem představenstva firmy, která si objednala inzerát v Blesku

Mediální agentura Mindshare, kterou si objednal bývalý poručík StB Vladimír Zavadila, se v prohlášení zveřejněném na Faceboooku za inzerát omluvila Schwarzenbergovi "i všem občanům České republiky".

Uvedla, že bylo zneužito jejích služeb. Inzerci prý objednala agentura IMAGE CZ, která Mindshare neoznámila, že se jedná o inzerci namířenou proti jednomu z prezidentských kandidátů. "Obsah inzerátu byl pak dodán zadavatelem přímo do vydavatelství Ringier Axel Springer CZ, což je postup obvyklý u všech více než 50 klientů agentury Mindshare," uvedla Mindshare, která chce podniknout veškeré kroky na ochranu svého dobrého jména.

Členem představenstva společnosti IMAGE CZ a. s. byl čtyři roky i mediální magnát Jaromír Soukup. Tohoto faktu si všiml Ondřej Kudra  z časopisu Respekt.

10:37
Euobserver: V Bruselu poteče šampaňské

Zahraniční média sledují českou volbu prezidenta. "Zdá se, že nezáleží na tom, kdo z kandidátů vyhraje. Tak jako tak poteče v Bruselu šampaňské," píše se v komentáři na webu Euobserver s kritikou euroskeptického Václava Klause.

10:40
Hackeři údajně opět napadli web Karla Schwarzenberga

Tým Karla Schwarzenberga zaznamenal další hackerské útoky. V sobotu to oznámil mluvčí Schwarzenbergovy kampaně Marek Pražák.

"Kvůli hackerským útokům zmizelo několik událostí na facebooku (například "Jdu volit Karla v druhém kole") a přerušilo se propojení mezi facebookem a webovými stránkami www.volimkarla.cz," uvedl Pražák.

10:44
"Ne madam, na Opencard opravdu volit nemůžete," sdělila na Praze 6 volební komise

Robert Břešťan, šéfkomentátor týdeníku Ekonom popisuje situaci na Praze 6: Volební místnost, Praha 6. Zájem o volby je poměrně velký, ale ne všichni zájemci uspějí. Bez občanky se totiž volit nedá a komise je neústupná: "Ne, madam, na Opencard opravdu volit nemůžete. To by bylo jako jízda na černo."

10:55
SME chválí Schwarzenberga

Napjatě sledují české volby také na Slovensku. "I kdyby dnes Schwarzenberg prohrál, je mu ke cti, že výrokem o Benešovi vystrašil Fica," píše v komentáři deník Sme.

10:59
Jan Klesla : V Lánech je hojná účast. Aby ne, když si vybírají souseda.

Redaktor HN Jan Klesla informuje o situaci v Lánech: Volební okrsky v sidle českých prezidentů hlasí hojnou účast, už včera překročili padesát procent. V minulých volbách volilo 1000 z 1600 registrovaných voličů. Dnes ale není divu, když si vybírají souseda.

11:06
Masarykovská tradice, nebo vulgární papalášství?

Slovenské Hospodárské noviny české volby komentují s tím, že se rozhoduje, zda má Česko reprezentovat masarykovská tradice a havlovský étos, na které navazuje Karel Schwarzenberg, nebo tradice vulgárních papalášů komunistické éry a mafiánsko-tunelářský étos Václava Klause, zastoupený Milošem Zemanem.

11:43
Pivem proti Zemanovi

Jedna z restaurací v pražských Hlubočepech nasadila do voleb mocnou zbraň.

Zdroj: Facebook

11:44
Ústecko: už teď přišlo k volbám o tři procentní body víc voličů, než v prvním kole

V Ústeckém kraji mají voliči o souboj Miloše Zemana (SPOZ) a Karla Schwarzenberga (TOP 09) větší zájem než o první kolo prezidentských voleb, kdy v regionu přišlo volit pouze 52,66 procenta lidí. V jednom z okrsků v centru Ústí nad Labem přišlo k dnešním 11:00 už odhadem 54 procent voličů. "Zájem je obrovský. Už v pátek jsme překonali celkovou účast z prvního kola," řekla ČTK členka volební komise v okrsku, který měl v prvním kole volební účast 40 procent.

12:00
Z Facebooku zmizely události na podporu Schwarzenbegra

Ze sociální sítě Facebook dnes, v poslední den prezidentských voleb, zmizelo několik událostí, které podporovaly kandidáta Karla Schwarzenberga. Dohledat tak nelze třeba událost Jdu volit Karla v druhém kole, ke které se přihlásilo 170 000 lidí, řekl ČTK David Gaydečka ze Schwarzenbergova volebního týmu. Podle něj jde o hackerský útok.

12:03
Pirát ve volební komisi

Všichni neberou volby smrtelně vážně. Ve volební komisi na Praze 9 sedí i pirát.

FOTO: ČTK

12:21
V Plzni se objevil podezřelý voličský průkaz

Volební komisaři v Plzni prověřují jeden podezřelý voličský průkaz. Zatím není zcela jasné, jestli jde o volební podvod.

"Nemohu potvrdit ani vyvrátit, zda jde přímo o falešný průkaz. Zatím to prověřujeme. Text na něm je ale zjevně okopírovaný," řekl IHNED.cz Roman Matoušek z plzeňského magistrátu.

Průkaz předložila žena, na jejíž jméno byl jeden voličský průkaz skutečně vydán. Před volební komisí navíc musela předložit i občanský průkaz na stejné jméno.

12:41
Miloš Zeman bude sledovat výsledky z Top Hotelu Praha

Top Hotel Praha, kde bude sčítání výsledků sledovat Miloš Zeman, se chystá na závěrečnou "show".

12:45
Podpora na poslední chvíli. Vnučka amerického prezidenta Eisenhowera by volila Schwarzenberga

Volební týmy se stále snaží nalákat nerozhodnuté voliče na podporu známých lidí, přestože do uzavření volebních místností zbývá jen něco málo přes jednu hodinu.

"Karel Schwarzenberg bude pokračovat v tradici muže, kterého velice obdivuji, v tradici prezidenta Václava Havla. A Česká republika bude ve svobodě a demokracii ekonomicky vzrůstat." uvedla Susan Eisenhowerová, vnučka amerického prezidenta Dwighta Eisenhowera.

12:49
Pražské Modřany: Kvůli mrazu přišlo méně voličů. Staří lidé zůstali raději doma

Redaktorka serveru IHNED.cz Hana Němečková popisuje situaci ve vilové části pražských Modřan: Účast tu je zatím kolem 60 % a zřejmě to tak i zůstane. Žijí tu hlavně starší lidé a podle komise jich hodně zůstalo doma. "Minule jsme měli dokonce přes 70 %, ale to víte, je mráz a lidé jsou nemocní s chřipkou," podotýká předsedkyně volební komise. "Minule když jsem viděla, kolik tu bylo starých lidí s berlemi... ti asi zůstali doma," dodává její kolegyně.

13:14
Fotograf HN Jan Schejbal: V koši jsem viděl jenom Zemana

Fotograf Hospodářských novin Jan Schejbal píše z Dolních Břežan v okrese Praha-východ: Ve volební místnosti jsem při vyhazování nepoužitého volebního lístku nahlédl do koše určeného pro tyto účely a neviděl tam nic jiného než: Ing. Miloš Zeman.

Podobnou zkošenost zažil i redaktor IHNED.cz Matěj Smlsal, který volil na Praze 3: Při odchodu z volební místnosti potkávám na chodníku několik zmačkaných hlasovacích lístků se jménem Miloš Zeman.

13:21
Podpořit Karla Schwarzenberga přijela do Prahy jeho manželka, děti i vnoučata

Do Prahy včera přijela podpořit Karla Schwarzenberga celá jeho rodina, včetně manželky Therese, syna Johannese a dcery Lily. Ta přijela i s dětmi. „Přijeli jsme ho podpořit všichni, má tu celou rodinu, včetně vnoučat," řekla Gerda Neudecková, vídeňská tajemnice Schwarzenberga, která pro něj pracuje už 27 let a nyní je také v Praze.

13:27
Malou místnost vystřídal velký sál s občerstvením

Redaktorka IHNED.cz Lucie Zelinková píše z Top Hotelu Praha: V pražském top hotelu začíná být pomalu rušno, v press centru se začínají hromadit novináři, kterých je ohlášeno okolo 170 z celé republiky i zahraničí. Účast avizovali kolegové ze Slovenska, BBC News nebo Reuters.

Oproti prvnímu kolu voleb, kdy se všichni novináři tísnili v malinké místnůstce se třemi stolečky, je dnes pro média vyhrazen celý velký sál se stoly s občerstvením, sálem se pohybuje noblesně oblečený personál chystající stoly s rautem. Hotel působí, jako by se chystal na velké oslavy.

13:30
U Schwarzenberga čeká dvacítka novinářů na akreditaci

Redaktor IHNED.cz Matěj Smlsal zamířil do pražského paláce Lucerna, kde má sídlo štáb Karel Schwarzenberg: "Před kavárnou v pražské Lucerně stojí frontu asi dvacet novinářů a řada neustále narůstá. Jsou to novináři, kteří čekají na akreditaci. Na stolečcích leží ještě skoro 200 press karet."

13:47
Miroslav Šlouf přijel do Top Hotelu Praha, před novináři utekl

Ve volebním štábu Miloše Zemana se mezi novináři pohybuje Miroslav Šlouf, píše redaktorka IHNED.cz Lucie Zelinková. "Na Miroslava Šloufa se okamžitě vrhli novináři a kameramani. Šlouf před nimi utekl," doplňuje.

Zdroj: Česká televize

13:50
Deset minut do konce

Do konce 2. kola historicky první přímé volby českého prezidenta zbývá 10 minut. Volební štáby s kandidáty budou výsledky sledovat v pražské Lucerně a Top Hotelu Praha.

13:51
Prezident Klaus zjistí nástupce v Chile

Prezident Václav Klaus zjistí jméno svého nástupce v Latinské Americe, kde je na zahraniční návštěvě. V úřadu prezidenta Klaus skončí 7. března.

13:55
Karel Schwarzenberg dorazil do volebního štábu v pražské kavárně Lucerna

Karel Schwarzenberg dorazil do volebního štábu v pražské Lucerně, kde jsou již stovky jeho příznivců a novinářů.

14:00
Historicky první přímá volba prezidenta skončila

Volební místnosti se uzavřely, o jméně nového českého prezidenta je rozhodnuto. V současné době volební komise sčítají jednotlivé hlasy.

14:01
K Zemanovi dorazil Felix Slováček

Mezi novináře v Top Hotelu Praha dorazil příznivec Miloše Zemana Felix Slováček.

14:02
K Schwarzenbergovi přišla Marie Rottrová

Karla Schwarzenberga podporuje hodně umělců, v Lucerna Music Baru se objevila i zpěvačka Marie Rottrová. Redaktor IHNED.cz Jan Pavec zjišťoval, jaké šance dává svému favoritovi.

Jak to dnes dopadne?
Vyhraje Karel Schwarzenberg!

Troufnete si tipnout, kolik procent může dostat?
To ne, ale mohlo by to být těsné.

Může panu Zemanovi uškodit jeho negativní kampaň?
Uvidíme, u některých lidí určitě ano.

14:03
Komentátor Petr Honzejk tweetuje

Mám radši fotbal... píše komentátor Petr Honzejk na Twitteru.

 

14:04
Miloš Zeman je v pražském Top Hotelu

Kandidát na prezidenta Miloš Zeman už dorazil do pražského Top Hotelu, kde bude sledovat výsledky voleb.

14:06
Karel Schwarzenberg je v Lucerně

Také Karel Schwarzenberg je už mezi svými ve volebním štábu v pražské Lucerně. "Díkybohu jsem se dneska dobře vyspal," prohlásil Schwarzenberg. Těsnému výsledku podle něj vše nasvědčuje. Když prohraje, bude prý muset utěšovat své stoupence.

14:07
Schwarzenberg v případě úspěchu nerezignuje hned

Pokud se stane prezidentem, nerezignuje Schwarzenberg na vládní funkce okamžitě. Jel by se ještě v úterý rozloučit s ministry zahraničí EU.

14:08
Zemanovi hosté mají šály a kovbojské klobouky

Sčítání hlasů započalo, mezi novináře se v Zemanově volebním štábu začínají mísit hosté, někteří s šálami se Zemanovou podobiznou okolo krku a bílými kovbojskými klobouky. Vesele debatují u stolů s rautem.

14:09
Dcera Kateřina po otcově boku

Do volebního štábu doprovodila svého otce Miloše Zemana jeho dcera Kateřina.

14:12
Průzkum agentury mírně favorizoval Zemana

Svůj průzkum obliby finalistů oznámila před druhým kolem jen agentura ppm factum. Podle ní týden před volbami těsně vedl Zeman, který podobně těsně vyhrál před Schwarzenbergem i první kolo. Bookmakeři původně favorizovali vicepremiéra, od neděle se ale pod vlivem vsazených částek přikláněli k expremiérovi.

14:13
Glosa komentátora týdeníku Ekonom Roberta Břešťana

Je rozhodnuto. Jen zatím ještě nevíme jak... Ale o stylu, jakým se bude nový prezident prezentovat, dokonale vypovídá už samo místo, kam se kandidáti a jejich věrní uchýlili: Top Hotel versus Lucerna.

14:13
První cesta nového prezidenta? Slovensko

Schwarzenberg uvedl, že by jeho první cesta ve funkci hlavy státu vedla na Slovensko. "Když se stanu prezidentem, tak po slibu - Bratislava," řekl. Stejně tak v době volební kampaně hovořil i kandidát Miloš Zeman. I on by na první zahraniční návštěvu jel k nejbližším sousedům.

14:15
První sečtený okrsek - Ohaveč

Prvním sečteným okrskem je Ohaveč v okrese Jičín, kde volilo necelých 70 procent lidí. Vyhrál tu Karel Schwarzenberg.

14:18
Glosa komentátora Jiřího Leschtiny: Zeman už nemusí nic skrývat

Důchodce z Brd Miroslav Šlouf dorazil do volebního štábu důchodce z Vysočiny. Jak je vidět, Miloš Zeman usoudil, že už nemusí lhát a nic skrývat.

14:18
Zemana přišel podpořit exministr Grégr

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr přišel podpořit svého někdejšího šéfa Miloše Zemana. Čestný předseda Strany práv občanů - Zemanovců jej řadí mezi přátele a spolupracovníky.

14:20
Herec Navrátil: Kníže je kvůli neplatnému hlasu trouba

Herec Bořivoj Navrátil přišel podpořit svého favorita Karla Schwarzenberga do pražské Lucerny. A v malém rozhovoru s redaktorem IHNED.cz Matějem Smlsalem si nebere servítky.

Kdo byl podle vás během této dvoutýdenní kampaně přesvědčivější?

To je jasné, že pan kníže. Protože to je člověk pravdivý odshora až dolů. Já nejsem žádný fanatik, ale on je pro mě jasný. Kdežto Zeman prostě lže od rána do večera a od večera do rána. A mně je s ním i nepříjemné mluvit. Já měl jít na nějaký mítink a položit mu otázku. Po mně to chtěli. A já řekl, že tam nepůjdu, protože je mi nepříjemné mu pokládat otázky.

Mohl Karlu Schwarzenbergovi uškodit fakt, že vhodil do urny neplatný volební hlas?
Kdyby trošku chtěli taktizovat, tak řeknou, že není etické házet lístek sám sobě. Ale on, trouba, po pravdě řekl, že tam bylo moc světla.

Když vyhraje Miloš Zeman, bude to podle vás taková tragédie?
Horší než Václav Klaus už to být nemůže. Jedině kdyby to byl Klement Gottwald.

Když vyhraje Karel Schwarzenberg, jak budete trávit večer?
Když vyhraje, tak to mohutně oslavíme.

A když prohraje?
Tak to taky oslavíme.

14:23
Po sečtení prvního procenta vede Zeman

Po sečtení jednoho procenta volebních okrsků vede Miloš Zeman se zhruba 60 procenty. Jako první se do databáze Českého statistického úřadu dostávají údaje z malých obcí a okrsků.

14:25
Fronty na místo v Lucerně

Lucerna Music Bar je nabitý hosty, odhadem tu může být 300 lidí. Zatím tu vládne jemný šum, žádné výrazné emoce vidět nejsou. Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová výsledky zatím nechce komentovat. "To se ještě může posunout o 15 procent, sečetlo se málo okrsků," říká reportérovi IHNED.cz Janu Pavcovi.

Zpravodaj IHNED.cz Matěj Smlsal zase hlásí, že do Lucerny se chtějí dostat další desítky lidí, stojí ve frontě.

14:27
Odhad čtenářů IHNED.cz: Těsné vítězství Schwarzenberga

Ve čtvrtek jsme oslovili naše čtenáře na sociálních sítích Facebook, Twitter a Google+, aby se pokusili odhadnout výsledky druhého kola prezidentské volby. Na otázku, kolik procent a proč získá vítěz, jsme od čtenářů dostali několik stovek odpovědí. Z nich vyplývá, že by měl těsně vyhrát Karel Schwarzenebrg s 51,58 % hlasů (median 52 %). Většina odpovědí je zdůvodněna arogancí Miloše Zemana, slušností Karla Schwarznberga a očekávanou vysokou volební účastí mladých lidí.

14:28
V Belgii přišlo k volbám o stovku víc lidí

V Bruselu, v němž sídlí hlavní instituce Evropské unie a kde žije několik tisíc Čechů, přišlo ke druhému kolu prezidentských voleb zhruba 700 Čechů. To je zhruba o stovku více než v prvním kole, řekla ČTK konzulka v Belgii Hana Pešková.

14:29
Praha přála Schwarzenbergovi, venkov Zemanovi

V Praze je sečtený první volební okrsek. Vede Karel Schwarzenberg se 66 procenty. Po pěti procentech sečtených okrsků je na tom ale lépe Miloš Zeman, kterého v nich volilo 60 procent lidí.

14:31
Zemanovi hosté: Grégr, Balvín, Kučera...

Ve volebním štábu Miloše Zemana se setkali někdejší ministr průmyslu a obchodu v Zemanově vládě Miroslav Grégr (vpravo), někdejší šéf České televize a hudební televize Óčko Jiří Balvín (vlevo) a bývalý poslanec ČSSD Miloslav Kučera (uprostřed).

14:33
Sečteno 10 procent okrsků

Po sečtení 10 procent volebních okrsků zatím stále vede Miloš Zeman s 59,74 procenta před Karlem Schwarzenbergem, kterého v nich volilo 40,25 % lidí.

Mnohde už mají sečteno 100 % hlasů. Patří mezi ně například Švihov na Klatovsku, kde volilo 30 ze 40 registrovaných voličů.

14:33
Východ, nebo západ? Miroslav Kalousek o prezidentské volbě
14:35
Komentátor Petr Honzejk: Zemanovo vedení půjde těžko stáhnout

Zemanovo vedení půjde těžko stáhnout. Po sečtení deseti procent hlasů vede o 120 tisíc hlasů. S nadsázkou: Aby Schwarzenberg nakonec vyhrál, musela by mít Praha asi tak tři miliony obyvatel. 

14:36
Glosa komentátora týdeníku Ekonom Roberta Břešťana

Navzdory malému procentu sečtených hlasů: už nyní jsou poměry v jednotlivých krajích dosti vychýlené ve prospěch Miloše Zemana. Zlínský: 65 : 35, Moravskoslezský 72 : 28, Olomoucký 70 : 30, Ústecký 64 : 36, Vysočina 65 : 35... České kraje jsou už trochu vyváženější, ale přesto s přvahou voličů Miloše Zemana. Pokud tohle dokáže Schwarzenberg překonat závěrečným finišem (zejména ve velkých městech), měl by mu to závidět i Usain Bolt.

14:36
Ministr Kalousek je v Lucerně

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek je mezi příznivci svého stranického kolegy v Lucerně. Podle něj je potřeba co nejdříve vyvětrat odér estébáckých lží, xenofobie a náckovství vypuštěný před druhým kolem prezidentské volby.

14:38
Ovlivnila zima účast voličů ve výběru prezidenta?

Česko zažilo zatím nejchladnější noc letošní zimy. V noci klesly teploty pod -20 °C, a to nejen na horách, na některých místech se mráz dostal až k hodnotám -30 °C.

Na snímku ČTK je busta T. G. Masaryka na pomníku obětem světových válek v Lysé nad Labem - Litoli. Bude další prezidentská busta s tváří Miloše Zemana, nebo Karla Schwarzenberga?

14:40
Průzkumy a předpovědi přejí Zemanovi

Podle matematického modelu ČTK by mohl Miloš Zeman získat kolem 56 procent hlasů. Stal by se tak nástupcem Václava Klause, kterému končí mandát 7. března. Právě i Václav Klaus Miloše Zemana nepřímo podporoval.

14:42
Zpěvák Hůlka: Překvapila mě agresivita

Mezi příznivce Miloše Zemana dorazil zpěvák Daniel Hůlka. Redaktorovi serveru IHNED.cz Ondřeji Šafránkovi řekl, že je přesvědčený, že Zeman vyhraje. "Trochu se teda bojím, ale věřím tomu."

A výsledek?

To vůbec netipuji, ale myslím, že to bude dost těsné.

Co říkáte na vyhrocenost kampaně před druhým kolem?

Já musím říct, že mě ta agresivita v některých případech až překvapila. Přijde mi to docela škoda a zbytečné. Spíš bychom měli být rádi za tu možnost, že si můžeme zvolit prezidenta přímo. Nepochopil jsem to.

Setkal jste se s nějakými útoky kvůli svojí podpoře?

Jo, setkal jsem se s nějakými útoky, ale nebylo to žádné vyhrožování, že mi někdo něco udělá, spíš takové sprosťárničky.

A co si myslíte o aféře Martina Dejdara?

To mi přišlo úplně nepochopitelné. Navíc od pana Stránského, který je velký antikomunista. A tohle bylo chování, jako když byli bolševici u moci.

14:45
30 procent sečteno - stále vede Miloš Zeman

Po sečtení 30 procent volebních okrsků vede Miloš Zeman, který zatím nasbíral 58 procent - to znanemá 561 982 hlasů. Karel Schwarzenberg má 41,32 procenta, tedy 395 860 hlasů.

14:48
Postřehy ze Zemanova štábu

Během sčítání hlasů je ve volebním štábu Miloše Zemana klid. Lidé se baví mezi sebou, obědvají, část sleduje s pivem v ruce či bramborovým salátem sčítání hlasů na velké obrazovce.

"Už to pomalu začíná, deset procent, to je nic," ustaraně komentují Zemanovi příznivci klesající procento hlasů pro jejich kandidáta.

14:51
Špaček: Krucinál, není to o tom, jestli někdo vhodil neplatný lístek

Mezi podporovatele Karla Schwarzenberga patří od začátku i bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček. Redaktor IHNED.cz Matěj Smlsal se ho ptal na kampaň i neplatný lístek.

Kdo byl podle vás v předvolební kampani přesvědčivější?
Televizní debaty rozhodně nejsou doména Karla Schwarzenberga. Je to člověk slušný, který je spíše pro věcnou debatu, a ne pro křiklounské urážlivé scény. Chápu, že každá televize si chtěla urvat co největší maso, ale obyvatele to vyčerpalo.

Jaký je váš reálný tip na výsledek?
Nemohu tipovat, z Prahy je zatím sečteno pouze jedno procento. A to je to, co může zvrátit oba diagramy.

Nemohl Karlu Schwarzenbergovi uškodit fakt, že vhodil neplatný lístek?
To jsou jen mediální legrácky, média si to ráda vyfotí. Ale ten jeden hlas nehraje roli. Jestli Karel umí, nebo neumí volit, to je fakt to poslední na něm. A to je přesně to, co poutá pozornost. Tady chybí věcná debata o tom, jak by měl vypadat tento stát. Není to krucinál o tom, jestli někdo hodil lístek v obálce, nebo ne.

14:53
50 procent sečteno: 1. Zeman, 2. Schwarzenberg

Bývalý premiér Miloš Zeman získal po polovině sečtených okrsků 57,7 % a přesáhl tak milion voličů. Druhý zůstává ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, kterému dalo hlas 779 159 lidí, to znamená 42,37 procenta.

14:57
Velký zájem o volby byl v Německu

V Německu volilo ve druhém kole prezidentských voleb téměř dvakrát více Čechů než v prvním, celkem 735 lidí. Obrovský zájem byl v Mnichově.

14:58
Zeman pravděpodobně Schwarzenberga porazil

V současnosti prakticky neexistuje možnost, aby Karel Schwarzenberg Miloše Zemana porazil. Pokud bude zachován současný trend, Zeman získá kolem 55 procent hlasů. Zeman mimo jiné drtivě vede v Moravskoslezském kraji, který je jedním z nejlidnatějších.

14:59
V Lucerně začíná vládnout blbá nálada

Nevypadá to dobře, zní z Lucerna Music baru. "Už je tu téměř k nehnutí, bar je plný Schwarzenbergových příznivců a další stále přicházejí," hlásí z místa redaktor IHNED.cz Matěj Smlsal.

15:02
60 procent hlasů: Zeman si zatím nenechal vzít prvenství

Ani po sečtení 60 procent hlasů se pořadí kandidátů v přímé volbě prezidenta nezměnilo. Miloš Zeman těsně vítězí nad Karlem Schwarzenbergerem, a to v poměru 57,28 : 42,71 procenta.

15:04
Glosa komentátora Petra Honzejka

Dynamika vývoje hraje pro Karla Schwarzenberga. Velká města dotáhnou knížete k čestné porážce.

15:04
Příznivců Zemana je v hotelu méně

O přeplněnosti Zemanova štábu příznivci se - na rozdíl od Lucerna Music baru - mluvit nedá. Příznivci tu jsou, o davech a frontách se ale nedá mluvit.

15:06
Přítomnost Šloufa některým Zemanovým příznivcům vadí

Někteří ze Zemanovců jsou rozčarovaní z přítomnosti Miroslava Šloufa ve volebním štábu. „Jeho příchod mě velmi překvapil," řekl náměstek zlínského hejtmana Lubomír Nečas (SPOZ).

Mnozí jeho spolustraníci jsou z toho podle něj rozladění. Naopak bývalý ministr zahraničí Jan Kavan redaktorce IHNED.cz Lucii Zelinkové odpověděl, že ho Šloufova přítomnost nepřekvapila.

15:07
Lidé z volebních štábů sledují výsledky před obrazovkou

Dramatické finále sčítání výsledků očekávají Schwarzenbergovi příznivci v pražském Lucerna Music Baru. "Dokud můžu být optimistou, tak jím jsem," řekl ČTK například ekonom Tomáš Sedláček. V podzemním sále, před nímž na vstup čeká dlouhá řada lidí, je například hudebník Michael Kocáb, někdejší mluvčí Václava Havla Ladislav Špaček či na vozík upoutaný herec Jan Potměšil.

Také podle redaktorky IHNED.cz Lucie Zelinkové Zemanovi příznivci před velkou obrazovkou sledují výsledky voleb.

15:07
Glosa komentátora Petra Honzejka

Jako sudeťák, což Miloš Zeman považuje, na rozdíl ode mě, za nadávku, si dovoluji upozornit, že v Jablonci nad Nisou (Gablonz a. N.) vede Karel Schwarzenberg. Meteorologické podmínky asi zkomplikovaly distribuci deníku Blesk v našem regionu....

15:10
70 procent hlasů: Zeman má mírně navrch

Je sečteno 70 % hlasů. Miloš Zeman má 1 666 130 hlasů,tedy 57 % a Karel Schwarzenberg má 1 256 038 hlasů, 43 %.

Miloš Zeman vítězí na Vysočině, v Ústeckém i Moravskoslezském kraji.

15:13
Síla sociálních sítí byla podle mnohých přeceněna

Začínají se množit názory, že vliv sociálních sítí na volby není zdaleka tak silný, jak se předpokládalo.

15:13
Rozhodne Praha, myslí si Zemanovi příznivci

Příznivci Miloše Zemana vedou v hotelu Top Praha debatu, zda ještě lze prohrát volby. Obávají se výsledků v Praze a velkých městech.

15:14
Za Zemanem se přišel podívat i kosmonaut Remek

První československý kosmonaut Vladimír Remek přišel podpořit Miloše Zemana. Podle redaktorky IHNED.cz Lucie Zelinkové už příznivci skandují před obrazovkou s výsledky "Zeman na Hrad".

15:16
Komentátor Petr Honzejk glosuje

Píše mi nejmenovaný lobbista: "Vypadá to na reparát Moravy za Bílou horu."

15:16
V Lucerna Music Baru jsou nervozní

V Lucerna Music Baru začínají být příznivci Karla Schwarzenberga nervózní, mnozí už skeptičtí. S obavami sledují obrazovky České televize nebo web Volby.cz. Jiní příznivci však volby neberou tak vážně. "Já jsem se přišla opít," hlásí jedna z návštěvnic.

15:20
Dienstbierovi voliči dali hlas Zemanovi

Podle matematického modelu ČTK voliči vyřazených kandidátů volili především Zemana. Nejvíce v případě Dienstbiera, Bobošíkové a Fischera. Přednost Zemanovi ale dali i voliči Roithové. Voliči Fischerové a Sobotky naopak upřednostňovali Schwarzenberga, stejně jako voliči Franze.

15:21
Češi v zahraničí dali hlas Schwarzenbergovi

Karel Schwarzenberg ovládl hlasování Čechů v zahraničí, kde získal zhruba 80 procent. V Portugalsku a Uzbekistánu získal dokonce všechny odevzdané hlasy.

Také v Austrálili vyhrál u českých voličů s velkou převahou Karel Schwarzenberg. Získal 105 hlasů, tedy 82,03 %. Oproti tomu Miloše Zemana tu volilo pouze 23 voličů, tedy necelých 18 %.

15:27
Miloš Zeman se stane novým prezidentem

Karel Schwarzenberg již nemůže Miloše Zemana předstihnout. Zbývá sečíst kolem 490 000 hlasů. Zeman vede o téměř 520 000.

Zemanovi příznivci Zemana oslavili spočítání 90 % hlasů hlasitým potleskem a skandováním hesla "Už je to tady!".

15:28
V Sýkořici překonal Schwarzenberg Zemana o procento

Karel Schwarzenberg v domovské Sýkořici na Rakovnicku zvítězil nad Milošem Zemanem o 51 hlasů. Obec se na oslavy nechystá. Volby sleduje zaplněná hospoda.

15:34
Zemana volili komunisté a sociální demokraté

Miloše Zemana volili v druhém kole podle propočtu ČTK hlavně komunisté, příznivci ČSSD a voliči Jiřího Dienstbiera, Jany Bobošíkové a Jana Fischera z prvního kola. Karla Schwarzenberga volili příznivci ODS a jeho TOP 09, získal také hlasy voličů Táni Fischerové a Přemysla Sobotky.

15:34
V Praze zvítězí Schwarzenberg

V Praze jistě zvítězí Karel Schwarzenberg. Získá kolem 65,5 procenta. Bude to ale patrně jediný region v České republice, kde zvítězí. V ostatních krajích si převahu uchoval Miloš Zeman.

15:39
Karviná přála Miloši Zemanovi

Nejméně hlasů ze všech okresů v České republice získal Karel Schwarzenberg v Karviné. Volilo ho tady pouze 23,5 % voličů.

15:40
V Lucerna Music Baru už ve vítězství nedoufají

U Karla Schwarzenberga už ve vítězství nikdo nedoufá. „To by byl malý zázrak, aby se přehoupl přes 50 procent," myslí si ekonom Tomáš Sedláček.

"Národ zvolil, jak zvolil." Na odchodu je bývalý ministr Michael Kocáb. "Stáhnout to může ještě o nějaké procento, ale nemyslím si, že by to mohl vyhrát. Podle mě je vymalováno," myslí si Kocáb.

15:42
Rozdíl kandidátů je půl milionu hlasů

Po sečtení 95 % okrsků má Miloš Zeman 2 552 375 hlasů, tedy 55,5 %. Karel Schwarzenberg zatím získal 2 039 498 hlasů, tedy 44,5 %.

15:44
Lyžařská střediska přála Schwarzenbergovi. Kvůli turistům

V druhém kole prezidentských voleb v krkonošských horských střediscích výrazně bodoval stejně jako v prvním kole Karel Schwarzenberg. V lyžařských areálech byla také poměrně vysoká volební účast, v obcích hlasovaly také stovky lidí prostřednictvím voličských průkazů.

Například v Horní Malé Úpě na Trutnovsku volební účast dosáhla 91,72 procenta, většinu voličů tvořili lyžaři, kteří na horách tráví svou dovolenou. "Volila zhruba stovka místních a přes dvě stovky lidí využilo voličské průkazy," řekl starosta Jan Patzelt. Karel Schwarzenberg dostal v Horní Malé Úpě hlasy od 79,86 procenta voličů, Zeman 20,13 procenta.

15:46
Sálem hotelu se ozývá skandování

Sálem Top Hotelu se ozýval pokřik: "Pět let jsme čekali!" Skandovala ho zhruba třicítka podporovatelů čestného předsedy Strany práv občanů - Zemanovců.

Mezi hosty jsou i bývalý místopředseda Zemanovy vlády a někdejší ministr zahraničí Jan Kavan, senátor a bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas či europoslanec za KSČM Vladimír Remek. V Top Hotelu je například i bývalý ministr dopravy Jaromír Schling.

15:49
Nové Veselí už slaví

V Novém Veselí oslavuje zvolení Miloše Zemana několik desítek jeho příznivců v hostinci na náměstí. Skandují "Ať žije Miloš" a chladí šampaňské.

15:50
Komentátor Petr Honzejk glosuje
Je to první politický úspěch Jaromíra Soukupa a jeho metod. Obrovský úspěch. Jsem zvědav, jak bude kapitalizován.
15:51
Erik Tabery na Twitteru

Polovina obyvatel se teď bude muset vyrovnat s odpovědností za vítězství, píše na svém Twitteru šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery.

15:51
Velká města si přála na Hradě Schwarzenberga

Podle očekávání zvítězil Karel Schwarzenberg v okresech kolem velkých měst, tedy v Praze, Brně, Plzni a Českých Budějovicích. Jeho přiznivci získali převahu také v Semilech, Náchodě a Jablonci nad Nisou.

15:52
Zeman bude prezidentem ve stejném věku jako Masaryk

Miloš Zeman, nástupce Václava Klause, bude jedenáctým prezidentem na Pražském hradě. Ve svých 68 letech se podobně jako Miloš Zeman funkce poprvé ujali Tomáš Garrigue Masaryk a Antonín Zápotocký.

15:55
Paroubek už poblahopřál Zemanovi k vítězství

Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek už v prohlášení poblahopřál Miloši Zemanovi k jeho volebnímu výsledku. Zeman je podle něj se svými politickými zkušenostmi schopem být dobrým prezidentem zastávajícím zájmy všech občanů.

"Věřím, že dostojí svých předvolebních slibů a na Pražském hradě se mezi jeho blízkými spolupracovníky neobjeví žádná kontroverzní osoba typu Miroslava Šloufa," dodal.

15:59
Za Zemanem přišla i Bohdalová

Do Top Hotelu Praha dorazila podle redaktorky IHNED.cz Lucie Zelinkové herečka Jiřina Bohdalová, která Miloše Zemana podpořila. Před novináři utekla. Mezi těmi osamoceně "pluje" František Ringo Čech.

16:00
Schwarzenberg uznal porážku a gratuloval Zemanovi

Karel Schwarzenberg na Facebooku uznal porážku. "Především bych chtěl poděkovat všem voličům, kteří mě podpořili, a dále pak straně TOP 09 a Starostům a nezávislým, kteří mě podpořili. Druhý dík patří dobrovolníkům, kteří projevili velké nadšení při práci v můj prospěch v celých Čechách i na Moravě. Hrdý jsem na to, že nikdo z mého týmu nepoužíval lži a podpásové údery. Vítězi Miloši Zemanovi gratuluji a doufám, že se mu podaří býti prezidentem všech občanů," uvedl.

16:01
Komentář Petra Kamberského

Neexistuje přesnější zpráva o stavu národa, než je všelidové hlasování. A říkáme-li s chutí "každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží", pak pro přímo vybraného prezidenta to platí dvojnásob. Většina národa buď lež a podvod nevnímá, nebo ji nepovažuje za podstatný problém. Volební zrcadlo je nemilosrdné: jsme, jací jsme. Miloš Zeman je prezidentem nás všech.

Celý komentář Petra Kamberského ZDE

16:02
K Zemanovi jdou policisté

K Zemanovi míří policisté, zřejmě s úkolem chránit nového prezidenta. Miloš Zeman uvedl, že určitě ochranku prezidenta v případě vítězství vymění.

16:05
Zeman poděkoval voličům na Facebooku

Miloš Zeman na Facebooku komentoval své volební vítězství strohým heslem: "Děkuji vám. Společně jsme to dokázali."

16:05
Předseda KSČM vítá vítězství Zemana

Předseda KSČM Vojtěch Filip přivítal Zemanovo vítězství v prezidentské volbě s tím, že je to kandidát, který není spojen se současnou vládní koalicí.

16:06
Do Zemanova štábu míří zdravotník

Do útrob volebního štábu Miloše Zemana míří zdravotník záchranné služby, nikdo neví proč, hlásí z hotelu redaktor HN Aleš Měřička.

16:08
Pohled komentátora Jindřicha Šídla

Iluze městských liberálů skončila. Upřímně, kdyby Schwarzenberg dnes vyhrál, znamenalo by to, že se země za posledních několik málo let změnila mnohem víc, než jsme všichni v médiích stačili zaregistrovat. Zeman má prostě v dnešním Česku víc voličů, kterým opravdu stojí za to jít k volbám a hlasovat pro něj. Zeman autenticky reprezentuje víc Čechů než Schwarzenberg, jejich naděje, tužby, ale i strach a předsudky. A po Václavu Havlovi a Václavu Klausovi se tak na Hrad dostává třetí z mužů, kteří zásadně určili vývoj české politiky 90. let. (Mimochodem do funkce nastupuje ve věku o dva roky vyšším, než kolik bylo Václavu Havlovi, když z Hradu odcházel, Klaus se stal poprvé prezidentem v jednašedesáti.) Co se tu vlastně změnilo za posledních deset let?

16:08
Schwarzenberg se objevil na veřejnosti

Karel Schwarzenberg před televizními kamerami děkuje voličům, volebnímu štábu i příznivcům. "Uznávám, že zvítězil Miloš Zeman. Jsem strašně hrdý na volební tým, protože bojoval statečně a nikdy se nedopustil lží a podpásovek," řekl.

Uvidíme se v lepších časech, doplnil.

16:11
Miloš Zeman přichází před novináře

Ke svému prvnímu projevu po vyhraných prezidentských volbách se chystá Miloš Zeman. V sále ho vítá potlesk a skandování "Ať žije Zeman". Z jedné strany objímá svou dceru Kateřinu, z druhé strany herečku Jiřinu Bohdalovou.

16:13
Zeman ocenil Schwarzenberga

Miloš Zeman ocenil Karla Schwarzenberga a ocenil i jeho voliče za to, že k volbám přišli. "Budu se snažit být prezidentem všech občanů," uvedl.

Zeman děkuje volebnímu týmu i podporovatelům.

16:17
Peake: Zeman by se měl zasadit o zasypání příkopu

„Blahopřeji Miloši Zemanovi ke zvolení prezidentem republiky v historicky první přímé volbě prezidenta. Věřím, ze se Miloš Zeman nyní zasadí o zasypání příkopu, který rozdělil společnost v rámci kampaně pro druhé kolo. Věřím také, že bude prezidentem sjednocujícím a nadstranickým. Přeji vítězi voleb ve funkci hlavy státu nadhled a velkorysost," uvedla předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake.

16:18
Premiér Nečas poblahopřál Zemanovi

Vítěznému kandidátovi podle Miloše Zemana poblahopřál i premiér a předseda ODS Petr Nečas. Zeman na tiskové konference uvedl, že mezi prvními činy, které udělá ve funkci prezidenta, bude návštěva jednání vlády.

16:19
Komentátor Jindřich Šídlo: Sobotka - a celá země - se má na co těšit

Pokud Miloš Zeman splní, co sliboval v kampani, bude mít Česko nejaktivnějšího prezidenta v historii. Upřímně, vládě Petra Nečase už to může být relativně jedno, neboť skutečně nevypadá, že by ještě něco většího hodlala a dokázala prosadit. Mužem, který si ale zřejmě Zemanovu pozdní aktivitu užijde dosyta, bude Bohuslav Sobotka, s velkou pravděpodobností budoucí premiér. A mimochodem účastník "spiknutí" z roku 2003, kdy si ČSSD sama Zemana zařízla při parlamentní volbě. Ve 42 letech, se stranou, kde jeho autorita rozhodně nedosahuje té Zemanovy, se má opravdu Sobotka na co těšit a celá země s ním. V rozhovoru pro HN Zeman například řekl, že hodlá budoucího premiéra "přemlouvat", aby udělal menšinovou vládu, nikoliv koaliční.

16:21
Zeman: Teď začíná hra za Českou republiku

"V prezidentské kampani proti sobě hrála Sparta a Slavie. Teď začíná hra za národní mužstvo České republiky," reagoval Miloš Zeman na otázku vyhrocené kampaně.

16:24
Pro gay komunita není volba špatná

Do volebního štábu Karla Schwarzenberga přišel i manažer Janis Sidovský s partnerem, zpěvákem Pavlem Vítkem. Ti s knížetem nedávno natočili i klip o toleranci a respektu k menšinám. Ačkoliv jejich favorit nevyhrál, ani Miloš Zeman prý není pro gay komunitu špatnou zprávou. "Oba byli pro registrované partnerství. Celkově si myslím, že jsou gay friendly," řekl reportérovi IHNED.cz Matěji Smlsalovi.

16:26
Zemanová sleduje výsledky v televizi

Miloš Zeman potvrdil, že jeho žena Ivana s ním v Top Hotelu Praha není a volební výsledky sleduje doma v televizi. "Ať přijde domů, tak doufám, že mne políbí a poblahopřeje mi," konstatoval.

16:28
Zeman si pojede odpočinout na Vysočinu

Miloše Zemana čeká večer hodinový rozhovor v České televizi, příští týden čtvrthodinový rozhovor na Primě a poté odjede na chatu na Vysočinu. "Pak se vrátím do Prahy, se mnou přijde zákon a budu se připravovat na funkci prezidenta," uvedl.

16:34
Hotelem se rozléhá hymna

Top Hotelem Praha se ozývá silný Zemanův hlas, který společně s Danielem Hůlkou a ostatními zpívá českou hymnu. Ještě předtím uvedl, že s výjimkou tajemníka a šoféra si na Hrad nikoho nevezme. Vybrat si chce také ochranku.

16:36
Volby rozhodla lež, říká Schwarzenberg

Prezidentské volby vyhrálo několik lží, uvedl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podle něj se proti jistým pomluvám nelze bránit.

16:39
Schwarzenberg: Zůstanu ministrem a chci být předsedou TOP

Neúspěšný kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg zůstane podle svých slov ministrem zahraničních věcí a chce zůstat nadále předsedou TOP 09. "O funkci se budu ucházet," řekl.

16:43
Zeman je podle Nečase standardním politikem

Podle Petra Nečase je Zeman standardním politikem, který se pohybuje na standardním politickém hřišti. Premiér doufá, že nový prezident bude navazovat na dosavadní ústavní zvyklosti. "Je to třetí výrazný politik z revolučního období," řekl.

Se Zemanem se domluvil, že se setkají ještě předtím, než bude nový prezident na začátku března uveden do funkce.

16:46
Slivovice, nový národní nápoj?

V Zemanově štábu se rozdávají malé lahvičky slivovice. Destilát patří k oblíbenému pití Miloše Zemana, který měl původně raději becherovku. "Poté, co jsem zjistil, že do ní dávají více cukru, jsem přešel na slivovici," konstatoval několikrát.

16:50
Pokud Zeman odmítne ochranku, bude to řešit ministr vnitra

Policejní prezidium začne co nejdříve řešit s Milošem Zemanem jeho bezpečnostní ochranu. Právo na ni má i jeho žena Ivana. Pokud by Zeman ochranku odmítl, musel by problém řešit ministr vnitra Jan Kubice.

16:52
Komentátor Jindřich Šídlo: Konzistentní Zeman, stejný jako dřív

Příměr se Spartou a Slavií, který zvolený prezident Zeman zmínil, je docela efektní. Problém je, že to trochu dost odhaluje způsob Zemanova myšlení. Ligu totiž nehrají jen Sparta a Slavia. Hraje jí čtrnáct dalších týmů, které jsou dokonce často úspěšnější než "pražská S". Což nemá být školení z teorie fotbalu, jen drobné upozornění, že svět je mnohem barevnější a různorodější, než jako ho měl Zeman celý politický život postaven. Tvrdí-li, že bude mluvit hlasem všech "Čechů" (v politickém slova smyslu), bylo by asi užitečné, kdyby se o "všech" něco dozvěděl. Nikdo ale nemůže popřít, že Zeman je naprosto konzistentní: jak jeho éra v roce 2002 skončila, tak dnes tiskovou konferencí ta druhá, nová, prezidentská začala.

16:53
Klaus se oficiálně přihlásil k Zemanovi

„Všichni asi očekávali, že jsem byl pro Miloše Zemana, v podstatě jsem se tím netajil. Takže já jsem rád, že to takto dopadlo," uvedl pro Český rozhlas Václav Klaus, kterého výsledky prezidentské volby zastihly v Chile na zahraniční návštěvě.

„S dobrým pocitem mohu říci, že jsem hrdý na český národ. Myslím, že se český národ nenechal zmást neuvěřitelnou mediální protikampaní, a kdybych chtěl použít nadsázku, která u nás tolik běhala, tak já bych řekl, že teď konečně tedy zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí. A já jsem tomu nesmírně rád a je to obrovské zadostiučinění pro všechny, kteří to s naší zemí myslí dobře," zdůraznil pro Český rozhlas Klaus.

16:56
Bobošíková poblahopřála Zemanovi

Suverenita a její kandidátka na prezidentku Jana Bobošíková poblahopřály Miloši Zemanovi k vítězství.

"Jsme rádi, že v čele státu stane po Václavu Klausovi další jasně vyprofilovaná politická osobnost, která respektuje parlamentní demokracii," uvedla Jana Bobošíková.

16:58
Šlouf se od Zemana neodstřihl

Miroslav Šlouf: "Panu Zemanovi jsem kampaň neplatil, ale pomáhal organizovat určité věci. Nevylučuji, že mu budu radit," řekl České televizi.

16:59
Mladí by si měli začít vybírat svého lídra, myslí si Illnerová

Bývalá předsedkyně Akademie věd ČR Helena Illnerová obhajovala Karla Schwarzenberga i v poslední televizní debatě. Z jeho porážky proto neskrývala zklamání ani před redaktorem IHNED.cz Janem Pavcem.

Jaké jsou vaše bezprostřední pocity?
Samozřejmě bych byla ráda, kdyby byl prezidentem zvolen Karel Schwarzenberg. On vyjádřil něco strašně silného. Že teď je to věcí mladých lidí, vytvořit občanskou společnost, a že se musí snažit o zlepšení poměrů. Důležité je jeho poselství, že Miloš Zeman je prezidentem nás všech, to je prostě pravda.


Myslíte si, že bude mít Zeman vysokou podporu obyvatelstva?
Pokud se s lidmi bude bavit, pokud bude schopný naslouchat, ztratí určitou míru ješitnosti, můžou ho občané začít brát tak, jako brali pana prezidenta Klause. Původní nadšení jako za Václava Havla tady už asi nikdy nebude. Mladí by měli začít ze svého středu začínat vybírat někoho, kdo by byl skutečným lídrem.

17:17
Premiér Fico gratuloval Zemanovi

Ke zvolení gratuloval Zemanovi slovenský premiér Robert Fico. "Do druhého kola prezidentské volby se dostaly dvě osobnosti, obě mají výborný vztah ke Slovensku. Těšíme se na spolupráci s novým českým prezidentem," uvedl Boris Gandel, Ficův tiskový mluvčí.

17:18
Ochranka už prošla změnou, říká náměstek policejního prezidenta

Prezidentská ochranka po útoku na Václava Klause v Chrastavě prošla změnou. V televizním studiu to uvedl náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel. "Změnila se taktika i výcvik i počet ochránců v blízkosti prezidenta. Byly i personální změny," řekl.

17:22
Byla to volba proti vládě, mysli si šéf komunistů

Šéf komunistické strany Vojtěch Filip se domnívá, že vítězství Miloše Zemana je volba doleva a že do čela státu byla zvolena osobnost, která není spojena s asociální vládou Petra Nečase.

"Vysoce oceňujeme, že většina voličů nepodlehla dosud nebývalé až brutální mediální kampani zaměřené právě na odpoutání pozornosti od spojení Karla Schwarzenberga se současnou vládní koalicí," uvedl Filip v prohlášení.

17:26
Zeman už dostal pozvání na návštěvu Slovenska

Do Top Hotelu v Praze dorazil za Milošem Zemanem slovenský velvyslanec v Česku. Podle zpravodaje HN Aleše Měřičky jej oficiálně pozval na návštěvu Slovenské republiky.

17:30
Vladimír Dlouhý doufá, že na Hrad přijde jiný Zeman

Ekonom a bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý podpořil Karla Schwarzenbergera poté, co jej úředníci ministerstva vnitra zamítli k prezidentské volbě registrovat.

Jak řekl redaktorovi IHNED.cz Janu Pavcovi průběh kampaně mezi prvním a druhým kolem byl zásadně rozdílný. "Agresivní, nehezký způsob napadení Karla Schwarzenberga. Lživé argumenty, které se okamžitě projevily jako lživé, ale když je někdo vysvětlil, už se to tolik nedostalo do povědomí lidí," poznamenal.

Připustil Schwarzenbergovo pochybení, když se poprvé vyjádřil k Benešovým dekretům. "Musíme doufat, že Miloš Zeman na Hradě bude jiný Miloš Zeman, než ten, který se projevil v posledních 14 dnech," dodal Vladimír Dlouhý.

17:34
Výsledek voleb: 54,8 procent pro Zemana

Miloš Zeman získal v historicky přímé volbě prezidenta České republiky 54,8 procenta hlasů, jeho protikandidát Karel Schwarzenberg 45,19 procenta. K volebním urnám přišlo necelých 60 procent voličů.

17:36
Erik Tabery na Twitteru

Dosluhující prezident Václav Klaus použil v komentáři voleb známou větu Václava Havla o pravdě a lásce, podle šéfredaktora Respektu tak konečně ukázal, že má smysl pro humor.

17:37
Omyl volební komise v Praze 4 zdržel výsledky

Posledním volebním okrskem v České republice, který ještě po 17. hodině neměl sečtené výsledky prezidentských voleb, se stala Praha 4.

"Jedna z místních komisí se dopustila formální chyby, když prezidentské kandidáty označovala pořadovými čísly 1 a 2 místo čísly, které si kandidáti na začátku prezidentské volby vylosovali," vysvětlil Tomáš Smrček z volební komise. Výsledky tak musely putovat zpět do volební místnosti, kde byly opraveny a celou volební komisí znovu podepsány.

17:41
Vídeň ocenila Schwarzenbergovu kampaň

Vídeň očekává, že zvolením Zemana prezidentem České republiky bude pokračovat dobrá rakousko-česká spolupráce, a ocenila postoje poraženého Schwarzenberga v kampani.

17:54
Kalousek: Zeman musí vyvětrat odér náckovství

Ministr financí Miroslav Kalousek nebyl v průběhu volební kampaně Karla Schwarzenberga příliš vidět. Na jejím konci - v pražském Lucerna Music Baru - ale nechyběl. Jak řekl redaktorovi IHNED.cz Janu Pavcovi, aby byl Zeman prezidentem všech, musel by vyvětrat odér náckovství a xenofobie.

Co říkáte na úvahy, že Zemanovo prezidentství bude pokračováním Klausova mandátu?
To nejsou úvahy, to je konstatování. Ti dva pánové se v roce ’98 dohodli, ta dohoda je pevná, stvrzená všemi ekonomickými vazbami, které se kolem nich soustředily. V demokracii rozhoduje většina, respektuji, že je Miloš Zeman demokraticky zvoleným a legitimním prezidentem. Zvolili jsme si ho ze své svobodné vůle, nikdo nám to nenadiktoval, máme, co si zasloužíme.

Na začátku jste byl optimistický.
Opravdu jsem si myslel, že když se začnou sčítat velké aglomerace, že se to překlopí.
Veřejnost se rozhodovala mezi dvěma systémy. Mezi tím, co tady bylo od doby opoziční smlouvy, k něčemu novému, modernímu. Zeměpisně řečeno mezi východem a západem.

Může být Zeman prezidentem všech občanů?
Aby mohl být Zeman prezidentem nás všech, musí vyvětrat odér náckovství a xenofobie, který jeho tým v kampani vypustil. Takový hnus nemá ve veřejném prostoru co dělat.

17:59
Je to porážka koalice, hodnotí prezidentské volby Sobotka

Výsledek prezidentské volby znamená porážku koalice a snížení legitimity pravicové vlády. Novinářům to řekl předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Vítězi volebního finále Miloši Zemanovi poblahopřál a nabídl spolupráci "ve prospěch občanů".

Ještě před Sobotkou stihl Zemanovi gratulovat místopředseda ČSSD Michal Hašek, který v sociální demokracii patří k jeho stoupencům.

18:02
Zemanovo vítězství aktivizuje mladé lidi

"Miloš Zeman je velmi inteligentní muž, z jeho vítězství ale radost nemám. On ani jeho tým nehráli fér a během dvou týdnů se ukázali jako lháři a podvodníci. Ještě před volbami jsem si slíbila, že pokud Zeman vyhraje, začnu se veřejně angažovat. Práce pro hlídací psy demokracie, nejen pro novináře, ale i občanskou společnost, bude vrchovatě," vyjádřila se studentka žurnalistiky na fakultě sociálních studií Kateřina Špičáková.

18:10
Lucerna truchlí, večírek se přesto rozjíždí

Lucerna, kde se sešli příznivci poraženého kandidáta Karla Schwarzenberga (TOP 09), se po vyhlášení výsledků voleb ponořila do smutku. Mírný odpolední optimismus vystřídalo postupem času velké zklamání z vítězství Miloše Zemana (SPOZ). Lidé byli rozčarováni, některé ženy si utíraly slzy, muži se svolávali na panáky. Mnozí téměř odmítali porážce uvěřit. Část zpívala Svatováclavský chorál.

I přes zklamání se však postupně v klubu začal rozjíždět večírek.

18:13
Olomouckého arcibiskupa zklamala kampaň

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner ČTK řekl, že jej zklamala volební kampaň. V televizi to podle něj vypadalo, jako kdyby se vybíral nejlepší bavič, a ne hlava státu. "Moderátoři se měli více zajímat o zásadní otázky, o věci, které ovlivní naši budoucnost. Snad je omlouvá, že to bylo poprvé," podotkl.

18:14
Zemanova Proseč a Schwarzenbergova Okoř

Miloš Zeman dostal v Česku nejvíc hlasů v obci Proseč na Pelhřimovsku - přes 98 procent. Karel Schwarzenberga ve finále nejčastěji volili v Okoři u Prahy, a to 92,9 procenta.

18:17
Na Hradě se bude naparovat krocan, myslí si salesián

Přestože Karel Schwarzenberg prohrál, v Lucerna Music Baru je pořád dost lidí. Lidé jsou zklamaní, ale atmosféra je podle redaktora IHNED.cz Jana Pavce uvolněnější než odpoledne. Sál plní cigaretový dým, málokdo nemá v ruce sklenici s pivem. Salesiánský kněz Ladislav Heryán se prý cítí výborně.

"Na Hradě se sice bude naparovat krocan, ale 45 procent moudrých lidí ho nechtělo. To je obrovská síla," říká.

Může se tahle síla dále projevovat?

Lidé, se kterými se stýkám, vyjadřovali nesouhlas se Zemanovým stylem. Těch 45 procent lidí nezanikne, může se ještě rozšířit na základě toho, co bude Zeman předvádět. Nemyslím si, že bude předvádět něco jiného, než předváděl doteď. Nevěřím tomu, že se to může líbit všem lidem, kteří Zemana volili.

Může se za pět let najít kandidát, který by Miloše Zemana porazil?

Bohužel si to nemyslím. Nejsem sociolog, ale síly ve společnosti jsou rozvrženy tak.

18:27
Konec kampaně

Oba prezidentští kandidáti poděkovali svým příznivcům a voličům, že je ve II. kole prezidentské volby podpořili

Takhle mával Miloš Zeman...

... a takhle Karel Schwarzenberg

18:30
Pomohl mi panák po ránu, říká odborář

"Dal jsem si panáka už po ránu, a povedlo se. Nemusím emigrovat," říká bývalý šéf železničních odborů Jaromír Dušek, který podporoval Miloše Zemana.

18:45
Názor komentátora Jiřího Leschtiny

Zeman nám hned v prvním povolebním vyjádření neopomněl připomenout, že svobodné hlásání názorů shledává neseriózním a nevhodným. Což ale už dávno víme. Přinejmenším od doby, kdy jeho Úřad vlády podával trestní oznámení na MF Dnes kvůli kauze Olovo, nebo když on osobně vyhrožoval zničením týdeníku Respekt.

Celý komentář Jiřího Leschtiny ZDE

18:50
Příliš si hrál na hodného dědečka, říká o Šlouf o Schwarzenbergerovi

Miloš Zeman i Miroslav Šlouf po celou dobu prezidentské kampaně popírali vzájemnou spolupráci. Nyní Šlouf říká, že tu a tam radou Zemanovu týmu pomáhal. A dokonce se scházel i se zástupci komunistů či lidovců.

"Víte, Praha je malé město a nemůžete vyloučit, že někoho potkáte a ten se vás zeptá: Co si myslíš, jak to vidíš? Takže v tomto směru nemůžu vyloučit, že jsem mluvil s vedoucími představiteli ODS v Praze, s vedoucími představiteli republikových lidovců," řekl Šlouf v rozhovoru s redaktory IHNED.cz Ondřejem Šafránkem a Lucií Zelinkovou.

Celý rozhovor si přečtěte ZDE


18:59
Hostesky dostaly upozornění, aby si názory nechaly pro sebe

Hostesky najaté na pomoc s průběhem vyhlášení voleb v Top Hotelu v Praze zřejmě nesmějí vyjadřovat svůj názor. V rozhovoru mezi sebou si posteskly nad výsledkem voleb. Rozhovor zaslechly členky volebního týmu a hostesky upozornily, že takové názory by si před nimi měly odpustit.

19:01
Polský politolog: Česko přestane být baštou euroskeptismu

Nejčtenější polský portál Gazeta.pl přináší názor polského politologa Kazimerze Kika, spojeného s polskou levicí. Podle něho Česko s prezidentem Milošem Zemanem přestane být baštou euroskepticismu, jakou se stalo za Václava Klause.

"Ale nesmíme zapomenout, že Miloš Zeman má blízko k prezidentu Klausovi, pokud jde o mentalitu, osobnost, nepředvídatelnost," řekl Kik.

19:10
Zeman: Nebudu se setkávat s amatéry

Nový budoucí prezident Česka Miloš Zeman se podle svých slov nebude "setkávat s amatéry".

19:16
Duka věří, že Zeman posílí jednotu národa

Kardinál Dominik Duka doufá, že nový prezident Miloš Zeman posílí jednotu národa a bude Českou republiku důvěryhodně reprezentovat v zahraničí.

19:17
Zeman hovoří pro zahraniční televizi

Miloš Zeman dává svůj první prezidentský rozhovor v angličtině pro HiSpanTV. Poté opouští konferenční sál a odchází do prezidentského apartmá hotelu Top, píše redaktor HN Petr Weikert. Zemana ještě čeká od 20 hodin rozhovor v České televizi.

19:23
Schwarzenberg měl zapojit manželku, myslí si politolog

Politolog Zdeněk Zbořil se domnívá, že Schwarzenbergovi rozhodně nepomohla "zběsilá" kampaň některých médií na jeho podporu. Média i celebrity, které s ministrem zahraničí otevřeně sympatizovaly, byly podle něj přehnaně agresivní. Ti, co se rozhodli volit Zemana, si to proto raději nechávali pro sebe, a dalo se tak těžko předvídat, jak velkou podporu vlastně Zeman má.

Zbořil také míní, že Schwarzenberg udělal chybu, když do kampaně výrazněji nezapojil svou manželku Therese.

19:25
Schwarzenbergovy bašty? Nejen Praha

Mezi bašty Karla Schwarzenbergera nepatří pouze Praha, ale také Liberec nebo Pec pod Sněžkou.

Výsledky najdete ZDE

19:29
Asi strávím část doby v cizině, řekl Šípek

"Žijeme v demokracii, dopadlo to, jak to dopadlo. Ale vůbec z toho nejsem nadšený," uvedl architekt Bořek Šípek. Podle něj český národ ještě nedospěl tam, kde by měl být. "Asi strávím nějakou dobu v cizině," řekl redaktorovi IHNED.cz Janu Pavcovi.

19:32
Negativní kampaň je účinnější, říká politolog

Podle politologa Michala Klímy vsadil Zemanův volební tým na správnou kartu, když se v kampani rozhodl vyostřit vztahy. Negativní kampaň se totiž ukázala být mnohem účinnější než Schwarzenbergova defenzivní taktika.

Misky vah v neprospěch Schwarzenberga pravděpodobně převážil také jeho věk, ne zcela dobrý zdravotní stav a fakt, že jeho mluvenému projevu není vždy rozumět. K Zemanovu comebacku přispělo zdůrazňování "českých" otázek, například tematiky Benešových dekretů. "Miloš Zeman má velmi silné charisma, které společně s jeho určitou levicovostí také rozhodovalo," uvedl Klíma.

Přečtěte si pět důvodů, proč Miloš Zeman ve volbách uspěl.

19:36
Hospoda změní jméno, na U Prezidenta

Hospoda v Novém Veselí na Vysočině, kde má Miloš Zeman chalupu, změní jméno. Po Zemanově vítězství se bude jmenovat U Prezidenta.

Místní oslavují Zemanovo vítězství, přemalovávají plakáty na Zeman na Hradě a plánují, že už příští týden budoucího prezidenta navštíví. Starosta jej chce pozvat na oficiální státní návštěvu k výročí obce.

19:42
Svět si všímá Zemanovy obhroublosti

Po Klausovi na Hrad v Zemanovi přichází prezident vstřícný vůči EU, zdůrazňuje evropský tisk. Všímá si však i jeho údajně obhroublých způsobů.

Jak hodnotí prezidentskou kampaň a výhru Miloše Zemana svět si přečtěte ZDE

19:52
Schwarzenberg definitivně opustil Lucernu

Neúspěšný kandidát Karel Schwarzenberg poté, co poskytl rozhovory do televizních zpráv, definitivně opustil prostory Lucerny.

19:53
Desítky dárků pro Schwarzenberga

Karel Schwarzenberg dostal od svého týmu dárek - plastovou hlavu plnou stovek maličkostí. Nachází se v ní například umělá rybička, větvička jehličnanu nebo plyšové zvířátko.

 

19:55
Agentura DPA připomíná Zemanovy provokativní výroky

"Lidový náruživý kuřák a milovník pálenky není mužem diplomatických floskulí. Když byl v letech 1998 až 2002 ministerským předsedou, postaral se o pozdvižení a zděšení provokativními výroky o sudetských Němcích jako o ´Hitlerově páté koloně´," poznamenala agentura DPA s tím, že tehdejší německý kancléř Gerhard Schröder pak zrušil plánovanou návštěvu Prahy. DPA zároveň cituje jedno ze Zemanových oblíbených přísloví: "Starého psa novým kouskům nenaučíš."

19:56
Zeman už slíbil návštěvu Zlína

První vnitrostátní prezidentská cesta Miloše Zemana povede do Zlína, což prý slíbil již dříve. "Dnes mi potvrdil, že tento slib dodrží," řekl náměstek zlínského hejtmana Lubomír Nečas (SPOZ).

20:04
Miloš Zeman v České televizi

Vítěz přímé volby prezidenta Miloš Zeman přišel na rozhovor do České televize. Řekl, že nyní bude mít měsíc odpočinku, protože Václav Klaus by měl dokončit své volební období.

20:06
Ochranku jsem zatím nezpozoroval, říká Zeman

Miloš Zeman podle svých slov neví, zda už má ochranku. "Při vstupu do České televize jsem zakopnul na schodech, žádná ochranka mne nezachránila, zachránil jsem se sám. Na rozdíl od Fidela Castra jsem neupadl," začal budoucí prezident rozhovor vtipnou historkou.

20:08
Po Zemanově odjezdu se v hotelu uklízí

Volební štáb příštího prezidenta Miloše Zemana se po jeho odjezdu do televizního studia začal rychle vylidňovat. Obsluha se pustila do úklidu.

20:12
Kancléř Weigl nebude spolupracovat se Zemanem

Kancléř prezidenta Václava Klause Jiří Weigl nebude spolupracovat s Milošem Zemanem. Po 23 letech odejde z funkce se současnou hlavou státu. Uvedl to mluvčí Hradu Radim Ochvat pro server Novinky.cz.

20:16
Zeman zůstane čestným předsedou Zemanovců

Miloš Zeman zůstane i nadále čestným předsedou Strany práv občanů - Zemanovců. "Nebudu ji preferovat, ale budu ji volit," to říkám narovinu. Uvedl v České televizi.

20:22
Ve čtyřiceti obcích dopadly volby nerozhodně

Remízou se rozešli finalisté prezidentské volby Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg (TOP 09) ve čtyřech desítkách obcí v Česku.

K nejlidnatějším obcím, v nichž klání skončilo remízou, patřily Otovice na Karlovarsku. Z 394 voličů v nich hlasovalo pro Zemana i Schwarzenberga shodně 197 lidí. Podobně v Batňovicích na Trutnovsku získali oba duelanti po 185 hlasech.

Také v Jiřicích u Moravských Budějovic podělilo 24 příchozích voličů oba finalisty rovným dílem. Pokud by takovým způsobem dopadly volby jako celek, konaly by se od začátku znova.

20:26
Kvůli politice jsme zapomněli na ptáky, říká geolog

"Po volbě prezidenta jsem pochopil, že je nutné dělat něco pozitivního. Tím, že jsme neustále mysleli na politiku, jsme málo mysleli na jiné věci, například na ptáky. V těchto zimách uhyne nejvíc ptáků, proto prosím lidi, ať je dokrmují," reagoval na volby geolog Václav Cílek.

20:28
Bernard: Je to vítězství určitého populismu

"Hodnotím to jako vítězství určitého populismu, vítězství i určitých podpásovek v té kampani. Na druhé straně je pravda, že svou roli sehrála i vada řeči u pana Schwarzenberga. Pro mě osobně - já jsem měl určitou naději na změnu, na takovou, řekněme, změnu k větší slušnosti, lidskosti, empatii, většímu porozumění. Tímto to skončilo," konstatoval spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard.

20:31
Zeman by uvítal předčasné parlamentní volby

Miloš Zeman v rozhovoru v České televizi uvedl, že by zemi prospěly předčasné parlamentní volby. "U vlády, která má osm procent veřejné podpory, bych uvítal předčasné volby, ano."

20:36
Zvolení Zemana vývoj ekonomiky neovlivní

Zvolení Miloše Zemana českým prezidentem výrazně neovlivní vývoj české ekonomiky. "Není to žádný extremista, spíše středový politik. Během roku dvou nic nepoznáme," komentovala výsledky voleb analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

20:41
Budoucí prezident přijal pozvání na sjezd sociálních demokratů

Budoucí prezident Miloš Zeman už přijal pozvání šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky na sjezd sociálních demokratů. "Řeknu jim tam, že podceňují investice," uvedl Zeman v České televizi s tím, že ČSSD už mohla mít svého prezidenta před pěti lety.

Znovu tak připomněl, že v roce 2003 prohrál prezidentskou volbu s Václavem Klausem kvůli dvěma desítkám sociálních demokratů, kteří jej při hlasování nepodpořily.

20:46
Polský prezident doufá v kontinuitu vztahů

Nově zvolenému českému prezidentovi Miloši Zemanovi poblahopřál polský prezident Bronislaw Komorowski. Vyjádřil naději na kontinuitu vztahů. Budoucí prezident v České televizi nevyloučil, že právě do Polska povede jeho druhá zahraniční cesta. Nejprve zamíří na Slovensko.

20:51
Šlouf svoji roli přecenil, nestýkáme se, říká Zeman

Miloš Zeman tvrdí, že s Miroslavem Šloufem už několik let nespolupracuje. Tvrdí, že pokud to médiím Šlouf řekl, nemluvil pravdu. "Svoji roli přecenil. Já přece vím, kdo je v mém volebním štábu a nikdo takový tam nebyl," řekl v České televizi. Odmítl také,že by Šlouf spolupracoval s jeho volebním týmem. "Neřekli mi o tom, a myslím, že to jsou svébytné bytosti, které by si radit nenechaly."

V Top Hotelu Praha se s Miroslavem Šloufem (na snímku) údajně jen lehce pozdravil.

20:54
Vězni další amnestii očekávat nemohou

Lidé ve věznici nemohou spoléhat na další amnestii, kterou by jim udělil nový prezident. Miloš Zeman zopakoval, že amnestii nehodlá vyhlásit ani při svém nástupu do funkce, ani poté, co ji bude opouštět.

Zeman uvedl, že bude chtít vědět, kdo konkrétně připravoval podobu novoroční Klausovy amnestie. Pokud to zjistí, dotyčného chce z Hradu vyhodit.

20:57
Zemanovi odpůrci se obávají špatné reprezentace

Lidé, kteří ve druhém kole prezidentské volby podpořili neúspěšného kandidáta Karla Schwarzenberga, se u Zemana obávají především špatné reprezentace České republiky v zahraničí. Zemanovi voliči měli obavy hlavně z toho, že pokud by se prezidentem stal Schwarzenberg, prohloubily by se v zemi sociální rozdíly. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi.

21:01
Příznivci Schwarzenberga slaví v kavárně Mlýnská

Kavárna Mlýnská je naprosto přeplněná. Až ven je slyšet hlasitý hovor. Sešly se tu asi dvě stovky příznivců Karla Schwarzenberga. Na sloupech visí plakáty Volím Karla.

Lidé mají spíš dobrou náladu. Řeší třeba, koho by volili, kdyby postoupil Miloš Zeman a Jan Fischer. Jiná paní říká, že se přestěhuje do Švýcarska, ale kamarád ji uklidňuje, že to nebude tak zlé, píše reportér IHNED.cz Matěj Smlsal.

Jak vypadaly oslavy v Lucerně si přečtěte v reportáži ZDE

21:08
Chci zůstat v byznysu, říká Pecina ke spolupráci se Zemanem

Mezi příznivce Miloše Zemana patří i někdejší ministr vnitra Martin Pecina. Při rozhovoru s redaktorem IHNED.cz Ondřejem Šafránkem připustil, že v posledních čtrnácti dnech už nevěřil, že by jeho favorit zvítězil.

Co říkáte na vítězství pana Zemana? Očekával jste vítězství?

Před 14 dny jsem myslel, že vyhraje hodně suverénně a upřímně po těch čtnácti dnech, po tom, co jsem si pravidelně četl noviny, jsem měl trochu obavu. Čekal jsem, že si média národ více podmaní. Už se dostáváme do podobné situace jako na Slovensku, kde se o Ficovi nedočtete nic slušného.

Nabídl vám pan Zeman místo v týmu svých poradců?

Byť mi to nikdo nevěří, tak já jsem se snažil pomáhat čistě filantropicky, takže nic nabídnuto nemám. Já bych ale určitě chtěl nějakou dobu zůstat v byznysu. Nezříkám se možnosti vrátit se do politiky, ale myslim, že je to moc krátká doba, co jsem se vrátil z parlamentu.

Ani přihlášku do SPOZ jste si nepodal?

To má taky čas, nemusím to uspěchat. Ale určitě pana prezidenta budu chtít podpořit, protože si myslím, že je to dobrá volba.

21:18
Fischer by se mohl vrátit do čela ČSÚ, řekl Zeman

Podle Miloše Zemana by se neúspěšný kandidát z prvního kola Jan Fischer mohl vrátit do čela Českého statistického úřadu. Umí si prý představit, že by mohl být jedním z kandidátů, až se místo opět uvolní. "Nepokládal bych to za klientelismus," řekl v České televizi.

21:23
Roithovou výsledky voleb nepřekvapily

Neúspěšnou kandidátku z prvního kola Zuzanu Roithovou výsledek voleb nepřekvapil. "Chtěla bych věřit, že Miloš Zeman již jako prezident skončí dnešním dnem s podněcováním k šovinismu, nacionalismu a nebude budit dál v lidech pocit ohrožení," uvedla.

Podle ní může být Zeman v ledasčem lepší než Václav Klaus, to by ale podle ní bylo málo, protože je to víc než snadné.

21:24
Čechům vadí, že šéf diplomacie nezná hymnu, uvádí RFI

Francouzská rozhlasová stanice Radio France International (RFI) na svém webu napsala, že Češi nechtěli poslat na Pražský hrad současného šéfa diplomacie, který nezná státní hymnu a v Praze byl natolik miláčkem médií.

Miloš Zeman se podle ní nazývá evropským federalistou, v minulosti ale neváhal domlouvat se s protievropskou pravicí Václava Klause, pak vypadal jako "protisystémový kandidát".

21:37
Zeman chce personálně vyřešit Ústavní soud i NKÚ

Nastupující prezident Miloš Zeman chce navrhnout nové ústavní soudce nejpozději do dvou měsíců po své březnové přísaze. Má i představu o novém šéfovi Nejvyššího kontrolního úřadu. Podle něj je ostudné, že úřad je rok bez prezidenta.

21:43
Železná Ruda se stala volebním skokanem roku

Nejvyšší nárůst volební účasti zaznamenali komisaři v Železné Rudě na Klatovsku, a to skoro o 32 procentních bodů na téměř 92 procent. Na opačné straně pomyslného žebříčku byla obec Kováň na Mladoboleslavsku. V prvním kole tam přišlo k urnám asi 70,5 procenta voličů, ve druhém 31,1 procenta. V pěti desítkách obcí byla účast v prvním i ve druhém kole totožná.

21:45
V Sýkořici, kde volil Schwarzenberg, měli 2 neplatné hlasy

Karel Schwarzenberg, který do volební urny v rakovnické Sýkořici vhodil hlasovací lístek bez obálky, nebyl jediným voličem, jehož hlas byl neplatný.

Neplatné hlasy tu napočítaly dva.

21:54
Češi propásli šanci na změnu, píše Handelsblatt

Server německého deníku Handelsblatt píše, že Češi volbou Zemana propásli šanci na skutečný nový začátek ve své politice.

"Miloš Zeman je totiž mužem udržení současného stavu. Škoda, Česko se mohlo v příštích letech trochu výrazněji proměnit a otevřít. Ale zcela zjevně na to většina obyvatelstva není připravena," soudí Handelsblatt.

22:28
Polská Polityka: Obratný populista nedal soupeři šanci

Polský týdeník Polityka v komentáři k českým prezidentským volbám konstatoval, že Zeman využil obav v české společnosti.

"V konfrontaci s tímto obratným populistou místopředseda vlády nenáviděné kvůli úsporám a sociálním škrtům prostě neměl šanci," napsala Polityka.

22:39
Zeman by za šéfa NKÚ vybral například Libora Michálka

Miloš Zeman se v rozhovoru pro Českou televizi zmínil o možném prezidentovi Nejvyššího kontrolního úřadu, kterého instituce postrádá už rok.

"Napadl mě třeba pan Libor Michálek, který prokázal určitou míru statečnosti a nezkorumpovanosti," uvedl.

Pokud kandidáta nenajdou sami poslanci, Zeman se prý rád sejde s předsedy poslaneckých klubů a bude s nimi "diskutovat o někom, kdo opravdu korupci dokáže vzdorovat".

23:25
VIDEO: Reakce Zemanovy dcery

Miloše Zemana v kampani doprovázela hlavně jeho dcera Kateřina. Její reakci na otcovo vítězství uvidíte ZDE.

23:32
Vláda horší Benešových dekretů

Proč neuspěl nonšalantní ministr zahraničí Karel Schwarzenberg? U voličů mu spíše uškodilo členství v Nečasově vládě než Benešovy dekrety.

Analýzu expertů si přečtete ZDE

23:38
VIDEO: Zemanův televizní pád

Miloš Zeman se nevyvaroval v České televizi škobrtnutí. Od pádu ho zachránilo jenom křeslo, do kterého později spokojeně usedl.

 

23:59
Konec on-line reportáže

Vážení čtenáři,
Češi si vybrali nového prezidenta. Miloš Zeman porazil Karla Schwarzenberga s náskokem necelých deseti procent. V tuto chvíli ukončujeme on-line přenos. V neděli se můžete těšit na nové zpravodajství i komentáře o prezidentských volbách.

Děkujeme za pozornost.

Redakce