Bývalého premiéra a šéfa sociálních demokratů si Kolínští stále pamatují, i když ve městě téměř půl století nežije a posledních sedm let sem jezdí jen k hrobu své matky.

Místní hřbitov přitom patřil mezi jeho oblíbená místa od dětství. Neměl kamarády, a tak si sem chodil číst. Navíc bydlel s maminkou, která ho po rozvodu od dvou let s babičkou vychovávala v domku nedaleko odtud.

„Byla tu krásná lesoparková úprava,“ vysvětluje Miloš Zeman ve své knize Jak jsem se mýlil v politice, v níž částečně vzpomíná na dětství, studentská léta i období před vstupem do vysoké politiky. A dodává, že ve správci tehdy vzbudil podezření, že tam chce krást květiny.

„Na hřbitov chodil rád, to si pamatuji. Bydleli s maminkou kousek ode mne,“ potvrzuje Zemanovu zálibu jeho vrstevnice Zdeňka Majerová, pozdější kolínská starostka. Na prezidentského kandidáta nedá dopustit, a to nejen proto, že za své vlády přivedl do Kolína japonsko-francouzskou automobilku TPCA.

Právě Zemanova vláda přitom zadlužila Kolín, když nesplnila slib a nepomohla s financováním bytů pro zaměstnance automobilky.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se