Jan Fischer byl nejsmutnějším ze všech poražených v prvním kole prezidentských voleb. Nyní se přiznal, že má výhrady k oběma finalistům prezidentského klání. "Příznivci Karla Schwarzenberga se zaštiťují jménem Václava Havla. Musím však říci, že s tímto přivlastňováním si památky vůdce sametové revoluce v kampani hluboce nesouhlasím," uvedl Fischer. Tři odstavce prohlášení Fischer věnoval právě kritice Schwarzenberga a jeho týmu a příznivců.

Bývalý ministerský předseda se také s nelibostí pozastavil nad výrokem Karla Schwarzenberga o Benešových dekretech. "Rovněž nemohu podpořit ministra zahraničí, který de facto srovnal prezidenta Beneše s válečnými zločinci souzenými mezinárodním tribunálem v Haagu. Takový výrok z úst prezidentského kandidáta vážně podkopává mezinárodní postavení České republiky a poškozuje její dobré jméno," míní Fischer.

Schwarzenberg věří voličům

"Jan Fischer založil svoji kampaň na úsilí o změnu. Zdá se, že svůj názor zase změnil, neboť podpořil pokračování stávajícího paktu Václava Klause a Miloše Zemana. V prvním kole prezidentské volby se vymezoval proti Miloši Zemanovi a uváděl, že z kandidátů má názorově nejblíže ke mně. Minulý týden pak sdělil, že to bylo jen proto, aby získal podporu mých voličů pro druhé kolo. Nyní mění názor. Věřím, že lidé, kteří volili Jana Fischera na základě jeho proklamací, pochopí, že jsem pro ně stále přijatelnější než Miloš Zeman,“ uvedl Schwarzenberg.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se