Ústavní soud ve čtvrtek oznámí, jak rozhodl o stížnosti vyloučeného kandidáta na prezidenta Tomia Okamury. Nález vyhlásí veřejně v dopoledních hodinách, o den později má začít první přímá volba české hlavy státu.

Není pravděpodobné, že by nález Ústavního soudu na poslední chvíli zastavil volby. Už minulý týden soudci odmítli Okamurův návrh na odklad hlasování. "Nemám důvod říkat nic jiného, než jsem říkal v pátek," uvedl k tomu generální sekretář soudu Tomáš Langášek.

Soudci se podle všeho shodli na tom, jak s Okamurovou stížností naloží. "Ve čtvrtek se už neuskuteční žádné veřejné jednání, ale pouze vyhlášení nálezu," dodal Langášek. Nález připravuje soudce Pavel Rychetský.

Okamuru nepustilo do přímé volby prezidenta ministerstvo vnitra. Po odpočtu neplatných podpisů totiž klesl pod hranici požadovaných 50 tisíc podporovatelů.

Ve stížnosti žádal Ústavní soud o odklad voleb a své navrácení do boje o Hrad. Uplatnil také řadu argumentů proti právní úpravě přímé volby.

Konkrétně Okamura žádá soudce o vypuštění ústavní podmínky 50 tisíc podpisů pro nezávislé kandidáty na prezidenta a zrušení několika pasáží v prováděcím zákoně k přímé volbě.

V něm zpochybňuje dva paragrafy, které upravují náležitosti kandidátních listin a podmínky jejich registrace. Popisují například způsob kontroly podpisů v peticích. Dále navrhuje zrušit dvoudenní lhůtu pro podání opravného prostředku proti rozhodnutí vnitra o registraci kandidáta.

Jedna stížnost ještě zbývá

U Ústavního soudu leží ještě stížnost dalšího neregistrovaného kandidáta Karla Světničky. Podal ji v pátek, kdy ústavní soudci shodou okolností odmítli podněty tří kandidátů, kteří podobně jako on neshromáždili dost podpisů.

Šlo o Annu Kašnou ze Šumperka, Jiřího Kesnera z Kolína a někdejšího disidenta Petra Cibulku. Kvůli tomu je pravděpodobné, že podobně dopadne také Světničkova stížnost. Světnička žádá odklad voleb, zrušení změny ústavy a celého prováděcího zákona k přímé volbě.