Přes 130 osobností představilo výzvu za zvolení Karla Schwarzenberga (TOP 09) prezidentem. Je podle nich mezi kandidáty jediným pokračovatelem někdejšího československého a českého prezidenta Václava Havla. Mezi autory výzvy, kterou chtějí až do voleb šířit mezi občany, jsou především lidé s Havlem v minulých letech spojení a spojovaní.

Ministr zahraničí Schwarzenberg je kandidátem vládní TOP 09, nepatří ale k favoritům historicky první přímé volby hlavy státu. Pokud volbu kvůli stížnosti senátora Tomia Okamury neodloží Ústavní soud, měli by lidé k prvnímu kolu jít už 11. a 12. ledna. Průzkumy zatím favorizují expremiéry Miloše Zemana a Jana Fischera.

Výzvu představili hudebník Michael Kocáb, právník a bývalý politik Jan Ruml, sociolog Ivan Gabal, někdejší Havlův mluvčí Ladislav Špaček či exprezidentův bratr Ivan Havel. Ustaven byl také Výbor za zvolení Karla Schwarzenberga prezidentem, jehož tajemníkem se stal bývalý Havlův spolupracovník Vladimír Hanzel.

"To, co děláme není součástí volební kampaně Karla Schwarzenberga," zdůraznil Gabal s tím, že signatáři byli oslovováni zcela nezávisle na oficiální kampani. Podle Kocába je výzva nezávislou občanskou iniciativou, kterých je více. "Chtěli jsme přispět se svou troškou do mlýna s pocitem, že pozdě není nikdy," poznamenal Kocáb.

Koho ve druhém kole?

"Pokud budeme úspěšní, bude to mít snazší ta spousta lidí, která nyní neví, koho bude volit ve druhém kole," poznamenal před novináři Ivan Havel. Pro Jana Rumla je "do určité míry" handicapem fakt, že Schwarzenberg je předsedou TOP 09 a členem nynější vlády. Signatáři výzvy však prý kandidáta posuzovali v kontextu jeho práce v posledních dvou či třech desetiletích. "My vycházeli z celé bohatosti jeho života a z toho, že on představuje jako jediný autentický pokračovatel Václava Havla oblasti politiky i v oblasti lidské a jako takového ho vnímáme," dodal Ruml.

Schwarzenberg sám poznamenal, že krok signatářů petice vnímá jako přátelskou podporu lidí, které částečně zná už z konce 80. let minulého století. "S nimi jsme v minulosti na spoustě věcí spolupracovali, spousty věcí jsme dosáhli. Vím, že se na ně mohu spolehnout," řekl.

Výzva zdůrazňuje, že Schwarzenberg je mužem zkušeností, právního vzdělání, dlouholetým Havlovým spolupracovníkem a přítelem, znalým českých tradic a dějin. "Je to muž výrazných předností i lidských slabin, muž schopný naslouchat, ale i nemlčet a nezaleknout se v těžké chvíli, muž, který je oddán mezinárodní spolupráci, ale dokáže svým osobním postojem ukázat i odlišný, byť by to byl ojedinělý názor," stojí v textu.