Jsem zdravý a schopný stát se prezidentem, vysílá svým příznivcům i kritikům nejstarší kandidát na křeslo hlavy státu Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Na svém blogu zveřejnil vyjádření renomovaného lékaře, podle něhož je zdravotně způsobilý pro výkon funkce hlavy státu. Schwarzenbergovi je 75 let a je po operaci srdce.

Ke zdravotnické dokumentaci ministra zahraničí a předsedy TOP 09 se vyjádřil přednosta interní kliniky Fakultní nemocnice Motol profesor Milan Kvapil.

"Prostudoval jsem výpis ze zdravotnické dokumentace pana Karla Schwarzenberga a konstatuji, že jeho zdravotní stav není v žádném případě překážkou pro naplnění všech povinností, které jsou spjaty s funkcí prezidenta České republiky," uvedl Kvapil.

Podle lékaře je pravidelně sledován, absolvoval operaci srdce bez jakýchkoliv negativních následků.

"Celkově je jeho stav stabilizovaný. Rizikové zdravotní faktory jsou pod kontrolou, proto mohu oprávněně předpokládat, že z titulu funkce prezidenta dostane pod kontrolu i rizikové faktory naší společnosti," konstatoval lékař.

Kdo je prof. Kvapil

Prof. MUDr. Milan Kvapil CSc., MBA

- přednosta Interní kliniky FN Motol
- spoluzakladatel druhé metabolické jednotky v ČSSR
- předseda České diabetologické společnosti
- prezident Diabetické asociace ČR
- podílí se na výzkumech v oblasti diabetologie
- razí heslo, že povinností mediků je učit se, medicína se "musí vysedět"

Schwarzenberg uvedl, že kandidaturou přebírá velkou zodpovědnost. "Bylo mi jasné, že předpokladem k výkonu této funkce je odpovídající zdravotní stav. Využil jsem proto nejprve letní dovolenou a nechal jsem lékaře, ať mě důkladně prozkoumají," napsal ministr. V prosinci pak požádal lékaře, aby se k jeho stavu vyjádřili.

Kritici předsedy TOP 09 často upozorňovali na jeho časté usínání na veřejnosti a horší vyjadřování, mnozí z nich to dávali do souvislosti s jeho věkem nebo zdravotním stavem.

Starších než 60 let je pět prezidentských kandidátů včetně Schwarzenberga, který jako jediný z adeptů překročil i sedmdesátku. Nejmladším je ve 43 letech senátor a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, méně než 50 let je také předsedkyni Suverenity Janě Bobošíkové.