Ministerstvo vnitra nejspíš poškodilo prezidentskou kandidátku Janu Bobošíkovou. Špatně totiž odečetlo neplatné podpisy kandidátů a Bobošíková neměla být vyřazena.

Úředníci na základě špatně sečtených vzorků neplatných hlasů Bobošíkové odečetli 5394 hlasů, takže podle "oficiální" statistiky získala jen 45 429 podpisů a z volby byla vyškrtnuta. Jenže podle správného vzorce má Bobošíková 50 807 hlasů, což by ji mělo udržet ve hře o Hrad.

"Je možné, že jsme udělali chybu. Bude na správním soudu, aby to posoudil. Matici pro výpočet dodalo naše IT oddělení," řekl serveru IHNED.cz Václav Henych, ředitel ministerského odboru všeobecné správy, který kontrolu petičních archů prováděl.

"Pokud soud řekne, že jsme chybovali, nebude problém kohokoliv dodatečně zaregistrovat," dodal Henych.

Kde je ve vzorci chyba

Úředníci ministerstva vnitra prováděli výpočet podpisů u Jany Bobošíkové (a dalších kandidátů) podle tohoto vzorce:

Vp = Cp – Cp.(C1 + C2) / 100

− Vp je výsledný počet započtených občanů podepsaných na petici

− Cp je celkový počet občanů podepsaných na petici (56 191)

− C1 je relativní chybovost kontrolního vzorku č. 1 v % (7,659)

− C2 je relativní chybovost kontrolního vzorku č. 2 v % (11,494)

Podstatou chyby je, že C1+C2 se mělo ještě vydělit dvěma.

Nejasný zákon

Za chybou ale může být vláda, která přímou volbu navrhla a parlament, který ji schválil.

Henych se odkazuje na důvodovou zprávu k zákonu o přímé volbě prezidenta, která podle něj hovoří o možnosti sečíst chybovost v obou kontrolovaných vzorcích hlasů.

A zčásti má pravdu. Přímo sice důvodová zpráva o součtu nehovoří, jedna z pasáží je ovšem zformulována tak, že ji lze pochopit jako pokyn ke sčítání vzorků.

"Například bude-li chybovost v obou kontrolních vzorcích takto zjištěná celkem 10 %, odečítá se 10 % občanů podepsaných na petici," je napsáno v důvodové zprávě vlády.

Problém je ve slově "celkem". To evokuje dojem, že se navzdory statistickým pravidlům hovoří o sčítání.

Ministerstvo tedy procento chyb sečetlo, namísto aby je zprůměrovalo. V případě více než poloviční chybovosti by se tak kandidáti mohli dostat i do záporného počtu podpisů. To je při statistickém určování chybovosti nesmysl, chyba by mohla být u více podpisů, než jich ve skutečnosti kandidát nasbíral.

Právník: Je to neuvěřitelné

Jako absurdní to označuje i ústavní právník Marek Antoš z Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. "Je to prostě naprosto neuvěřitelné. Výklad ministerstva je zcela absurdní, protože odporuje smyslu zákonného ustanovení (tj. extrapolovat zjištěnou chybovost na celý soubor) a tím odporuje i článku 22 Listiny základních práv a svobod," vysvětluje Antoš.

Na chybu na sociálních sítích upozornili i jeho kolegové Peter Brezina a Ondřej Preuss z pražské právnické fakulty.

Listina v citované části hovoří o rovné soutěži politických sil. A právě toho by mohla využít vyškrtnutá kandidátka Jana Bobošíková. Při statisticky správném výpočtu by totiž získala více než potřebných padesát tisíc podpisů. Vladimír Dlouhý a Tomio Okamura by stejně neprošli, ale rozdíl by byl jen velmi těsný.

Zbývá vám ještě 20 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se