Občanští demokraté budou přesvědčovat svého nepravomocně odsouzeného nového poslance Romana Pekárka, aby odešel z poslaneckého klubu strany, z Poslanecké sněmovny a přinejmenším pozastavil své členství v ODS, řekl premiér a šéf strany Petr Nečas.

Ve čtvrtek večer se na tom v Kolíně shodla také oblastní rada občanských demokratů, která chce, aby své členství ve straně ukončil.

Pokud neodejde, tak chce vyzvat výkonnou radu strany, aby jej vyloučila, požaduje také jeho odchod z poslaneckého klubu. Odchod Pekárka, kterého soud zatím nepravomocně odsoudil za korupci na šest let, žádá také českobudějovická oblastní organizace strany.

ODS bude s Pekárkem o jeho politické budoucnosti jednat v pátek, řekl v pořadu Rádia Impuls šéf poslaneckého klubu strany Zbyněk Stanjura.

"To je dotaz na místní sdružení v Kolíně a tamní oblastní sdružení. Já si myslím, že ten krok především v případě pravomocného rozhodnutí bude nutný," reagoval po jednání vlády Nečas na otázku, proč nebyl Pekárek z ODS vyloučen.

Trochu jej prý ale udivuje, že Pekárek nevyužil institutu, který stanovy strany pro podobné případy mají, a nepozastavil si do vyřešení své kauzy členství. "My ho budeme přesvědčovat, aby to udělal a aby zrovna tak nepůsobil v poslaneckém klubu a vůbec ve sněmovně," uvedl šéf ODS.

Nečas: Na Pekárkově místě bych mandát nepřijal

Poslanecký mandát by Nečas na Pekárkově místě prý nikdy nepřijal a ODS byla opačným rozhodnutím nového poslance zaskočena.

Šéf kolínské oblasti ODS Milan Cabrnoch řekl, že byl Pekárek opakovaně vyzýván k odchodu nebo pozastavení členství ve straně už po vypuknutí jeho korupční kauzy. "On se proto nikdy nerozhodl. Do včerejška (středy) byl řadovým členem ODS, který nijak neovlivňoval chod ODS," uvedl Cabrnoch.

Jednání oblastní rady se podle něj ve čtvrtek zúčastnili ministři Martin Kuba a Petr Bendl, Pekárek na něm naopak nebyl. Podle Cabrnocha se Pekárkův korupční případ objevil až poté, co byl zvolen náhradníkem v parlamentních volbách. "Není žádná cesta, jak ho mandátu zbavit," poznamenal Cabrnoch.

Občanští demokraté se Pekárkovou situací budou zabývat v pátek. "Zítra (v pátek) chci během dopoledního jednání sněmovny svolat zasedání poslaneckého klubu a tam se tou otázkou budeme zabývat," řekl Impulsu Stanjura. "Můj postoj je poměrně jasný, já ho požádám, aby se vzdal poslaneckého mandátu, aby svým osobním příběhem nezatěžoval ODS a její poslanecký klub," dodal.

Pár dní na rozmyšlenou

Pekárek může podle něj pozastavit členství ve straně, dokud nebude jeho případ vyřešen. Mohl by také odejít z poslaneckého klubu ODS bez toho, aby členství pozastavil. Sněmovní frakce ODS může dát Pekárkovi několik dní na rozmyšlenou, případně rovnou hlasovat o jeho vyloučení. Podle nálady v klubu se dá očekávat, že jsou členové nakloněni hlasování a Pekárkově vyloučení z frakce, dodal Stanjura.

Pekárek: Jsem nevinen a neodejdu

Pekárek tento týden řekl, že se mandátu nechystá vzdát. Zpochybnil rozhodnutí soudu a chce se proti němu bránit. Odchod ze sněmovny neslíbil ani v případě, že soud jeho vinu potvrdí.

Pekárek dodal, že chce být loajálním členem klubu ODS. Vládní koalici nováček, který do Parlamentu nastoupil místo jednoho z trojice vnitrostranických rebelů, ve středu při hlasování pomohl prosadit daňový balíček, se kterým spojila důvěru.

Ke složení mandátu vyzvala Pekárka oblastní rada ODS v Českých Budějovicích. "Plně respektujeme presumpci neviny, ale očekáváme od pana Pekárka, že své jméno očistí mimo poslanecké lavice a nebude pro své očištění používat poslaneckou imunitu," vysvětlil postoj jihočeské organizace stany její předseda Tomáš Jirsa.