Premiérovi Petru Nečasovi se v úterý podařil po porážce vzbouřenců uvnitř ODS prosadit ve sněmovně daňový balík. Zároveň tím přestál i hlasování o důvěře a kabinet může pokračovat.

O několik hodin později vláda protlačila i poslední technické zákony důchodové reformy. Poslanci přehlasovali navzdory odporu opozice veto prezidenta Václava Klause, podle kterého k reformě neexistuje potřebná shoda v odborné sféře, na politické scéně i ve společnosti.

V půl desáté večer začali poslanci projednávat i církevní restituce. A to navzdory tomu, že je vládní hnutí LIDEM chtělo původně odložit až na prosinec, kdy by se měl podle předpokladů vrátit do sněmovny daňový balík vrácený levicovým Senátem. Po půlnoci, po mnohahodinovém souboji s ČSSD a KSČM, nakonec kabinet církevní restituce prosadil většinou 102 hlasu.

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
08:41
Nečasova vláda přežije

Vítáme vás u dnešního on-line přenosu z Poslanecké sněmovny, jejíž schůze začne v 9:00 a bude řešit sadu klíčových zákonů. Priritou je daňový balíček, který má zvýšit DPH ze současných 14 a 20 procent na 15 a 21 procent, omezit pušály pro živnostníky či zavést zvláštní milionářskou daň pro lidi s měsíčním příjmem nad 100 tisíc korun. Premiér Petr Nečas přijetí tohoto zákona spojil s hlasováním o důvěře jeho vládě. Tu podle všeho dostane a balíček projde. Opatření má platit už od ledna 2013.

08:42

Konsolidační daňový balíček nakonec podpoří sto jedna poslanců. Vláda se díky tomu vrátí ke své původní verzi rozpočtu - kvůli zhoršené ekonomické prognóze v ní však musí seškrtat na výdajích až čtyři miliardy korun.

08:42
Vládu zachrání tři nováčci v dresu ODS

Dohoda o balíčku se nerodila hladce, vyjednávači ODS do poslední chvíle přesvědčovali šestici svých poslanců, kteří odmítali zvýšení daní podpořit. Nakonec přesvědčili jen dva z nich - zlínského Tomáše Úlehlu a pražského Jana Floriána, kteří podpoří původní vládní návrh. Středočeši Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa se odmítli podřídit a vpodvečer oznámili, že se raději vzdají poslaneckého mandátu. "Bylo vidět, že vůle ke kompromisu, který jsme nabízeli, neexistuje," řekl HN vůdce nespokojené skupinky Tluchoř. Namísto nich ale hned dnes ráno složí slib trojice náhradníků. Právě to by mělo vládu zachránit. "Neměli by mít problém podřídit se většinovému názoru klubu," věří první místopředseda ODS Martin Kuba.

08:46
Nováčkem ve sněmovně bude politik souzený za korupci

Martin Kuba však s výsledkem náhrady odbojných poslanců nováčky příliš spokojen, stejně jako premiér Nečas. Jedním z noviců je totiž místostarosta Kolína Roman Pekárek, politik nepravomocně odsouzený za korupci na šest let. Premiér se s ním chce ještě před hlasováním sejít. Neřekl ale, zda se jej pokusí přesvědčit, aby mandát přepustil dalšímu v pořadí. Sám Pekárek se zatím nevyjádřil.

Více čtěte ZDE.

08:48
Fiala se při hlasování zdrží

Poslední ze šestice odbojných poslanců Radim Fiala, který minulý týden vystoupil z ODS, se rozhodl při hlasování zdržet. Poslanecký klub ale neopouští.

08:51
Fuksův kůň i politik souzený za korupci. Podívejte se na nové poslanecké posily ODS

Kromě Romana Pekárka přijdou dnes do sněmovny ještě další dva nováčci: náměstek kladenského primátora Miroslav Bernášek a bývalý poslanec, veterinář Pavel Bohatec z Uhlířských Janovic na Kutnohorsku.

Více o nich čtěte ZDE.

09:01

Šéfka sněmovny Miroslava Němcová už sedí na svém místě a chystá se zahájit středeční schůzi dolní komory parlamentu.

09:04

Schůze sněmovny začala. Ze zdravotních důvodů se omluvili dva poslanci: ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (LIDEM) a exministr kultury Jiří Besser (TOP 09).

09:09
Tři "rebelové" ODS složili poslanecký mandát

Poslanec Petr Tluchoř právě složil poslanecký mandát. Po něm tak učinil i Marek Šnajdr i Ivan Fuksa.

09:10
Fuksa: Nechceme se zachovat jako Tlustý a shodit vládu

"Byly to těžké dva diskusní měsíce. Nehceme se zachovat jako poslanec Tlustý a shodit vládu," řekl exministr zemědělství Ivan Fuksa.

09:12
Mandátový výbor teď vše zprocesuje, schůze bude pokračovat v 10:00

Šéf sněmovního mandátového a imunitního výboru Bohuslav Sobotka (předseda ČSSD) požádal o přerušení schůze sněmovny na 45 minut, aby se jeho výbor mohl sejít a konstatovat zánik mandátů poslanců Tluchoře, Fuksy a Šnajdra a vznik nových mandátů. Schůze bude pokračovat v 10:00.

09:17
Šťastný: Tluchoř a spol. se zachovali odvážně

Rozhodnutí tří kolegů označil za velmi odvážné poslanec Boris Šťastný (ODS), který má sám k vládním zákonům mnoho výhrad. "Je to velmi odvážný a velmi neobvyklý krok, který by měla nejen sněmovna, ale celá veřejnost ocenit," řekl Šťastný v rozhovoru pro HN. Zvažuje dokonce, že také poslanecký mandát složí.

09:35
Nechoď do sněmovny, uslyší Pekárek od kolegů z ODS

ODS bude podle zákuslisních informací rozmlouvat bývalému kolínskému místostarostovi a podnikateli v polygrafii Romanu Pekárkovi, aby skládal poslanecký slib. "Budeme s ním o tom mluvit," řekl bez bližších podrobností šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Pekárek je pro stranu velký problém: byl, byť zatím nepravomocně, odsouzen na šest let za korupci. Sám Pekárek se zatím nevyjádřil. Pokud by mandát nevzal, byl by na řadě Adolf Beznoska z Mladé Boleslavi, který před dvěma týdny neúspěšně kandidoval do Senátu.

10:01

Přestávka končí, poslanci se postupně vracejí do svých lavic.

10:04
Zaorálek k poslancům: Přijmete slib od Pekárka?

Slovo si vzal místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek z opoziční ČSSD. Upozorňuje na soudní proces Romana Pekárka, který byl nepravomocně odsouzen za korupci. "Bude se za chvíli skládat slib a to je přísaha na to, že poslanec bude hájit veřejný zájem. Přijmete slib od člověka, který podle soudu, byť nepravomocně, upřednostnil svůj zájem před tím obecným?" říká Zaorálek.

10:07
Zaorálek vyzval Pekárka, aby se vzdal mandátu poslance

Zaorálek upozorňuje na to, že Pekárek by mohl podržet vládu a na oplátku pak chtít podržet od sněmovny ve své kauze. Podle Zaorálka by totiž poslanci i v běžícím soudním procesu museli Pekárka zbavit imunity. "Vyzývám tedy pana Pekárka, aby nepřijímal mandát poslance," řekl Zaorálek.

10:09
Pekárek i další dva nováčci však právě složili slib poslance

Šéf mandátového a imunitního výboru Bohuslav Sobotka však uvedl, že mandát vznikl všem třem nováčkům. Tedy nejen Pekárkovi, ale i Miroslavu Bernáškovi a Pavlu Bohatcovi. Ti nyní skládají slib poslance.

10:11
Poslanci si odsouhlasili, že budou moci jednat i po půlnoci

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura navrhl, aby sněmovna odhlasovala, že bude moci jednat i po půlnoci. Návrh byl přijat.

10:15
Poslanci jdou na daňový balíček

A nyní se již budou poslanci zabývat sporným daňovým balíčkem. Jen pro rekapitulaci: ten má zvýšit DPH o jeden procentní bod ze 14 a 20 % na 15 a 21 % (jinak by od 1. ledna 2013 platila jednotná DPH ve výši 17,5 %). Dále zavádí takzvanou milionářskou daň, kterou vláda zdůvodnila solidaritou bohatých. Jde o sedmiprocentní přirážku k dani pro ty, kdo měsíčně berou zhruba nad 100 tisíc korun. V balíčku jsou i další opatření jako například rušení vratky spotřební daně z pohonných hmot pro zemědělce (tzv. zelená nafta) anebo omezení výdajových paušálů pro živnostníky.

10:34
Komentátor Jindřich Šídlo tweetuje
10:36

Jako první vystoupil poslanec z opoziční ČSSD Ladislav Šincl. Zkritizoval vládní koalici za její styl vlády. "Doufám, že v dalších volbách se zopakuje jejich výprask," řekl Šincl.

10:39
Sobotka: Vláda běhá v kruhu jako veverka

"Vláda běhá v kruhu jako veverka. Neumí najít cestu ven z recese," říká šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Připomněl přitom, že Česká národní banka snížila úrokové sazby na minimum. "Vláda tupě pokračuje ve škrtech na výdajové straně a zvyšováním nepřímých daní na příjmové straně," říká Sobotka. Vláda jde podle něj svými kroky proti hospodářskému růstu.

10:42
Sobotka: Za ministra Kalouska zažíváme daňové orgie

"Za ministra Kalouska zažíváme úplně daňové orgie. Zatímco před šesti lety byly například léky a potraviny zatíženy pětiprocentní daní z přidané hodnoty, dnešní návrh počítá už s patnáctiprocentním zdaněním. Pro to hlasovat nebudeme," řekl Sobotka.

10:45

Sobotka navíc připomněl, že sněmovna bude o daňovém balíčku hlasovat minimálně ještě jednou. "Vláda nenajde podporu v Senátu, který zákon vetuje," argumentuje Sobotka s tím, že nechce navíc předjímat stanovisko prezidenta Václava Klause, který má rovněž možnost zákon poslancům vrátit.

10:47
Nový poslanec Pekárek: Nic jsem prostě neudělal. A vládu podržím

Reportér IHNED.cz Aleš Měřička mezitím v kuloárech zastihl nového poslance Romana Pekárka (na snímku vlevo) z Kolína, který byl nepravomocně odsouzen za korupci k šestiletému vězení. Pekárek se ale brání a tvrdí, že je nevinný. "Žádný z těch činů, ze kterých jsem obžalován, jsem prostě neudělal. Dříve jsem věřil, že u nás člověk nemůže být odsouzen za něco, co nespáchal," řekl Pekárek. Dodal, že je připraven podpořit všechny vládní návrhy.

10:57

Útok opozice pokračuje. Slovo si vzal Lubomír Zaorálek. Opakovaně upozrnil na to, že vláda nejedná v zájmu obyvatel Česka.

11:13
Verdikt o DPH padne pro firmy pět minut po dvanácté

Zdlouhavá jednání okolo daní a především DPH trápí české firmy. Nejistota kolem DPH stojí český byznys miliony korun a zvyšuje pravděpodobnost chyb ve fakturách. Firmy prostě nevědí, s jakou daní mají v cenících a rozvahách kalkulovat.

"Nevíme, co dělat. Počítáme stále se čtrnáctiprocentní sazbou. Pokud by se pak daň zvedla, náklady bychom nesli my," popisuje situaci majitel penzionu Nový Dvůr na Šumavě Rudolf Paulík. A stejně postupují i další hotely. "Je to risk, ale nic jiného nám nezbývá. Smlouvy se sjednocenou nebo patnáctiprocentní sazbou by nám asi u klientů neprošly," vysvětluje majitel penzionu U Orfa Roman Mařík.

11:20
Tance kolem DPH: Máme náklady za půl milionu, možná zbytečné, tvrdí šéf firmy

Společnost Food&Service, pod niž spadá i síť rychlého občerstvení Paneria, přistoupila k veletočům kolem DPH po svém. "Nemůžeme si dovolit nést případně břemeno jakkoli zvýšené sazby. Proto se na tyto varianty připravujeme - chystáme nové cenovky, plakáty s menu, upravujeme dodavatelský systém. Jsou to náklady kolem půl milionu korun a mohou být zbytečné," říká šéf Food&Service Michal Freiberger.

11:23
Firmy se nedočkají ani dnes

Firmy se ale nedočkají ani dnes. Připomněl to ostatně ve svém projevu i šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. I když se premiéru Petru Nečasovi podaří prosadit úsporný balíček se sazbami 15 a 21 procent, není vyhráno. Posvětit jej totiž musí Senát, kde má však přesilu ČSSD, která je jednoznačně proti jakémukoli zvyšování sazeb, a prezident republiky. Ten v poslední době vládě vrátil hned několik zákonů, a růst daní mu také nikdy nebýval příliš po chuti. Celý proces tak může trvat ještě dlouho.

11:34
Reformní zákony může změnit Ústavní soud

Do projednávání reformních kroků vlády koncem listopadu vstoupí Ústavní soud. První veřejné jednání o návrhu poslanců ČSSD na zrušení 14 reformních zákonů ze sociální, zdravotní i daňové oblasti.

Plénum soudu si při jednání vyslechne názory kritiků i zastánců reforem. Je možné, že týž den soudci také rozhodnou. Zpravodajem, který připravuje nález, je předseda ÚS Pavel Rychetský.

11:39
Paroubek: Vláda už se nemůže ohánět bojem proti korupci

Kabinet Petra Nečase se už nemůže pyšnit tím, že je vládou, která bojuje proti korupci, zakončil svůj projev před poslanci Jiří Paroubek, který poukazuje na nového poslance Romana Pekárka. Někdejší kolínský místostarosta byl nepravomocně odsouzen na šest let.

11:52
Mandátu se nevzdám, na imunitu nespoléhám, tvrdí Pekárek

Nový poslanec ODS Roman Pekárek, kterého soud nepravomocně odsoudil na šest let do vězení pro podezření z korupce, se nechystá vzdát mandátu poslance ani po výzvách stranických kolegů.

Rozhodnutí soudu zpochybnil a chce se proti němu bránit. Odchod ze sněmovny neslíbil ani v případě, že soud jeho vinu potvrdí. Chce prý být loajálním členem klubu ODS.

"Já jsem vlastně k té imunitě přišel tím způsobem, že jsem se ve středu večer dozvěděl, že mám nahradit své kolegy. Já jsem o tom nijak nepřemýšlel, je fakt, že nějaká imunita vzniká, jaký má vztah ke mně, přesně nevím. Není to ale to, čím bych se zabýval, nebo na co bych se spoléhal," řekl Pekárek.

12:05
Petr Honzejk tweetuje
12:05
Komunisté balíček nepodpoří, potvrdil Dolejš

Poslanec a stínový ministr financí KSČM Jiří Dolejš potvrdil známou věc: Komunisté balíček a další reformní kroky nepodpoří. "Neschválení balíčku není katastrofou," říká.

12:09
Schwarzenberg si myslí, že Pekárek sám odejde

Vicepremiéra a předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga neuráží, že tento poslanec bude hlasovat a rozhodovat o osudu vlády, byť z toho prý nemá radost. Doufá však, že rozpozná, že svou stranu dostává obtížné situace, a vyvodí z toho potřebné konsekvence.

"Kdyby tady ale zůstal, tak by to byla pro nás veliká potíž," poznamenal lídr TOP 09. "Neberte to tak vážně, ale když se podívám, kolik po České republice pobíhá zlodějů a jiných, tak snad by tady měli své zastoupení mít taky," dodal se smíchem.

12:15
Exministr Pospíšil: Strana nemůže poslanci nařídit, aby se vzdal mandátu

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil zatím nechce předjímat, zda bude vedení ODS řešit působení nového poslance Romana Pekárka ve sněmovně. Ten byl zatím nepravomocně odsouzen za přijetí milionového úplatku k šestiletému vězení.

„Osobně z toho nejsem nadšený, ale je to na zvážení pana Pekárka, zda za těchto okolností bude vykonávat mandát," řekl Pospíšil. Bývalý ministr spravedlnosti zdůraznil, že politická strana nemůže poslanci nařídit, aby se vzdal mandátu.

12:17
Glosa Jiřího Leschtiny

Komunista Jiří Dolejš líčí zmatek a nejistoty, které čekají daňový balíček na jeho pouti levicovým senátem a následné přehlasovávání ve sněmovně. Budiž, to je opoziční úkol torpédovat vládní návrhy. Ale nelze si nevšimnout s jakou satisfakcí se pan poslanec brodí v představách chaosu, který byl vždycky živnou půdou politiky komunistické strany.

12:19
Školské odbory budou v případě škrtů stávkovat

Školské odbory jsou připraveny protestovat, pokud by nový rozpočet příliš škrtal ve školství. Školy by prý zasáhlo i případné zvýšení DPH, zdražily by totiž pomůcky. Pod petici proti krácení peněz ve školství nasbíraly odbory od září do poloviny října 19 455 podpisů.

"My teďka víceméně čekáme na ten návrh, jak se k tomu vláda postaví, a chtěli jsme vyslat signál, že jsme opravdu připraveni, že si to nechceme nechat líbit a že se budeme bránit, aby opravdu vzdělávání bylo prioritou," řekl šéf školských odborů František Dobšík.

12:20
Glosa Jindřicha Šídla: Nad Kolínem hvězdy jsou

ODS to nejspíš nebere příliš vážně, ale měla by. Každá minuta pobytu nepravomocně odsouzeného nového poslance Romana Pekárka ve sněmovně jí způsobuje další hluboké ztráty. Samozřejmě, pokud Pekárek nebude chtít sám odejít, nikdo nemá sílu ho o mandát připravit. Takže doporučení - silou, silou. Očekávali bychom, že na Pekárkovi už teď klečí minimálně šéf klubu Stanjura, případně úspěšný vyjednavač minulých dní Martin Kuba a nejpozději po hlasování, které ODS teď potřebuje vyhrát, se Pekárek po stranickém školení vzdá mandátu, ODS mu koupí lístek na nejbližší vlak do Kolína a bude doufat, že se na tuhle trapnou, nicméně dost charakteristickou epizodu, milosrdně rychle zapomene.

A pro úplnost přidáváme jedno související video, které je k nalezení na Facebooku Petra Tluchoře (v obsazení Pekárek, Tluchoř a straníci)

12:31
Radek John kritizuje Kalouska. Neumí prý udělat rozpočet

Předseda VV Radek John se ostře pustil do ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Tvrdí, že jeho rozpočet počítá s nabobtnanými příjmy. Navíc Kalouskův resort údajně neumí vybírat daně.

"Zvednutí daně na 15 a 21 procent kritizují všichni skuteční ekonomové, nemyslím chemici," rýpnul si John do premiéra Nečase.

Vyzval poslance, aby hlasovali pro návrh VV, který počítá se zachováním současné DPH.

12:36
Glosa Petra Honzejka: Nečasův pomník ve výstavbě

Kdyby se někdo aktuálně nudil - což by vzhledem k výkonům řečníků nebylo divu - připomínám, že sledujeme nejdůležitější jednání směmovny za poslední roky. Nečas může prosadit reformu důchodů, vyrovnání s církvemi. Obé představuje civilizační změnu: Pokud zákony projdou, bude Česko zemí, která se dokáže vyrovnat s tragickou minulostí a která ví, že není možné popírat budoucnost. K technickému provedení máme v obou případech výhrady, ale to nic nemění na tom, že si Petr Nečas staví hodně solidní pomník.

12:47
Nový poslanec Bohatec: Na Pekárkově místě bych mandát nepřijal

Veterinář a úředník ministerstva zemědělství Pavel Bohatec (na snímku vpravo) z Uhlířských Janovic na Kutnohorsku se do sněmovny vrací po dvou letech. V roce 2010 musel dolní komoru opustit poté, co se po jarních volbách nevešel do středočeské skupiny nově zvolených poslanců a neobháíjil mandát získaný v roce 2006. "Je to pro mě překvapení. Říkám tomu velká poslanecká revoluce. Netušil jsem to," řekl Bohatec v rozhovoru pro IHNED.cz. Dodal přitom, že být na místě jeho mnohem propíranějšího kolínského kolegy Romana Pekárka (na snímku vlevo), který přijal mandát i přesto, že byl nepravomocně odsouzen za korupci, poslancem by se nestal. "Já osobně s tím mám problém. Vím, jak bych se v jeho situaci zachoval já. Já bych svůj mandát přenechal někomu jinému. Ale to je jeho rozhodnutí," dodal Bohatec.

13:15

Poslanci zamítli návrh komunistického předsedy Vojtěcha Filipa, aby se daňový balíček vrátil do druhého čtení a "očistil od nánosů".

13:32
Opoziční poslanec: Hlasování bylo zmatečné

Poslanci postupně hlasovali o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Některé přijali, některé nikoliv. Opoziční poslanec Václav Votava z ČSSD si postěžoval, že hlasování bylo zmatečné.

13:34
Daňový balíček prošel. Skóre? 101:93

Koalice podle očekávání protlačila sněmovnou daňový konsolidační balíček. Zvedlo pro něj ruku nejtěsnější většina - 101 poslanců ze 195 přítomných. Proti bylo 93 poslanců, jeden (odpadlík z ODS Radim Fiala) se zdržel. Vláda tak zároveň získala důvěru, kterou spojila právě s tímto daňovým zákonem.

13:36

Nyní byla vyhlášena hodinová přestávka, poslanci začnou jednat ve 14:30.

13:41
Kalousek: Rozpočet bude připraven do 10 dnů

Premiér Petr Nečas je spokojený, jeho vláda získala důvěru. Ministr financí Miroslav Kalousek řekl, že se od daňového balíčku může odpíchnout pro definitivní podobu rozpočtu pro příští rok. "Připraven může být do deseti dnů," řekl Kalousek s tím, že v něm bude muset upravit čísla počítající s lepším výhledem vývoje ekonomiky než jsou současné prognózy. Podle propočtů Kalouskovi nyní scházejí 4 miliardy korun, které bude muset seškrtat na výdajové stránce rozpočtu. Kalousek chce zachovat schodek ve výši 3 procent HDP, tedy 100 miliard korun. 

13:42
Glosa Jiřího Leschtiny: Oddechnutí v ČSSD

Opoziční útok na konsolidační balík byl překvapivě krátký. Jak si to vysvětlit? Rezignací tváří tvář tomu, že vládní většina zdá se být alepoň pro tuto chvíli obnovena? Nebo si sociální demokraté, komunisté plus další opozičníci, kteří zbyli v klubu VV šetří síly na důchodovou reformu a církevní restituce? Každopádně po přijetí daňových úprav si možná vedení ČSSD v skrytu duše oddechlo. Vždyť představa pádu vlády, předčasných voleb a případného urychleného převzetí moci sociálními demokraty za situacie, kdy českou ekonomiku nečekají žádné dobré časy, nemusí být zrovna vývoj, po němž by Sobotka s Haškem až tak bytostně prahli.

13:52
Nečas varuje před obstrukcemi opozice. Ohrozíte rozpočet, říká

Daňový balíček nečeká lehká cesta. Nyní půjde do Senátu a dá se očekávat, že senátoři jej poslancům vrátí. A pokud je poslanci přehlasují, může balíček vetovat jště prezident Václav Klaus. Premiér Petr Nečas připustil, že časový harmonogram je napnutý i s ohledem na rozpočet pro rok 2013. Věří ale, že se soubor zákonů nezadrhne. "Časové harmonogramy jsou napnuté. Ale pokusy něco prodloužovat znamená ohrozit rozpočet. A riziko dlouhého rozpočtového provizoria," varuje opozici Nečas.

13:56
Nečas: Situace kolem Pekárka je dlouhodobě neudržitelná

Nečas se dotkl i kauzy kolem nového poslance ODS Romana Pekárka, který byl v květnu nepravomocně odsouzen za korupci k šestiletému vězení a poskytl vládě 101. hlas k tomu, aby protlačila daňový balíček. "Nechci tento případ zlehčovat. Je to dlouhodobě neudržitelné a podnikneme všechny kroky, aby se tato situace vyřešila," řekl Nečas.

13:59
Sobotka: V Česku se zhorší životní úroveň

Šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka upozornil, že se v Česku v příštím roce kvůli schválenému daňovému balíčku zhorší životní úroveň. "Přinese to jen zdražování a vše jde proti hospodářskému růstu," řekl Sobotka. V důsledku škrtů v rozpočtu a růstu DPH se podle Sobotky ekonomika dostane do recese. "ČNB snížila úrokové míry na minimum a jediný, kdo může zvýšit růst ekonomiky, byla vláda. Jenže tuto možnost vyloučila a odmítla a dál se chystá pokračovat v hospodářské politice, která je neúspěšná. Zacyklili jsme se v kruhu škrtů a nepřímých daní a vláda neví, co s tím dělat," dodal Sobotka.

14:03
Zaorálek: 101. hlas dal koalici člověk souzený za korupci. K tomu není co dodat

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek se znovu trefil do vděčného středečního terče: nového poslance ODS Romana Pekárka souzeného za korupci. "Není nic výmluvnějšího a srozumitelnějšího, než že vládu podržel Roman Pekárek a dal jí ten potřebný 101. hlas. K tomu není co dodávat, pilířem koalice je člověk odsouzený první instancí za korupci," řekl Zaorálek a Pekárka znovu vyzval k rezignaci na poslanecký mandát. Pekárka však k tomu nikdo nemůže donutit.

14:08
Glosa Petra Honzejka: Kalouskovo drama
Zvýšení daní prošlo a už se nám rýsuje nové "drama." V rozpočtu chybí čtyři miliardy korun, aby mohl Miroslav Kalousek splnit svůj svatý úkol předložit rozpočet se schodkem do tří procent HDP. Dříve než spolu s ním zapějeme tirádu o nutnosti potu a slz, a sebereme peníze vědcům či učitelům, popřejme sluchu summitu G20, který usoudil, že úspory jsou nyní sice fajn, ale klíčový je hospodářský růst.

Jestlipak to neplatí v Česku, které je na rozdíl od sousedů v recesi, dvojnásob?
14:15
Zaorálek poukázal na odchod "rebelů". Je to mlhavé, řekl

Zaorálek rovněž poukázal na náhlý odchod tří "rebelujících" poslanců ODS ze sněmovny. Na mysli měl Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksu. "Jejich odchod je mlhavý. Až časem se dozvíme, za jakých okolností se to vlastně odehrálo," řekl Zaorálek.

15:03
Sněmovna je po obědě, opět se schází

Schůze Poslanecké sněmovny pokračuje projednáním novely zákona o sociálně-právních ochraně dětí, kterou vrátil prezident Václav Klaus. Novela počítá například s uzavřením kojeneckých ústavů a předávání dětí do pěstounské péče.

O výtkách prezidenta Klause se více dočtete ZDE

15:08
Ministr Heger cupuje Klausovy výtky

Novelu o sociálně-právní ochraně dětí sice připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí, před poslanci ji ale obhajuje ministr zdravotnictví Leoš Heger. Všechny Klausovy výtky, kvůli nimž prezident novelu vrátil sněmovně, postupně cupuje.

Nový návrh podle něj nejde proti rodinám, ale naopak má umožnit dětem život ve standardních podmínkách - ať už u vlastních rodičů nebo pěstounů.

15:13
Jak se od ledna změní daně?

Server IHNED.cz shrnul do krátkého přehledu návrh daňového balíčku, který má od 1.1. 2013 měnit daně v Česku.

Co a jak se změní, pokud balíček projde hlasováním v Senátu a získá podpis prezidenta, čtěte ZDE

15:20
VV vadí v zákoně sKarty

Věci veřejné zákon o ochraně dětí nepodpoří. Předsedkyně klubu VV Kateřina Klasnová upozornila, že součástí zákona je další legalizace sKarty. Zákon totiž upravuje její používání tak, že ji budou muset užívat všichni nezaměstnaní.

15:46
Zákon o sociálně-právní ochraně dětí kritizují i komunisté

"Existence kojeneckých ústavů je předností České republiky. Neměli bychom se jí vzdávat jen proto, abychom byli jiní než ostatní," podotkla poslankyně za KSČM Ivana Levá.

15:56
Novela je prý jen experimentem

"Moderní pohled na dítě nemůže být vnímán jen jako zbrklý přechod na pěstounskou péči a rušení ústavních zařízení," myslí si další opoziční poslankyně, Dana Váhalová z ČSSD. "Novelu, která je pouze dalším experimentem bez názoru odborníků, nemůžeme podpořit," dodala.

16:04
Novela neřeší problémy opuštěných dětí

Novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí nepodporuje ani poslanec ČSSD Václav Votava.

"Mám z tohoto zákona pocit, že má řešit problémy někoho jiného než opuštěných dětí," uvedl. "Lukrativní stavby, ve kterých jsou umístěny například dětské domovy, by se mohly někomu líbit..." hádá Votava s tím, že by tak zákon mohl řešit problémy státního rozpočtu.

16:08
Peake doufá, že ODS "nepříjemnost" s Pekárkem brzy vyřeší

Ke kritice nového poslance Pekárka se po hlasování o daňovém balíčku připojila i předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake: "Stavět důvěru vládě na jednom, byť nepravomocně, nedůvěryhodném hlase je nešťastné a dlouhodobě neudržitelné. Doufám, že si ODS tuto nepříjemnost brzy vyřeší."

16:11
ČSSD vadí rozšiřování aplikace sKarty

Kvůli tomu, že součástí zákona o sociálně-právní ochraně dětí je další legalizace sKarty, nebude pro návrh hlasovat ani ČSSD.

Uvedl to jak Jeroným Tejc, tak Bohuslav Sobotka.

"Nemůžeme tolerovat rozšiřování aplikace sKarty," řekl Tejc.

16:21
Glosa Petra Honzejka: Poděkování Miroslavu Kalouskovi


Miroslav Kalousek se ohradil proti předcházející glose a slíbil, že v boji za svátost zachování tříprocentního deficitu nebude sahat na věci, které by mohly přinést hospodářských růst. A že to říkal už dříve, takže máme příště lépe poslouchat. Děkujeme za upozornění, jakož i za otevřenou mysl a budeme velmi dobře poslouchat, co si ministr financí země, která je na rozdíl od okolních zemí v recesi, pod prorůstovými opatřeními představuje. 

16:27
Roman Pekárek morálně zahanbuje ODS, myslí si Přemysl Sobotka

První místopředseda Senátu a prezidentský kandidát Přemysl Sobotka nemá pro jednání nového poslance Romana Pekárka, dříve nepravomocně odsouzeného za korupci, absolutně žádné pochopení.

"Znovu se ukazuje, že někteří myslí a jednají jinak, než podle pravidel standardní demokracie, která osobně dodržuji a prosazuji. Věřím, že se pan Pekárek mandátu poslance vzdá a nebude morálně zahanbovat ODS. Ústava naší země bohužel nedává žádnou možnost, jak jej k takovému kroku přimět," uvedl Sobotka.

"V tradiční demokracii, jakou je například Velká Británie, by takový případ nikdy nenastal. Stále se máme co učit," dodal.

16:40
TOP 09 a Starostové budou 15 minut jednat

Petr Gazdík požádal o patnáctiminutovou přestávku na jednání poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové.

16:57
Jednání se protáhlo

Jednání poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové potrvá dalších 15 minut.

17:08
Koalice chce zařídit LIDEM poslanecký klub

Vládní koalice začala hledat způsob, jak zajistit plnohodnotný poslanecký klub vládnímu uskupení LIDEM vicepremiérky Karolíny Peake.

Cestou by mohl být pozměňovací návrh k senátní novele jednacího řádu Sněmovny. Ten by snížil minimální počet poslanců, kteří jsou k založení klubu během volebního období potřeba, ze stávajících deseti na šest nebo sedm. Zákonodárců, kteří se hlásí k LIDEM, je totiž jen osm.

17:14
Jednání Poslanecké sněmovny pokračuje

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová ukončila přestávku pro klub TOP 09 a Starostové. Jednání pokračuje.

17:18
Glosa Julie Hrstkové: Rusnokova otočka

Reforma penzí, o níž by měl dneska Parlament hlasovat, si skutečně získala "popularitu". Nejenže o ní uvažuje maximálně jeden z deseti lidí, kterých se potenciálně týká (a kteří vědí, o co jde, což možná s ohledem na probíhající zmatky je dost nadsazený počet), ale názor na ni změnil zjevně i jeden z jejích největších zastánců. Šéf ING PF Rusnok poté, co se jím řízený fond odmítl do tohoto projektu zapojit, odstoupil z funkce prezidenta Asociace penzijních fondů ČR.

17:18
Sněmovna přijala novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí

Pro návrh se vyslovilo 104 poslanců, proti návrhu 61. Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která má snížit počet dětí v ústavech a naopak podpořit a zprofesionalizovat pěstounskou péči, byla přijata.

I přes nesouhlas levice tak koalice přehlasovala veto prezidenta Václava Klause, podle něhož norma vznikla pod tlakem mezinárodních institucí, které Českou republiku kritizovaly za vysoký počet dětí v ústavech. Klaus připomněl i obavy z rušení ústavů a z nedostatku pěstounů.

Více o novém zákoně čtěte ZDE nebo ZDE.

17:22
Na programu je trestní zákoník

Poslanecká sněmovna právě projednává novelu trestního zákoníku, která obsahuje možnost posílat odsouzené do domácího vězení po odpykání poloviny, ve výjimečných případech i třetiny trestu. Domů by navíc delikventy nově mohl posílat i ředitel věznice.

Ministerstvo spravedlnosti si od připravovaných změn slibuje snížení počtu vězňů. Ten totiž překračuje kapacitu českých věznic zhruba o dva a půl tisíce.

O novele jsme informovali ZDE.

17:38
Mučení jako méně závažný trestný čin

Poslanec ČSSD Ivan Ohlídal se pozastavuje nad tím, že zákon řadí k méně závažným trestným činům vraždu novorozeného dítěte matkou, vydírání, mučení a jiné nelidské zacházení nebo neoprávněné odebrání tkání.

17:45
Schválení vládního balíčku bude rodiny stát 186 korun měsíčně

"Schválení vládního balíčku daňových změn zatíží měsíční rozpočet průměrné rodiny dodatečnými výdaji 186 korun. Pokud by se reálně spotřeba domácností nezměnila, vládní finance by si díky tomu měly polepšit o 16,5 miliardy korun," uvedl analytik Patria Finance David Marek.

17:48
O církevních restitucích se bude zřejmě hlasovat až v prosinci

Poslanci LIDEM chtějí schvalovat církevní restituce až potom, co Sněmovna přehlasuje očekávané senátní veto daňového balíčku. Informovala o tom vicepremiérka a šéfka strany Karolína Peake.

O církevních restitucích by tak Sněmovna opět rozhodovala zřejmě až v prosinci.

"Až se vrátí konsolidační balíček, jsme připraveni po jeho schválení koaliční stojedničkou schválit stojedničkou církevní restituce," podotkla Peake.

LIDEM tak dávají najevo, že příliš nedůvěřují nově nalezené většině 101 poslanců, kteří dnes prosadili soubor vládních daňových změn.

18:05
Novela, která má snížit přeplněnost věznic, prošla Sněmovnou

Předlohu podpořilo 103 poslanců, tedy o dva více, než je v takových případech potřeba.

Novelu, jejímž cílem je díky častějšímu využívání domácího vězení nebo podmínečnému propouštění za méně závažné trestné činy snížit přeplněnost věznic, tak Poslanecká sněmovna prosadila navzdory prezidentskému vetu.

Klaus novelu označil za ukvapenou. Situace by se podle něj měla řešit hlavně změnou zaběhlé praxe ukládání trestů.

Kritici poukazovali také na to, že se tak na svobodu dostanou zločinci odsouzení za závažné činy.

18:09
Poslanecká sněmovna projednává důchody

Na programu jednání je nyní vládní návrh zákona o pojistném na důchodové spoření a důchodové spoření. Sněmovna projednává oba body současně.

Bez technické novely provázející důchodovou reformu by nebylo možné spustit od ledna plánované změny v systému penzí.

18:25
Přestávka

Jednání Poslanecké sněmovny bude pokračovat v 19 hodin.

19:04
Rozprava k otázce penzí pokračuje

Jednání Poslanecké sněmovny po přestávce pokračuje.

"Musím říci, že jsem už dlouho neuvítal veto pana prezidenta jako u tohoto zákona," podotkl v rozpravě Jiří Paroubek.

19:09
Důchodovou reformu chce jen vláda a penzijní fondy, tvrdí Paroubek

"Důchodová reforma je potřebná. V této podobě ji ale chce málokdo. Vlastně jen vláda a penzijní fondy. A to jen ty nejzavilejší penzijní fondy. Ty moudřejší reformu odpískávají. Prohlédly. Zaměstnavatelé ani odboráři si takto pojatou důchodovou reformu nepřejí," uvedl předseda strany NSLEV21 Jiří Paroubek. "Nikdo neříká, z čeho se zaplatí náklady této reformy," doplnil.

19:14
Sobotka: Počítám, že Senát daňový balíček vrátí

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve středečních Impulsech Václava Moravce řekl, že v otázce daňového balíčku bude ve strategii strany hrát podstatnou roli čas.

Popsal, že strana využije všech možností, které má v Senátu: "Senát má 30 dnů na to, aby tu věc projednal. A díky tomu, že má ČSSD v Senátu spolehlivou většinu, máme pod kontrolou i časový harmonogram pro projednání tohoto návrhu."

"Počítám, že Senát ten návrh vrátí a že by o něm mohla Poslanecká sněmovna znovu hlasovat v polovině prosince," myslí si Sobotka.

Dodal, že opozice bude usilovat o to, aby v lednu začala platit 17,5% jednotná DPH, kterou původně chystala vláda a teď se snaží ji měnit.

"Nečasova vláda bude zřejmě první v dějinách, která způsobí to, že se budou daňové sazby měnit v průběhu měsíce. Koalice nás ani nepožádala o to, abychom projednání nějak urychlili," uzavřel.

19:22
Koalice nakoupila přeběhlíky, smál se Sobotka

O slovo se přihlásil šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Na úvod svého projevu se pozastavil nad nízkou účastí poslanců vládní koalice při projednávání tohoto zákona a ironicky poznamenal, že pravděpodobně už byli "nakoupeni přeběhlíci", a koalice se tak zřejmě chystá na to, že se jí dnes večer podaří projednávaný návrh ve Sněmovně schválit.

19:42
Pro ČSSD je důchodová reforma nepřijatelná

"Za osm týdnů má být spuštěn druhý pilíř důchodového systému, přitom dosud nemáme schválené příslušné zákony. Tato situace vypovídá mnohé o současné vládě," myslí si poslanec za ČSSD Roman Sklenák.

"Vláda se nepochopitelně snaží protlačit svoji představu bez ohledu na to, jaká je situace ve společnosti," dodal a připomněl, že tzv. důchodovou reformu odmítá opozice, horní komora parlamentu, prezident i odborná veřejnost a že petici proti ní podepsalo 90 tisíc lidí.

"Důchodová reforma nezajišťuje ani finanční stabilitu, ani kvalitní život důchodců. V podobě, v jaké je předkládána, je pro nás nepřijatelná," uzavřel s tím, že nejlepším řešením je podle ČSSD odložení reformy o dva roky.

20:09
Ve Sněmovně řeční Vít Bárta

"Musím pogratulovat každému, kdo má za sebou mnoho hodin v tomto sále," uvedl poslanec VV Vít Bárta s tím, že si v tuto chvíli není jistý, zda má znovu vysvětlovat "tragédii dnešního dne".

"Něco budu sice opakovat po svých předřečnících, některé věci ale zaznít musí," prohlásil nakonec.

"Tragédie dnešního dne spočívá v tom, že Sněmovna jakousi koaliční většinou odhlasovala zvýšení daní, které se ovšem nevyberou. A pokud schválí důchodovou reformu, zajistí tak to, že peníze, které se nevydělaly, stihne ještě pro jistotu utratit," uvedl Bárta s tím, že podle něj lze takové jednání označit jako "lumpárnu na druhou".

20:15
Bárta a Holešovská výzva

Vít Bárta předčítá prohlášení Holešovské výzvy. Ta požaduje například návrat Petra Lessyho, okamžité odstoupení Nečasovy zkorumpované vlády nebo snížení daní.

"Holešovskou výzvu jsem dříve vnímal s velkými rozpaky. Dnes si velmi vážím jejich konstruktivního přístupu k věci," řekl už ve středu odpoledne Vít Bárta. Se zástupci iniciativy se prý v minulých dnech opakovaně setkal.

20:21
Poslanec Babák žádá přerušení schůze

Poslanec VV Michal Babák podal za klub Věcí veřejných procedurální návrh o přerušení schůze do pátku do 9 hodin.

20:26
Přestávka pro TOP 09

Poslanecký klub TOP 09 požádal o přestávku do 21 hodin.

O přerušení schůze Sněmovny poslanci zatím nehlasovali.

20:51
ODS chce projednat restituce ještě dnes

Zatímco Karolína Peake a její LIDEM by o církevních restitucích rádi rozhodovali až v prosinci, ODS podle předsedy poslanecké frakce Zbyňka Stanjury předpokládá, že je Sněmovna projedná ještě dnes.

21:00
Schůze pokračuje Kalouskovým projevem

Schůze Sněmovny po přestávce pokračuje, do rozpravy se přihlásil ministr financí Miroslav Kalousek.

21:08
Zákony týkající se penzí Sněmovna schválila

Sněmovna schválila návrhy zákona o důchodovém spoření. Zákony budou vyhlášeny, a druhý důchodový pilíř tak bude moci bez problémů být zaveden od příštího roku.

Přijatá norma je v podstatě jen technickým dokončením reformy penzí, která byla schválena dříve.

Poslanci tak přehlasovali veto prezidenta Václava Klause, podle kterého k reformě neexistuje potřebná shoda v odborné sféře, na politické scéně ani ve společnosti.

21:11
Jednání Sněmovny se posunulo k církevním restitucím

Posledním bodem jednání Poslanecké sněmovny je kontroverzní vyrovnání s církvemi.

21:17
Církve by od státu měly dostat majetek za 75 miliard

Restituční předloha vychází z dohody státu a církví.

Církve by podle ní měly dostat asi polovinu svého historického majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je nyní v držení státu.

Za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků mají církve získat náhradu 59 miliard korun během 30 let, tedy dvě miliardy ročně. K této sumě by se připočítávala inflace.

Stát by církvím naopak přestal hradit platy duchovních. Ty činí asi půldruhé miliardy korun ročně.

21:26
Jandák: Restituce by zlikvidovaly církev

"Díky tomuto zákonu do dvaceti let zlikvidujete církev v České republice," hřímal ve Sněmovně poslanec Vítězslav Jandák z ČSSD. Pro zákon o církevních restitucích proto hlasovat nebude.

21:29
Klasnová chce projednávání restitucí odročit

Kateřina Klasnová podala procedurální návrh na odročení jednání do té doby, než Senát projedná daňový balíček.

21:32
Jednání pokračuje

Pro návrh Kateřiny Klasnové bylo 92 zákonodárců, proti ale o 7 víc. Jednání Sněmovny se odkládat nebude.

21:50
Filip chce vědět, co konkrétně má být církvím vráceno

Předseda KSČM Vojtěch Filip navrhl odročit projednávání zákona do doby, než bude předložen kompletní seznam majetku, který má být církvím navrácen.

Pro bylo 90 poslanců, proti ovšem 99.

21:57
LIDEM podpoří církevní restituce

Koaliční strana LIDEM společně s dalšími koaličními stranami přehlasuje ve Sněmovně nyní projednávané senátní veto zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi.

Oznámila to šéfka strany Karolína Peake s tím, že předseda ODS a premiér Petr Nečas garantuje všechny své hlasy pro překonání předpokládaného senátního veta vládního balíčku daňových změn, který poslanci ve středu přijali.

Premiér kromě toho přislíbil do konce roku revidovat a podepsat koaliční smlouvu mezi ODS, TOP 09 a LIDEM a podpořit vznik klubu této strany.

22:00
ODS slíbila Peake přehlasování senátního veta vládního balíčku

"Po posledních týdnech událostí v ODS jsme měli pochyby o stabilitě oněch 101 hlasů, které dnes konsolidační balíček podpořily," vysvětlila Peake.

Právě proto prý její strana navrhovala, aby se o restitucích finálně hlasovalo až v prosinci, tedy poté, co bude definitivně přehlasováno předpokládané senátní veto vládního balíčku zvyšujícího například DPH.

Večer ale jednali zástupci LIDEM s premiérem Nečasem a šéfem poslaneckého klubu ODS Zbyňkem Stanjurou. Oba jim garantovali prosincové přehlasování senátního veta stojedničkovou většinou.

"Chci žít ve světě, ve kterém má podání ruky premiéra nějakou platnost," uzavřela Peake.

22:06
Peake: LIDEM podepíše koaliční smlouvu s ODS a TOP 09

"Zároveň jsme se dohodli na tom, že dojde k podpisu koaliční smlouvy mezi LIDEM, ODS a TOP 09. Budeme revidovat programové prohlášení vlády i koaliční smlouvu," popsala novou dohodu Peake.

Strany si podle ní řeknou, jaké mají priority a kolik na ně mají času a peněz.

K revizi koaliční smlouvy vyzval Nečase také víkendový kongres ODS v Brně.

22:31
Do rozpravy se přihlásilo nejméně 15 poslanců

Rozprava k tématu církevních restitucí trvá už více než hodinu. Přitom ale zatím není ani v polovině - podle písemných přihlášek se do ní chce zapojit minimálně 15 poslanců.

23:30
Komunisté přednášejí historii

Komunisté Milosla Opálka a Miroslav Grebeníček ve svých zdlouhavých vystoupeních zabrousili až do středověku. Několikrát použili oblíbený argument KSČM, že církve by měly být nemajetné. 

00:16
ČSSD opět zkouší církevní restituce odložit

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc navrhl odložit církevní restituce na páteční ráno. Koaliční poslanci, stejně jako ve dvou předchozích případech, návrh přehlasovala. Bod se projednává dál. 

00:30
VV chtějí přestávku. Na dvě hodiny

Kateřina Klasnová navrhla přestávku na jednání klubu Věcí veřejných, a to na dvě hodiny. Následně vystoupil předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura s tím, že chce o návrhu na přestávku hlasovat, což se obvykle nedělá. A v hlasování byla přestávka nakonec zamítnuta.

00:32
Začíná hlasování o církevních restitucích
00:32
Církevní restituce byly schváleny

Pro zvedlo 102 poslanců. Proti byli podle očekávání všichni poslanci levice.