Rozpočet proti původnímu návrhu počítá nižšími příjmy a výdaji o 41 miliard. Schodek zůstává stejný, 100 miliard korun. Méně peněz poputuje například na vědu a výzkum, výstavbu dopravní infrastruktury, platy učitelů nebo na spolufinancování programů z fondů EU.

Nesouhlas s návrhem vyjádřily podniky, vědci i většina ministerstev. Nynější návrh se nelíbí ani například zástupcům strany LIDEM, kteří kritizují škrty v rezortu dopravy.

"Atmosféra byla nervozní, ale to je vždy, když se projednává rozpočet," řekl Petr Nečas (ODS). Odmítl však uvést, zda někdo z ministrů vyhrožoval demisí, pokud jeho resort nezíská potřebné peníze.

Ministr školství Petr Fiala se už nechal slyšet, že škrty ve výši pěti miliard korun jsou nemožné, měly by přímý dopad na platy učitelů.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) tvrdí, že nedokáže sestavit lepší rozpočet pro rok 2013 než ten, který nechal ze sněmovny před dvěma týdny stáhnout. Ten počítal s přijetím takzvaného daňového balíčku, který počítal se zvýšením sazeb DPH na 15 a 21 procent, zvýšení daní pro lidi s příjmem nad 100 tisíc korun nebo zdanění pracujících důchodců.

Na změnách daní se však dosud nedokázala dohodnout část občanských demokratů, kteří zvýšení DPH nechtějí podpořit. Nepřiměl je k tomu ani víkendový kongres ODS, který ve funkci potvrdil dosavadního předsedu Petra Nečase.

Kalousek: Lepší variantu nemám

Ministr Kalousek zase nechce, aby deficit rozpočtu pro příští rok byl nad 100 miliard korun.

"V rozpočtu proto musíme najít 26 miliard korun nezbytných úspor. Já jsem dal návrh technického řešení, ze kterých kapitol a co se bude škrtat je ale v pravomoci vlády. Lepší než to, co jsem stáhl, ale nemám," tvrdí Kalousek.

Připustil, že v souvislosti s úsporami nepřiteče do Česka dalších 16 miliard korun z evropských strukturálních fondů. I o tuto částku pak bude muset být rozpočet krácen.

Návrh ministerstva:

- výdaje na vědu a výzkum klesnou ve srovnání s původním návrhem příští rok o 2,7 miliardy korun a v dalších dvou letech o 2,5 miliardy korun

- ministerstvo školství by mělo dostat o půl miliardy méně. Jde o peníze, které byly určeny na zvýšení platů učitelů a další neinvestiční výdaje.

- ministerstvo dopravy by mělo přijít o 19 miliard korun včetně peněz z EU.

- ministerstvo práce a sociálních věcí by mělo o miliardu méně vyplatit na podpory v nezaměstnanosti a o 1,75 miliardy na dotace na sociální služby. Resort by pak měl snížit o půl miliardy své provozní výdaje a o 800 milionů výdaje z nemocenského pojištění.