Kongres v bodech:

- předsedou byl zvolen Petr Nečas, ale jeho pozice není tak silná, jako byla před dvěma lety. Protikandidát Ivan Fuksa totiž dostal třetinu hlasů

- druhým mužem ODS se stal Martin Kuba

- řadovými místopředsedy byli zvoleni Jiří Pospíšil, Pavel Blažek, Tomáš Chalupa a Miroslava Němcová

- pražská organizace má opět zástupce ve vedení strany (Chalupa)

- je možné, že současná vláda nebude mít dlouhého trvání, protože Fuksa v neděli několikrát uvedl, že dostal třetinu hlasů, a to je silný mandát pro vyjednávání o daňovém balíčku

- z řečníků zaujal snad jen senátor Jaroslav Kubera, ale znovu nekandidoval do vedení strany

- Kongres ODS vyzval rebelující poslance, aby respektovali většinové stanovisko sněmovního klubu. Jejich sólo akce prý vyvolává hrozbu pádu vlády, a tedy i dalšího odlivu voličů.


Nečas pozici prvního muže strany ustál a Fuksu porazil. Staronový předseda ODS získal od delegátů kongresu 351 hlasů, Fuksa 178. Na kongresu mohlo hlasovat 592 delegátů. Rebelující poslanec a exministr zemědělství tak utrpěl čestnou porážku, když získal téměř třetinu hlasů delegátů.

"178 hlasů, které ve volbě předsedy získal Ivan Fuksa, jsou logicky hlasy proti mně," řekl na tiskové konferenci krátce po svém znovuzvolení předseda ODS Petr Nečas. "Část ODS nesouhlasí s mou osobou," přiznal Nečas.

Změnu si odhlasovali občanští demokraté na postu prvního místopředsedy. Miroslavu Němcovou nahradí ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který by chtěl být "zlým mužem" ODS. Od delegátů získal 363 hlasů, Němcová pouze 142 a třetí kandidát Hynek Fajmon jenom 69.

Zbývá vám ještě 40 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se