Premiér Petr Nečas (ODS) si nedovede představit, že by předseda Věcí veřejných Radek John zůstal ve sněmovních funkcích i po svém angažmá v médiích. Předseda poslanců vládní TOP 09 Petr Gazdík ve čtvrtek vyzval Johna rovnou ke složení poslaneckého mandátu.

Reagovali tak na informace, že John podepsal smlouvu s vydavatelstvím Empresa Media, kde se hodlá věnovat žurnalistice. Za problematické považují Johnovo rozhodnutí i další politici, prezident Václav Klaus, šéf komunistů Vojtěch Filip či místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

"Jsem přesvědčen, že toto skandální propojení politiky, byznysu a médií nemůže pokračovat," sdělil Nečas České televizi. Podle předsedy ODS nemůže sněmovna postupovat jinak, než "odvolat pana Johna ze všech funkcí, ze všech pozic, včetně výborů, ve kterých je". John je předsedou bezpečnostního a členem mandátového a imunitního výboru. Je také členem komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Johna by nahradil provládní Jankovský

Předseda poslanců opoziční ČSSD Jeroným Tejc připomněl, že kdyby John ze sněmovny úplně odešel, vládní koalici by pomohl, Johnovým náhradníkem je totiž paradoxně stále nynější ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, který se s Věcmi veřejnými na jaře rozešel.

"Je otázka, jestli to tak není připraveno," poznamenal Tejc. Spekulovat je podle něj možné o tom, že nyní se odehrává jen předehra a John později "pod tlakem okolností a médií" skutečně oznámí odchod ze sněmovny. "Vědomě by tak způsobil nástup pana Jankovského, který by následně podržel vládu," dodal opoziční politik.

Vládní koalice má nyní ve dvousetčlenné sněmovně jen 99 hlasů, řady ODS totiž opustil jeden z šestice vnitrostranických nespokojenců Radim Fiala.

Gazdík: Za únikem informací z výboru je John

Podle Gazdíka by měl John ze sněmovny odejít kvůli svému angažmá v nakladatelství Empresa Media, které ovládá podnikatel Jaromír Soukup. Z čela bezpečnostního výboru by měl odejít ale především proto, že tuto funkci prý dlouhodobě nezvládá. "Z výboru dlouhodobě unikaly informace. Teď je vidět, že pan John se k tomu veřejně přihlásil. Už informace nebude poskytovat někomu jinému, už si to bude psát sám," míní Gazdík.

Podle Přemysla Sobotky (ODS) Johnův krok směřuje proti demokratickým tradicím, porušuje pravidla pro práci poslance a novináře a "dál odhaluje pravou tvář VV a jejich skutečné cíle, schovávané za boj s korupcí". "Nejde o nahodilé rozhodnutí předsedy VV, ale o promyšlený krok, který etiku politické i novinářské práce posouvá o patro níže," sdělil prezidentský kandidát ODS.

John ve čtvrtek uvedl, že za souběžnou prací poslance a novináře střet zájmů nevidí. Komentáře politiků prý vnímá pozitivně. Vzkázal jim, ať se bojí, pokud kradli.

Filip si myslí, že pokud John zůstane poslancem, stane se závislým dodavatelem exkluzivních informací svému zaměstnavateli, "mediálnímu magnátu Soukupovi, jehož snaha dlouhodobě ovlivňovat politický vývoj v ČR je známa." Tím se podle Filipa potvrdí charakter VV jako podnikatelského subjektu. Johnovo tvrzení, že se takto chce zaměřit na boj s korupcí, nelze podle předsedy KSČM brát vážně.

 

"Co si koalice napekla, to si musí také sníst," poznamenal Tejc ke snaze TOP 09 odvolat Johna z čela bezpečnostního výboru. Byly to totiž právě vládní strany, které původně rozdělení bývalého branného a bezpečnostního výboru prosadily, aby Johnovi zajistily parlamentní funkci po jeho odchodu z čela ministerstva vnitra.

Dokázal by prý u někoho tolerovat, že je novinářem a zároveň členem bezpečnostního výboru sněmovny, zkušenosti s Johnem však v tomto směru nejsou dobré. "V době, kdy nebyl novinářem, se jako novinář choval," podotkl Tejc.

Z vedoucího publicistiky je externista

Šéfka poslanců Věcí veřejných Kateřina Klasnová prohlásila, že se s Johnem bude bavit o tom, zda by neměl odejít i z bezpečnostního a imunitního výboru sněmovny. Tlačit ho prý k tomu ale zřejmě nikdo z VV nebude.

Prezidenta Klause velmi překvapilo, že John ze sněmovny sám neodešel poté, co se rozhodl pracovat v médiích. Z časopisu Týden, který Empresa Media vydává, ale naopak podle serveru lidovky.cz odcházejí někteří novináři.

Vydavatelství Empresa Media ve čtvrtek odpoledne v tiskové zprávě uvedlo, že chod redakcí časopisů Týden a Instinkt Radek John ovlivňovat nebude. Jako externista bude mít na starosti přípravu televizního pořadu. Původně vydavatelství přitom oznámilo, že John bude vedoucím publicistiky.