Po ekonomu Vladimíru Dlouhém ve čtvrtek začala sbírat podpisy potřebné pro účast v přímé volbě prezidenta i lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová. Pomáhat jí bude na 5000 dobrovolníků po celé republice a podpisy pro křesťanskou demokratku budou sbírat nikoliv pomocí anonymní kampaně, ale při osobním kontaktu.

Roithová tak chce získat podporu veřejnosti, a nesnaží se proto o nominaci politickou. Podpisy budou dobrovolníci shromažďovat při osobním kontaktu. "Vím, že by bylo možné mít podporu deseti senátorů, ale od počátku chci získat širokou podporu touto formou," vysvětlila Roithová.

Podle některých průzkumů by si voliči přáli mít za příštího prezidenta právě ženu, jinak ale Roithová nepatří k favoritům průzkumů, v nichž vede někdejší premiér úřednické vlády Jan Fischer.

Se zahájením kampaně Roithová čekala na schválení prováděcího zákona k prezidentské volbě. Ten Senát schválil ve středu. Podle ní ale měl začít platit už dříve. "To, že platí až od 1. října, vytváří řadu problémů jako například zdanění darů získaných před účinností tohoto zákona," uvedla Roithová.

Nesmyslně vysoký je podle političky i finanční limit na prezidentskou kampaň. Peníze chce získávat od drobných dárců. Například bývalý předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda jí daroval dva tisíce korun.

Dlouhý ve čtvrtek odstartoval předvolební kampaň dvouapůlkilometrovým během po pražské Stromovce. Potřebné množství podpisů chce mít do poloviny října.