Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) si včera vyžádal klid od novinářů: Je prý nemocný a poprvé o svém angažmá promluví v úterý, kdy ho premiér Petr Nečas osobně doprovodí do úřadu.

Co tedy advokáta Blažka čeká v resortu, který Jiří Pospíšil podle premiéra "manažersky nezvládl"?

Netrpělivě se od něj bude především očekávat rozhodnutí o novém vrchním státním zástupci v Praze. Tedy jestli vyšetřování korupce, finančních machinací a tunelů eurofondů bude řídit Lenka Bradáčová, Pospíšilova favoritka a podle mnoha indicií pravý důvod, proč musel Pospíšil skončit.

"Nevím, jestli ji jmenuje, nechám se překvapit," řekl včera Pospíšil.

Rozhodnutí o Bradáčové má být vlastně testem: když jí nový ministr funkci svěří, dá tím najevo, že premiér z rázné žalobkyně nemá strach. A zároveň že má jeho podporu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který si Bradáčovou vybral.

"Nepochybuji, že na návrh nejvyššího státního zástupce ministr spravedlnosti zvolí to správné jméno," řekl v neděli neurčitě Nečas v České televizi.

Domácí vězni

Jestli ale premiér opravdu odvolal Pospíšila proto, že už nemohl snést jeho požadavky na další peníze pro resort, pak to Blažek nebude mít o mnoho snadnější než Pospíšil. Justice má už teď na investice minimum, většina peněz jí jen protéká – na soudy, k advokátům nebo právě do věznic, kterým vláda na Pospíšilův apel dala před dvěma týdny 1,2 miliardy, aby vůbec příští dva roky mohly fungovat. Což premiér Pospíšilovi také vyčetl.

"Kdybych chtěl být škodolibý, tak řeknu, že by se teď měl nový pan ministr těch peněz vzdát. Ale já mu je přeju," dodal Pospíšil. Blažek se tak možná bude snažit rozjet elektronický systém hlídání domácích vězňů, který se zdál Pospíšilovi příliš drahý, ale zase by mohl odlehčit věznicím.

Protiúplatkářský úřad

Zatřetí: Za vládě už od jara leží návrh nového zákona o státních zástupcích, v němž se počítá například se vznikem nového protiúplatkářského úřadu s nejlepšími experty na vyšetřování korupce.

Jisté je, že po včerejšku Blažkovi odpadl další problém. Libor Grygárek, kritizovaný náměstek vrchního žalobce Vlastimila Rampuly, včera ohlásil, že v justici končí.

Profil nového ministra spravedlnosti Blažka čtěte v úterních Hospodářských novinách.

Čtěte více v Hospodářských novinách