Když ve volbách v roce 2008 ve všech krajích kromě Prahy zvítězila levicová ČSSD, byl to pro pravici šok. Letos se pravicoví politici budou snažit tuto porážku odčinit a narušit nadvládu sociálních demokratů.

Otázkou je, jak moc uškodila sociálním demokratům kauza možného uplácení okolo někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. A jak naopak ODS a TOP 09 utrpí kvůli kauze kolem prodeje letounů CASA.

I v Senátu má nyní levice navrch, KSČM a ČSSD mají dohromady 43 z 81 křesel. A zatím to nevypadá, že by o tuto výhodu měla přijít.

Obě levicové strany budou dohromady obhajovat pouze 7 mandátů, kdežto ODS, TOP 09 a STAN 14 mandátů. Dva mandáty obhájí členové KDU-ČSL a zbylé tři vyprší senátorům bez politické příslušnosti a jeden straně Severočeši.cz.

Pravice by proto musela obhájit všechny své mandáty a získat minimálně šest dalších, aby měla v Senátu křehkou většinu 41 senátorů. To v případě, že by s ODS a TOP 09 spolupracovali všichni senátoři KDU-ČSL.

Svůj mandát budou obhajovat například Tomáš Töpfer (bez politické příslušnosti), Alexander Vondra (ODS), Jaroslav Kubera (ODS) nebo Jiří Čunek (KDU-ČSL).

O konání voleb rozhodl prezident Václav Klaus. Krajské i senátní volby by se měly konat v pátek 12. a sobotu 13. října. Případné druhé kolo voleb do Senátu by se pak mělo konat 19. a 20. října.